Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Poseidon är tillbaka i Göteborg igen

På tisdagen anlöpte Poseidon Göteborgs hamn.
Foto: Alex Ljungdal
I tre månader har fartyget varit i Medelhavet för att hjälpa till i arbetet med att rädda flyktingar.
Foto: Kustbevakningen

I tre månader har kustbevakningens fartyg Poseidon varit i Medelhavet för att hjälpa till i arbetet med att rädda flyktingar.

5 295 personer har räddats.

Klockan 11.00 på tisdagen anlöpte fartyget Frihamnen i Göteborg och både inrikesminister Anders Ygeman och kustbevakningens generaldirektör Lena Jönsson fanns på plats.

Det är kustbevakningens båt KBV 001, eller Poseidon som båten heter till vardags, som skickades ner till Medelhavet för att hjälpa till i början av juni i år som på tisdagen kom till Göteborg.

Det var regeringen som fattade beslutet den 30 april att kustbevakningen skulle ställa ett av sina fartyg till förfogande för att kunna bistå övriga räddningsbåtar som funnits i Medelhavet under sommaren.

22 räddningsinsatser

Och det har varit en nödvändig operation som EU:s gränsövervakningsorgan Frontex har hållit i. Operationen har pågått sedan 1 maj 2015 och i juni anslöt alltså Poseidon med sin kustbevakningspersonal. Med ombord har även funnits poliser från polisens nationella operativa avdelning Noa.

Under tiden som fartyget har funnits i Medelhavet har man deltagit i 22 räddningsinsatser och man har lyckats rädda 5 292 personer. 53 döda personer har förts till hamn i Italien.

För att hedra personalen ombord för de insatser de har gjort under sommaren togs Poseidon emot av bland andra inrikesminister Anders Ygeman och kustbevakningens generaldirektör Lena Jönsson när den anlände till Göteborg.