Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prästen varnar: Fräcka kyrkobedragare härjar

Foto: SARA STRANDLUND
Foto: FESTIVITIES GRATIS / GRATISBILD

En man som utgett sig för att vara från Svenska kyrkan, har knackat dörr i småländska Aneby och uppgett att han samlar in pengar till katastrofdrabbade.

Men mannen är en bedragare. Det uppger Peter Andreasson, kyrkoherde i Aneby pastorat.

– Det gör mig väldigt upprörd, säger han. 

I helgen har en man knackat dörr i Aneby och påstått att han samlar in pengar till katastrofdrabbade för Svenska kyrkans räkning. Något som P4 Jönköping var först med att rapportera om.

Men mannen är en bedragare.

– Han har använt vårt goda namn och rykte på bygden för att själv sko sig. Det gör mig väldigt upprörd, säger Peter Andreasson, kyrkoherde i Aneby pastorat. 

 

LÄS MER: Polisen varnar för "hantverksligan"  

 

I samband med dörrknackningen, ska mannen ha räckt över en bukett rosor till den som öppnat och visat en falsk ID-handling från Svenska kyrkan. 

De boende på adressen ska sedan ha uppmanats att skänka pengar till katastrofdrabbade. Vilken katastrof det rör sig om är oklart.

– Men vissa har kopplat ihop det med en artikel i lördagens tidning, där jag berättade om hur kyrkan erbjuder stöd till ensamkommande som fyllt 18 och som vill bo kvar på orten.

En bedragare samlar in pengar i Svenska kyrkans namn.Foto: Shutterstock

Flera äldre drabbade

Peter Andreasson fick kännedom om bedragaren när medlemmar i hans församling ringde upp honom och ställde frågor om insamlingen.

– En av de jag pratade med upplevde honom som väldigt påträngande. Han ska ha visat en sedelbunt och sagt något i stil med att "så här mycket har dina grannar skänkt, det borde du också göra."

Mannen ska i vissa fall även ha påstått sig komma från Aneby bostäder.

Hur många som fallit offer för bedragarens fräcka bluff, vet inte kyrkoherde Andreasson. 

– Men efter söndagens högmässa har flera personer kommit fram till mig och berättat att de fått besök av mannen, berättar han.

Och flera av dem har skänkt pengar.

– Tre av fyra som jag har pratat med har gett en gåva. Det rör sig om en eller flera hundralappar, och om man lever på en knapp pension är det mycket pengar, säger Peter Andreasson.

Mannen ska även ha tagit sig in på ett trygghetsboende för äldre och bett om pengar.

Mannen som knackar på är en bedragare, varnar Peter Andreasson, kyrkoherde i Aneby pastorat.Foto: Shutterstock

"Svärtar ner invandrares rykte"

Enligt det signalement som Peter Andreasson har tagit del av, ska mannen ha ett utländskt utseende. Och det bekymrar kyrkoherden ytterligare.

– Hans beteende svärtar ner våra invandrares rykte och försämrar deras möjlighet att arbeta upp ett förtroende i Sverige. Sådant här får stor negativ verkan, säger han.

– Det förstärker fördomar mot utlandsfödda och invandrare och skapar onödig rädsla. Min upplevelse är att att den absoluta majoriteten av de som kommer till vårt land är ärliga och pålitliga.

Men trots att kyrkoherden är bedrövad över händelsen, är han inte hämndlysten.

– Nej, det är jag inte. Om jag träffade den här mannen skulle jag bjuda in honom till kyrkan. Om han var hungrig kunde vi ge honom mat, och sedan prata om hur vi skulle kunna hjälpa honom att hitta en ärlig försörjning.

Peter Andreasson och flera andra har polisanmält händelsen.