Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Präster erbjuder bot mot homosexualitet

I onsdagens "Uppdrag granskning" filmas några av kyrkans män där de bakom stängda dörrar svarar att homosexualitet kan korrigeras, förändras och botas.
Foto: Uppdrag Granskning

I onsdagens "Uppdrag granskning" filmas några av kyrkans män där de bakom stängda dörrar svarar att homosexualitet kan korrigeras, förändras och botas.

Detta trots att Svenska kyrkan sedan flera år tagit avstånd från just detta.

Samtidigt frågas reportern, som deltar i samtal med prästerna, ut om sin barndom och eventuella sexuella övergrepp som kan ha orsakat hans sexuella läggning. Med Jonas Gardell och Peter Jöback som exempel.

I onsdagens "Uppdrag granskning" har ett inslag fått namnet "Bögbotarna". Där visas hur en av reportrarna under annat namn och med dold kamera söker sig till olika präster och kyrkoherdar som säger sig kunna åtgärda reportens påstådda homosexualitet.

Ett kontroversiellt uppdrag då Svenska kyrkan vid kyrkomötet 2005 beslöt att "Svenska kyrkan inte bör sanktionera eller driva en organiserad verksamhet i syfte att bota homosexuella från deras läggning".

Men bakom de stängda dörrarna händer mycket. Prästen Peter Artman, 54, från Vara pastorat säger, bland annat, till "Uppdrag gransknings" reporter att man kan be om korrigering av sin lust genom förbön eller bön.

Sedan frågar han reportern om han känt av "dessa dragningar" hela livet eller om han det finns någon händelse i hans uppväxt som han kommer att tänka på.

– Vissa berättar ju om att de har blivit utsatta, alltså, Peter Jöback och kanske Jonas Gardell kanske nämnt någonting som de varit utsatta för under uppväxten, säger Peter Artman i inslaget.

Reportern frågar då om han menar övergrepp, varpå prästen fortsätter där han slutade. Om Peter Jöback och Jonas Gardell.

– De kanske inte kopplar sin homosexuella läggning till den händelsen men jag har förstått det som, jag kan ha fel, jag har förstått det som att blir man utsatt för någonting, det behöver inte var sexuella övergrepp men det är väl ett sådant exempel, så kan det hända någonting i ens sätt att orientera sig. Så det var anledningen till att jag frågade så.

Jonas Gardell har tidigare berättat att han i unga år blev våldtagen av en man. Och Peter Jöback berättade i "Skavlan" år 2009 att han blivit sexuellt utnyttjad av en man när han var 12 år.

Huruvida det är dessa händelser som Peter Artman menar framgår inte.

När GT når Peter Artman säger han att han inte vill diskutera det smyginspelade samtalet, utan att han enbart vill hålla en allmän diskussion om sexualitet.

– Jag kan överhuvudtaget inte gå in på det själavårdssamtalet eftersom jag vill behandla det med respekt. Jag kan överhuvudtaget inte gå in på de samtal vi har med konfidenter, säger Peter Artman.

Står du för den åsikten som förs fram, att om man önskar en korrigering av sin lust så kan man be för det?

– I vår tid vill man gärna upplösa normer som man kan uppleva som förtryckande. Men det som sätter normen är väldigt mycket det fysiska. I det här fallet kroppen. Kyrkans tro har alltid varit till att Gud skapat världen och kroppen. Kroppen är så fantastiskt skönt skapad, så den är normgivande på många sätt.

Är det ditt sätt att säga att det inte är förenligt med en homosexuell läggning?

– När en person kommer och söker hjälp, oavsett kön eller läggning, och vill få harmoni med sin kropp vill vi hjälpa till.

Men det du var inne på är att vi är skapade på ett visst sätt. Anser du att det är förenligt med homosexualitet?

– Den homosexuella läggningen hjälper inte det sexualiteten är avsedd till, att ge nytt liv till nya människor. I det fallet är inte den läggningen någon hjälp utan ett stjälp.

När "Uppdrag gransknings" reporter frågar specifikt om Peter Artman tycker att det är lämpligt att fråga om sexuella övergrepp efter 15 minuter svarar han i programmet:

– Nej, jag menar nog att det ska man vara försiktig med. Jag lyfter inte det specifikt hos en person utan det är i allmänna frågeställningar.

Peter Artman är även aktiv som kommunpolitiker för Kristdemokraterna i Herrljunga, men tycker inte att hans åsikter om homosexualitet står i konflikt med hans politiska aktivitet.

Väckt uppmärksamhet

Redan i början av april började "Uppdrag gransknings" inslag att väcka uppmärksamhet. GT talade då med kyrkoherde Per Engström. Han ansåg att "Uppdrag granskning" tillvägagångssätt var förkastligt och anmälde det till biskopen.

– Det här är ett angrepp på kyrkans bikt- och själavårdsinstitution. När jag drabbades av det ville jag lyfta frågan, sa han till GT den 8 april.

Redaktionen för "Uppdrag granskning" hänvisar berättar att de använde dold kamera för att det är det enda sättet att bevisa att det som sker.

– Det här är det enda sättet för oss att belägga missförhållandet, att präster utger sig för att vilja och kunna bota homosexuella. Det framgår av programmet att när vi konfronterat en präst med detta utan att använda kamera så förnekar prästen det, säger Nils Hanson, ansvarig utgivare för "Uppdrag granskning".

GT har sökt Peter Jöback och Jonas Gardell utan resultat.

Prästernas ord:

I "Uppdrag gransknings" inslag träffar reportern fyra präster som säger sig kunna "korrigera" homosexualitet. Här är prästernas egna ord:

Kyrkoherde:

"Det står till och med i Bibeln att de troendes bön ska hela den sjuke. Så den sjuke behöver själv inte tro".

"Vem som än kommer till mig och ber om hjälp så ber jag för den saken. Oavsett vad som orsakat nöden och plågan i fråga".

Fråga: Kan bön verkligen hjälpa?

"Oh ja".

Fråga: Kan den göra att man blir av med homosexualiteten?

"Det är jag övertygad om".

Peter Artman:

"Man kan be om korrigering av sin lust genom bön och förbön".

PRÄST:

Fråga: tror du att det går att botas eller omvändas?

"Dels tror jag att det kan vara ganska olika starkt hur djupt det sitter. Det är säkert mer otänkbart för somliga och ligger närmare till för andra att hitta en annan identitet, men jag skulle inte säga att det är omöjligt att göra det".

"Jag ber att den homosexuella dragningen han känner tydligt ska tonas ner och tyna bort".

KYRKOHERDE:

"Man kan fundera lite på om det hänt någonting i livet som rubbat utvecklingen".