Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prästen Judith stoppar skolavslutningar i kyrkan

Judith Fagrell, kyrkoherde i Sävare församling.
Foto: Nils Drejholt
Saleby kyrka är en av kyrkorna där det nu inte ska hållas skolavslutningar
Foto: Benjamin Rudström

Sävare församling i Lidköpings kommun har genom kyrkoherden Judith Fagrell valt att stoppa skolavslutningarna i kyrkan.

Anledningen är att hon och kyrkorådet anser att skolan lägger sig i för mycket vad som sägs och inte sägs under ceremonin.

– Vi gör det här med övertygelsen att kyrkan ska vara kyrka och skola ska vara skola, säger Judith Fagrell. 

Flera medier har skrivit om församlingens beslut som fått stor uppmärksamhet.

Inför den kommande skolavslutningen till sommaren kommer Vinningaskolan och Salebyskolan utanför Lidköping inte att ha sin avslutning som vanligt i kyrkan.

Kyrkoherden Judith Fagrell vid Sävare församling förklarar beslutet som hon och kyrkorådet fattat.

– Skolan har skollagen med sina lagar och förordningar. Rektorn har ett uppdrag att det följs och vi som församling har ett uppdrag att vara en kristen församling, säger hon.

Får inte innehålla religiösa inslag 

Eftersom skolavslutningarna inte är en del av religionsundervisningen ska den inte innehålla religiösa inslag.

Judith Fagrell menar att med anledning av skollagen så detaljstyr skolan vad som ska sägas och inte, bön eller välsignelse ska inte användas. 

– Det är inte sällan de försöker planera vad vi ska säga. Då blir det att vi uppehåller kyrkan som en lokal när det egentligen är Guds hus.

Arbetet skolan har med församlingen vad gäller religionsundervisningen fortsätter som vanligt.

– Då möter vi kanske 15 elever i taget och vi håller i innehållet än att det är flera hundra elever när vi inte får säga någonting. Vi måste stå upp för att vi är en kyrka. 

Många reaktioner 

Sedan beskedet kommunicerats ut till vårdnadshavarna har Judith Fagrell fått många frågor, berättar hon. Hon säger också att förklaringen tas emot på ett bra sätt.

– Det har varit en del påringningar och många tycker att det är tråkigt med en tradition som försvinner. Men de förstår när jag förklarar. Jag tycker det är olyckligt att skolan valt att kommunicera detta enbart via ett kort mejl. Vi hade önskat en gemensam kommunikation.

Hon vill också vara tydlig med att det inte har med några andra religioner att göra för att inte främlingsfientliga krafter ska använda beslutet för sina egna intressen.

– Det finns inga sådana tankar. 

Camilla Brolin, verksamhetschef för barn och skola i Lidköpings kommun, säger till SVT Nyheter Väst att skolorna hade velat vara kvar i kyrkan för skolavslutningen då det är en gammal tradition.

– Men vi respekterar församlingens beslut och planerar nu för avslutning på skolgården i stället, säger hon till SVT.