Prästen Lars slutar viga heteropar – i protest

Lars Gårdfeldt, präst i Carl Johans församling i Göteborg.
Foto: Malin Lingnert / Svenska kyrkan
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN

Prästen Lars Gårdfeldt, 56, protesterar emot att nya präster ska kunna prästvigas om de är beredda att vägra att viga samkönade par.

Nu gör han ett oväntat utspel i debatten:

– Jag slutar att viga heterosexuella par. Jag vill visa på det absurda i att neka vigsel till två samtyckande vuxna, säger han.

Lars Gårdfeldt är präst i Carl Johans församling i Göteborg. Han är känd för att i decennier bland annat ha kämpat för homosexuellas rätt att gifta sig i kyrkan.

Inför kyrkovalet på söndag blossar en debatt kring frågan om huruvida det ska vara möjligt för enskilda, nyexaminerade präster framöver att neka att viga homosexuella. Flera politiska partier i Svenska kyrkan vill ta bort väjningsrätten.

På onsdagen gjorde Lars Gårdfeldt ett oväntat inlägg i debatten: 

– Jag slutar att viga heterosexuella par, säger han.

P4 Göteborg var först med att berätta om Gårdfeldts beslut.

Lars Gårdfeldt refererar till biskopar som uttalar sig i medier om att de inte vill behöva neka att prästviga personer som har betänkligheter att viga samkönade par.

”Vill inte vara fångade i en checklista”

– Vi har ju yttrandefrihet i landet. Lars Gårdfeldt har gått in i debatten och sagt det här. Det har vi inga åsikter om, säger Torgny Lindén, pressekreterare i Göteborgs stift.

Han hänvisar till Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift, och hennes kommentar i P4 Göteborg: 

– Biskoparnas uppgift handlar i det här fallet om att viga präster, där vi inte ägnar oss åt att registrera åsikter i en massa riktningar, utan vi vill ha omdömesgilla präster. Och då är en av de frågor vi försäkrar oss om är att man möter människor med olika sexuell läggning på ett respektfullt sätt, säger hon och tillägger:

– Men vi vill inte som biskopar vara fångade i att ha en checklista utan vi vill värna vår självständighet.

Lars Gårdfeldt säger att det är med stor sorg som han nu avstår från att viga heteropar.

”Vill visa på det absurda”

– Men jag vill visa på det absurda, och det teologiskt och etiskt klandervärda, i att neka vigsel till samtyckande vuxna. Jag vill vrida debatten rätt. Vi ska inte nyrekrytera homofientliga präster. Vi ska inte prästviga nya präster som för vidare idéerna att homosexuella är mindervärdiga människor, anser han.

Han säger att han är förvånad över att biskoparna pratar om en checklista och om att värna självständigheten.

– Jag kan inte förstå att biskoparna och ärkebiskopen driver den här linjen, att det är så viktigt för dem att fortsätta viga homofientliga präster. Ett flertal av dem jag känner till är inte homofientliga, utan de är själva beredda att viga samkönade par. Biskoparna har makt att fatta beslut, menar Gårdfeldt.

Det var först 2009 som det blev tillåtet med vigsel i kyrkan för samkönade par. Själv fick Lars Gårdfeldt och hans förre make åka till Kanada för att gifta sig 2006.