Ellenore Sundström, 35, från Färgelanda gjorde beställningen från ett svenskt företag redan i början av året. När paketet med löshår aldrig dök upp kontaktade hon betaltjänsten – som sa att de kunde frysa ärendet tills det löste sig med leveransen.
– Fåfängan kickar ju in så jag beställde nytt från ett annat företag, säger hon.
Men flera månader senare får Ellenore plötsligt en räkning på 1 500 från ett inkassobolag för den tidigare beställningen.
Förfalskade namnteckningen
Det visar sig då att någon har kvitterat ut hennes paket på en postterminal i Trollhättan genom att förfalska hennes namnteckning, något som även SVT Väst skrivit om.
– Jag har fått en kopia på kvittensen som jag ska ha skrivit på. I min värld är det ett brott någon har begått genom att förfalska min namnteckning, säger Ellenore.
Hon kontaktade Postnord som menade att hon ändå var tvungen att betala försändelsen. Ellenore var rädd för att hamna hos Kronofogden och betalade.
– Jag blev skitirriterad. Jag vet fortfarande inte om det kommit bort eller någon snott det. Jag trodde att man hade något slags skydd som konsument, säger hon.
Ersätter inte privatpersoner
Postnord erkände senare sitt misstag – men hänvisade till att de enbart kunde betala ut ersättning till företaget som skickade varan.
Men eftersom Ellenore redan hade betalat hade företaget inget intresse av att reklamera köpet till Postnord.
– Det känns riktigt kasst. Postnord får tydligen göra som de vill, jag måste betala även när jag fått en skriftlig bekräftelse på att de har gjort fel så måste jag betala. Visst att saker kan hända i hanteringen, men då vill jag bli kontaktad och få en ursäkt, säger hon.
Postnord: "Beklagar"
Ellenore har hela tiden känt sig dåligt bemött av Postnords kundtjänst.
– Jag jobbar själv i transportbranschen och är det något som går fel gör jag mitt yttersta för att hjälpa kunderna. Det var så jäkla mycket ringa hit eller dit, till slut orkade jag inte mer, säger hon.
Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord, säger till SVT att avtalsrätten gör att avsändaren – alltså löshårsföretaget – är de som måste reklamera varan för att få ersättning för den.
– Jag beklagar givetvis att hon råkat ut för detta, och vi ska naturligtvis inte göra fel på det viset. Men det är gentemot avsändaren som vi har begått felet och det är avsändaren som måste reklamera, säger hon.