Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Post: "Det här är ett hot mot demokratin"

Här möts Svenskarnas parti av en stor folkhop som buade åt dem på Götaplatsen i Göteborg.
Foto: Henrik Jansson
Vid 13.30-tiden på söndagen skallade ropen från motdemonstranterna Götaplatsen: "Kampen fortsätter, nazismen ska krossas".
Foto: Henrik Jansson
Här ansluter fler människor för att demonstrera mot Svenskarnas parti på Götaplatsen.
Foto: Henrik Jansson
– Vi har bra erfarenhet av liknande händelser på den här platsen och har inte påverkats av händelserna i Malmö, säger Björ Blixter, polisens presstalesman om demonstrationen.
Foto: Henrik Jansson
Svenskarnas parti buades ut av motdemonstranterna.
Foto: Henrik Jansson
Vid 14-tiden på söndagen såg polisen ut att ha kontroll över händelserna i Göteborg.
Foto: Henrik Jansson
Nazistiska Svenskarnas partis publik bestod nästan enbart av motdemonstranter i Halmstad när de höll möte i staden på söndagen.
Foto: Anna Svanberg
Motdemonstranterna samlades i Halmstad under Svenskarnas partis möte.
Foto: Anna Svanberg
Motdemonstranter i Halmstad under Svenskarnas partis möte.
Foto: Anna Svanberg
1 / 10

Lördagens nazistiska möte i Limhamn urartade i stort kaos och ett tiotal personer fick föras till sjukhus.

Inför söndagens tre möten i Västsverige har polisen satt in extra kommenderingar.

Men alla möten kunde hållas utan incidenter.

– Det är viktigt att vara här, det här är ett hot mot demokratin, sa EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi) som var i Göteborg.

Lördagens Svenskarnas Parti-möte i Malmö urartade när motdemonstranter kom till platsen och polisen tvingades ingripa med kraft.

I samband med ingripanden från kravallutrustad polis till häst och till fots så skadades tio personer enligt region Skånes presstjänst. En demonstrant blev påkörd av en polisbil.

Under söndagen håller nazistiska Svenskarnas Parti nya torgmöten. Partiet kommer inleda dagen med att besöka Halmstad, för att sedan åka vidare till Göteborg och slutligen Vänersborg. På den sistnämnda orten kommer även Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt att hålla ett möte vid en annan plats.

– Polisen kommer att ha extra resurser på de här platserna, berättar polisens presstalesman i Västra Götaland, Ulla Brehm.

"Fokus på våld"

Man befarar att det kan bli våldsamheter även under söndagen då motdemonstranter beräknas vara på plats.

Lördagen handlade mycket om våld, menar polisen.

– Det här har inte handlat så mycket om politik. Det blev ett snabbt fokus på våld, man har kastat bengaler, smällare och glasflaskor mot polisen och det har slagits med påkar mot polishästar, sa Ewa-Gun Westford vid Skånepolisen på lördagen.

Soraya Post i Göteborg

Men under söndagen har Svenskarnas Parti genomfört två av sina torgmöten utan större incidenter. Motdemonstranter fanns det dock gott om – i Göteborg var de över 2300. En av dem, ståendes i publikhavet med en visselpipa, var Soraya Post (Fi).

– Det är viktigt att stå här i dag, jag är rädd om demokratin och att låta våra nazister stå på gator och torg är ett hot mot demokratin enligt mig. Det har inget med yttrandefrihet att göra. Göteborgarna visar att de inte vill ha nazister på gatorna och politiken måste lyssna, sa Soraya.

Med våldsamheterna i Malmö på lördagen i färskt minne, var hon orolig för att demonstrationen skulle urarta. Det var ett öronbedövande oljud under hela partiledaren Stefan Jacobssons tal.

– Jag hoppas inte att det blir det. Jag är inte rädd, men med tanke på vad som hände i Malmö så hoppas jag inte det. Men det kostar pengar att ha poliser här och den här säkerheten. Jag tycker inte att de här typerna av åsikter ska kosta pengar och dra resurser av samhället, fortsatte Soraya Post.

Missnöjet mot att Svenskarnas Parti kom till Göteborg var i övrigt mycket stort. Det gapades, skreks, visslades och klappades händer av över tusen personer på Götaplatsen i Göteborg under söndagen. Polisen hade dock satt in extraresurser och hade bra koll på händelserna.

"Demokrati kostar"

Även i Halmstad var det lugnt. Mötet där inleddes med att kyrkklockorna ringde i över 20 minuter för att störa partiledaren Stefan Jacobsson.

– Kyrkan lät klockorna ringa. Förr i tiden gjorde de det när det var fara på väg, eller krig på ingång. Vi vill visa att vi inte håller med om deras åsikter, att alla inte är lika mycket värda, säger Christer Nilsson och Katta Carlsson, från kyrkan.

I Göteborg var polisen mycket nöjd med insatsen. Mötet kunde genomföras och inga bråk blossade upp.

– Vi har genomfört detta utan problem. Inga ingripanden, men en person omhändertogs tillfälligt efter att ha gjort en rusning på bortre sidan Götaplatsen. Dessutom tog man en person som man kände igen från Malmödemonstrationerna i går. Personen är misstänkt för olaga hot och våld mot tjänsteman, så vi tog om hand om den för Malmöpolisens räkning, säger Björ Blixter, polisens presstalesman.

Han säger att ljudnivån var på gränsen till för hög – men att arrangörerna inte klagade. Han håller även med Soraya Post om att det krävs mycket resurser vid den här typen av möten.

– Demokrati kostar pengar. Vi har yttrandefrihet och alla har rätt att göra sin röst hörs och få skydd från polisen. Men demokrati är inte gratis, säger Björ Blixter.

Visslade åt Jacobsson

Även i Vänersborg var det lugnt under mötet. Flera Ung Vänster-medlemmar var på plats och vände ryggen åt Stefan Jacobsson under hans tal. Uppskattningsvis var det hundra demonstranter och lika många åhörare i övrigt. Det viftades även med prideflaggor och visslades högljutt. Till skillnad från gårdagens våldsamma tråkigheter i Malmö, har de Västsvenska torgmötena hållits utan incidenter.

– Det är inga gripanden, men tre omhändertaganden för störande av ordning. Annars har det gått jättebra, säger polisen Lars Hullergård.