Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prästen Leif slår larm – om kyrkobedragarna

Prästen Leif Nordlander, 65, slår larm om bedragare som utger sig för att komma från Svenska kyrkan.
Foto: Privat
Bedragaren ville sälja rosor till äldre kvinnor.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Prästen Leif Nordlander, 65, slår larm.

Bedragare slår till mot äldre kvinnor – genom att utge sig för att komma från Svenska kyrkan.

– Jag blir upprörd och arg, säger han.

Leif Nordlander är kyrkoherde i Varabygdens församling och det var på Facebook som han först gick ut och varnade efter det som inträffade för några dagar sedan, vilket SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om.

Detta är lögn och bedrägeri”, skriver Leif Nordlander.

En man hade, berättar Leif, ringt på hemma hos äldre damer i ett samhälle utanför Vara och försökt få dem att köpa tio rosor till priset av 500 kronor.

Kyrkobedragare slog till

Mannen sa att han var från Svenska kyrkan och att pengarna skulle gå till välgörande ändamål. Vilket alltså inte är fallet.

– Vi jobbar inte på det sättet. Vi går inte på äldre kvinnor i deras hem för att kränga blommor, säger Leif Nordlander, och fortsätter:

– Det är nog några av dem som blev lurade. De ska inte lastas för det, utan de trodde gott och ska inte behöva känna sig illa till mods.

Kyrkoherden är förbannad över att någon använder sig av kyrkans namn för att begå bedrägerier.

– Jag blir upprörd och arg. Men man ska inte lägga energi på det, utan i stället försöka berätta det för folk så att de stänger dörren, säger han.

Leif Nordlander är kyrkoherde i Varabygdens församling. Här Håle-Tångs kyrka i Grästorps kommun.
Foto: ANDERS YLANDER

Polisens uppmaning

Lidköpingspolisen uppger för SVT Nyheter Väst att de ännu inte fått in någon anmälan, men stationsbefälet Johan Sandblom uppmanar till vaksamhet.

– Om man känner att någon försöker lura en kan man hantera det som en vanlig försäljare. Tacka för förfrågan, avböja och stänga dörren, säger han till SVT.

Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst, fyller i:

– De flesta människor är snälla och tillmötesgående och vill hjälpa till för en god sak. Bedragarna kommer hela tiden på nya sätt hur de ska höra och det är jättesvårt.