Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prästens ilska mot UG – efter riggade samtal

Janne Josefsson, programledare för "Uppdrag granskning".
Foto: Robin Aron

SVT:s "Uppdrag granskning" har riggat själavårdssamtal om homosexualitet med minst fyra präster i Svenska Kyrkan, skriver tidningen Dagen.

Den hjälpsökande visade sig alltså vara reporter.

Prästen Per Engström är rasande och menar att tystnadsplikten i kyrkan hotas.

– Man respekterar inte det heliga rummet. Man bryter helt och hållet mot en grundregel, säger han till GT.

Per Engström, kyrkoherde i Susedalens församling i Falkenbergs kommun, är en av de drabbade prästerna.

I förra veckan blev han konfronterad av ett tv-team från "Uppdrag granskning". Reportern hade med sig en utskrift på ett själavårdssamtal som Per Engström tidigare haft med en person som utgav sig för att vara student. Denne hade klagat över att han kände dragning till personer av samma kön och ville ha hjälp med detta. Men studenten var i själva verket en reporter som med dold mikrofon spelade in samtalet.

"Bygger på en lögn"

Att allting var fejk gör Per Engström rasande.

– Det bygger på en lögn. En person kommer med ett ärende som inte finns i den här personens liv, och sedan spelar man in samtalet. Man respekterar inte det heliga rummet. Man bryter helt och hållet mot en grundregel, säger han till GT.

Per Engström har lämnat över ärendet till biskopen.

– Detta är alltså inte min grej utan det här är ett angrepp på kyrkans bikt- och själavårdsinstitution. När jag drabbades av det ville jag lyfta frågan. Att det inte får vara så här. Så jag tog kontakt med biskopen.

Vill att det stoppas

Inslaget är tänkt att sändas i "Uppdrag granskning" 28 maj. Per Engström vill nu att det stoppas.

– Jag har blivit utsatt för det tillsammans med ett antal kolleger. Vi vill att det här ska stävjas, så här kan det inte få gå till. Det får verkligen inte gå till på det här sättet, säger han.

Nils Hanson, ansvarig utgivare för "Uppdrag granskning", vill inte kommentera detaljerna kring programmet som inte är klart än.

– Men jag kan bekräfta att vi håller på att granska Svenska kyrkan och dokumenterar ett allvarligt missförhållande, säger han.

Kommer kritiken att påverka programmet?

– Nej, vi jobbar ju helt oberoende.  Det kommer inte påverka publiceringen av programmet, men vi lyssnar alltid på kritik, säger Nils Hanson.

Hur tänkte ni med att använda den här arbetsmetoden?

– Innan vi använder en metod som på något sätt kan uppfattas som kontroversiell så har vi en noggrann diskussion kring detta. Och är det ett allvarligt missförhållande får man ibland använda sig av mer kontroversiella metoder. Den här metoden anser vi vara motiverad eftersom det är det enda sättet att avslöja missförhållandet i fråga, och eftersom det är ett så pass allvarligt missförhållande, säger Nils Hanson.