Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Predikantens hot mot muslimska studentfirare

Ana Khalifa uppmanar unga muslimer att inte fira studenten i en video på Facebook

Firar du studenten? Då kan du få möta Allahs vrede på ett skränigt flak. 

Det varnar Göteborgspredikanten Anas Khalifa.

– Tragiskt, säger andra muslimska företrädare.

Anas Khalifa, som många gånger omskrivits som en salafistisk missionär som ofta föreläser för ungdomar, uppmanar i en video svenska muslimer att inte fira studenten. Även den som fastar kan straffas för att den väljer att stå bredvid drickande ungdomar på studentdagen, förmanar han.

– En sådan sak kan leda till Allahs vrede över dig. Och om Allahs vrede kommer över dig och du råkar under just den natten, där du tror att du har något frikort att göra vad du vill, ut för att Allah tar ditt liv. Då möter du Allah under ramadan. Istället för läsandes i moskén – festandes på en klubb, mässar Anas Khalifa.

Videon har visats över tiotusen gånger. I kommentarsfältet taggar ungdomar sina vänner som tänkt följa med på studentflak för att få dem på andra tankar.  "Men jag dricker ju inte? Vadå, får jag inte ens gå ut och fira?" skriver en tonåring som förklarar att han kommer fasta men samtidigt tänkt följa med sina vänner på kvällen. "Nej bror haram", förbjudet, svarar hans kompis som rekommenderat Khalifas tal i videon.

Islamiska shiasamfunden i Sverige tycker det är tragiskt

Haider Ibrahim leder Islamiska shiasamfunden i Sverige och sitter samtidigt i Järfällas kommunfullmäktige för Moderaterna. Han har inte hört talas om några som tvekar inför att fira studenten. Vi visar honom videon med Anas Khalifas budskap.

Haider Ibrahim leder islamiska shiaförbunden i Sverige
Foto: Pressbild

 – Det här är tragiskt. Problemet vissa personer ger sig rätt att tala i islams namn. Det är ett fundamentalt bekymmer vissa muslimer har. En person ger sig själv rätten att utfärda fatwa, att själv tolka sig fram till att vi inte får fira studenten. Sådant här får folk att tänka att muslimer inte vill delta, vill inte fira jul, vill inte fira studenten. Jag blir bara ledsen. Och ibland arg. Jag är själv inte utbildad imam men det här är enkla frågor att svara på. Du ska göra goda handlingar under fastemånaden. Och att fira studenten det är också en god handling. Det betyder att du lagt grunden till din bildning och till din karriär. 

LÄS MER: Nalin Pekgul: Elever bär utländska flaggor på studenten

Anas Khalifa är extremt aktiv i sociala medier

Anas Khalifa har ett stort följe i sociala medier. En stor del av hans poster beskriver hur hårt livet för troende blivit i Sverige och hur icke-muslimer vill inskränka gruppens rättigheter. Han markerar också hårt mot muslimer som han anser följer fel inriktningar, till exempel shiamuslimer och koranister. Khalifa är extremt aktiv på ett flertal sociala medier och postar livsråd, satir och predikningar flera gånger om dagen. 

I dokumentärfilmen "Det svider i hjärtat" från 2007 skildrar filmaren Oscar Hedin hur Anas Khalifa inspirerar och umgås med Kungälvs Mirsad Bektasevic, dömd för terrorbrott i Grekland och Bosnien. Khalifa själv har dömts för ett omfattande skattebrott. Hans popularitet som föreläsare och predikant har dock bara ökat. Anas Khalifa är en flitig gäst i mindre föreningar runtom i Sverige. Han har maxantalet vänner på sin öppna Facebooksida och bland dem många tunga muslimska företrädare. Han har också konton på appar som mestadels barn använder, som Periscope. 

Anas Khalifa har postat videon om att studentfirande är haram två gånger för att understryka budskapet.

– När du ställer dig på flaket. Föreställ dig att Mohammed, frid vara med honom, skulle stå bredvid dig. Skulle han vara nöjd med dig? När du står och gapar och skriker bredvid folk som har champagne och vin och sprit? 

Anas Khalifa vill inte kommentera

Haider Ibrahim tvekar först att kommentera videons avsändare. Den största shiamoskén, som har nära relation till Irans ambassad, har nyligen fått höja säkerhetsnivån efter ett flertal hot. En del av moskén har brunnit och totalförstörts. Haider Ibrahim känner inte till Anas Khalifa men uppfattar honom utifrån videon som salafist.

– Vi har precis haft en brand i vår moské i Järfälla och vi har fått hot även efter det. Jag vill inte säga något som spär på motsättningar mellan shia och sunni i det här läget, men salafismen och wahabismen är viktig att ta tag i. Det som hände i Manchester, i Frankrike, i Sverige. Förövarna hade alla lyssnat till salafistiska hatpredikanter innan de utförde dåden. Det finns stora ekonomiska intressen i att ha relationer till länder som exporterar salafismen. Donald Trump valde att åka till Saudi och prata om terrorism därifrån, när 82 procent av Iraks självbordsbombare kommer just från Saudiarabien.

Vi har varit i kontakt med Anas Khalifa som också fått läsa citat vi publicerar från hans video så att det är korrekt återgivet. Han vill inte kommentera.

– Jag vill inte ha något publicerat alls, skriver Anas Khalifa i ett mejl.


Fakta: Salafismen och Anas Khalifa

Salafismen är en riktning av sunniislam som praktiseras i Saudiarabien. En stor del av vår tids hatpredikanter, som menar att det pågår ett världskrig mot muslimer och att olika riktningar av islam omöjligt kan leva ihop, följer en salafistisk inriktning. Extra spänt är salafisters förhållande till de som i stället följer trosinriktningen från den islamiska stormakten Iran.


Anas Khalifa har i över tio års tid varit en välkänd predikant som omskrivits som spridare av salafismen genom missionerande för unga. I filmaren Oscar Hedins dokumentär "Det svider i hjärtat" från 2007 föreläser Khalifa för barn i dagis- och lågstadieålder. Han beskriver målande hur jihadistiska krigare belönas i paradiset och understryker med intensitet hur viktigt det är för en god muslim att slå tillbaka mot det han anser är en pågående attack på alla muslimer.

"Om någon attackerar dig säger du inte varsågod, attackera! Här är min fru, våldta! Här är min son, slakta! Här är jag, fängsla!"


2013 dömdes Anas Khalifa för ett grovt skattebrott där han tillsammans med kompanjoner ansågs vara skyldiga staten 25 miljoner.


Följ nyheter från Göteborg och Västsverige i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.