Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Präst tas ur tjänst efter "Uppdrag granskning"

I "Uppdrag granskning" som sändes i SVT säger prästen Peter Artman att homosexualitet kan korrigeras. Nu tas prästen ur tjänst, enligt Skaraborgs Läns Tidning. RFSL har också reagerat starkt på prästens uttalande.

– Det känns väldigt viktigt att kyrkan säkerställer att alla företrädare respekterar det beslutet som man själv har beslutat om, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL.

I "Uppdrag granskning" visades hur en av reportrarna under annat namn och med dold kamera sökte sig till olika präster och kyrkoherdar som säger sig kunna åtgärda reportens påstådda homosexualitet.

Detta trots att Svenska kyrkan vid kyrkomötet 2005 bestämde att de "inte bör sanktionera eller driva en organiserad verksamhet i syfte att bota homosexuella från deras läggning".

Prästen Peter Artman, 54, från Vara pastorat säger bland annat i programmet att man kan be om korrigering av sin lust genom förbön eller bön.

Tas ur tjänst

Efter uttalandet tas nu prästen ur tjänst, enligt Skaraborgs Läns Tidning skriver TT.

Ulrika Westerlund på RFSL tycker att det är viktigt att Svenska kyrkan ser till att säkerställa att alla deras företrädare går på samma linje som krykan beslutat om, och inte försöker omvända homosexuella.

– Men det finns uppenbarligen personer som inte håller med och gör något annat. Då känns det viktigt att Svenska kyrkan markerar mot det, säger Ulrika Westerlund.

Hon reagerar starkt på att prästen frågar reportern om han utsatts för övergrepp.

– Det verkar tyda på att man har en tro på att det måste finnas en förklaring på att något traumatiskt har hänt. Det speglar att man inte ser det som en mänsklig variation helt enkelt, säger Westerlund.

"Okunnigt"

Samtidigt påpekar Ulrika Westerlund att RFSL inte tycker att det från Svenska kyrkans sida finns ett motstånd mot samkönade par.

– Och det här känns mer som en situation som kyrkan själv får hantera.

Cristina Grenholm, kyrkosekreterare inom Svenska kyrkan om prästens uttalande:

– Det är okunnigt, som om det vore en sjukdom. Det är väldigt oprofessionellt, säger hon.

Hon tror inte att prästens åsikter om att homosexualitet går att bota är utbredda inom Svenska kyrkan.

– Vi har inte haft en anledning att tro att det är utbrett inom Svenska kyrkan men vi måste ta det på största allvar, säger Cristina Grenholm.