Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Positiva trenden på Iva: Inga patienter

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Trycket på NU-sjukvården är på en väldigt låg nivå.
Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN
Gunilla Bodén Olsson, verksamhetschef inom NU-sjukvården.
Foto: Västra Götalandsregionen

Inom NU-sjukvården behöver ingen person intensivvårdas för covid-19 just nu.

Den positiva trenden är också tydlig i hela Västra Götalandsregionen – och nu blickar man framåt mot sommaren och semestern.

– Vi vet inte om det håller men vi är väldigt glada att det går åt rätt håll, säger Gunilla Bodén Olsson, verksamhetschef inom NU-sjukvården.

För första gången sedan oktober är trycket väldigt lågt på NU-sjukvården, som innefattar sjukhusen i Trollhättan och Uddevalla.

Att antalet inlagda för corona har minskat de senaste veckorna är goda nyheter, berättar Gunilla Bodén Olsson, verksamhetschef för anestesi och intensivvård på NU-sjukvården.

– I höstas låg man på en så här låg nivå, men sedan dess har det inte legat på noll. I höstas tog vi också tillfället i akt och opererade så mycket som möjligt, säger hon.

”Det kan komma igen”

Just nu intensivvårdas ingen patient för corona inom NU-sjukvården.

– För min personal som jobbat hårt, lika hårt som all annan personal, i över ett och ett halvt år är det otroligt glädjande och skönt att inte ha en covid-patient just nu. Men vi ropar inte hej än. Det kan komma igen, vi vet inte om det håller men vi är väldigt glada att det går åt rätt håll, säger Gunilla Bodén Olsson. 

Den positiva trenden syns även för hela Västra Götalandsregionen. För första gången sedan i början av november i fjol är det färre än 100 patienter med covid-19 som är inlagda i regionen.

Just nu intensivvårdas endast 16 personer i Västra Götaland.

”Detta tänder våra hopp”

– Smittan sprids mest bland yngre årskullar just nu och sjukvården belastas inte allt lika mycket. Vi vet samtidigt inte om det blir en ny våg i höst eller om vaccinationerna håller, säger Gunilla Bodén Olsson. 

Nu tittar NU-sjukvården hoppfullt mot sommaren och avlastning.

– Det känns fantastiskt om våran personal får fyra veckors semester som som man strävat för. Detta tänder våra hopp, säger Gunilla Bodén Olsson.

NU-sjukvården tillgodoser cirka 300 000 människors vårdbehov, berättar Gunilla Bodén Olsson. Det är den näst största vårdenheten i Västra Götaland – efter Sahlgrenska universitetssjukhus i Göteborg. 

Coronaläget just nu

Den 14 juni kl. 10.00 fanns det totalt 99 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 16 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården: 12 personer varav 0 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 57 personer varav 7 på IVA

Sjukhusen i väster: 2 personer varav 2 på IVA

Skaraborgs Sjukhus: 16 personer varav 5 på IVA

Södra Älvsborgs Sjukhus: 12 personer varav 2 på IVA


Källa: Västra Götalandsregionen

Så blir du av med din sprutfobi innan vaccinationen

Psykologen: Behöver inte ta lång tid