Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Populära turistgatans larm i viruskrisen

Linda Serti, 42, har ägt och drivit Hebbe Lelle under drygt sju års tid.Foto: Privat / Privat
Dessa stolar brukar inte stå tomma under en vanlig dag i maj.Foto: Privat / Privat

För många är hjärtat i Göteborg området Haga.

Där kan man strosa runt bland caféer på kullerstensgator och njuta – men i sommar kan det bli väldigt annorlunda. 

Flera av de ikoniska kaféerna vittnar om en så pass extrem nedgång att de kan tvingas stänga.

– Vi ska ha möte om vi ska ha öppet i sommar. Jag är fortfarande osäker, säger Eva Nylén som driver Caféva sedan 37 år tillbaks. 

Ett av Göteborgs populära turistområden är området Haga. Dit söker sig vanligtvis turister för att smaka på den svenska idyllen med charmiga trähus och kullerstensgator. 

I sommar förväntar sig kaféägarna i området en mycket sämre säsong än vanligt på grund av coronakrisen. 

Till följd av fortsatt stängda gränser och Folkhälsomyndighetens uppmaningar och rekommendationer räknar ingen med turister från utlandet. De få som förväntas komma är svenskar. 

En av kaféägarna heter Linda Serti, 42, som drivit Hebbe Lelle tillsammans med sitt syskon under sju års tid. 

– Det var någon gång i mitten av mars som vi märkte av en ordentlig nedgång på kundtillströmningen. Det var helt chockerande och vi hade aldrig kunnat föreställa oss detta. Vid månadsskiftet till april hade vi tappat närmare 80-85 procent av vår omsättning, säger Linda.

Dessa stolar brukar inte stå tomma under en vanlig dag i maj.Foto: Privat / Privat
Café Hebbe Lelle ligger i turistområdet Haga.Foto: Privat / Privat

”Inga turister”

Hon berättar hur branschen tidigare har klarat sig relativt bra igenom lågkonjunkturer men att det nu är riktigt tufft.

– Vi har fått korttidspermittera tre anställda och som det ser ut nu kommer vi även behöva ta del av regeringens andra krispaket. Vi drar i alla trådar som vi kan. Vi har halverat antal sittplatser både inne och ute för social för att gästerna ska känna sig trygga. Vi hoppas att kunderna snart kommer tillbaka till oss, säger Linda.

Det värsta tänkbara scenariot är att behöva stänga igen. Det är något som Linda vill undvika till varje pris. 

– Det är klart att vi är oroliga inför sommaren då de utländska turisterna förmodligen kommer utebli. Vi får helt enkelt hoppas på att svensken i stället stannar hemma, säger Linda Serti.  

Eva Nylén har ägt och drivit Caféva i 37 års tid.Foto: Privat / Privat
Foto: Privat / Privat

”Vet inte vad som händer”

Några tiotal meter bort ligger Caféva som drivits av Eva Nylén, 63, under 37 års tid. Hon förklarar att det alltid varit lite upp och ner i branschen. Men aldrig så här.

– Det har alltid varit lite up and downs. Man har haft bekymmer förut. Men aldrig, aldrig på detta vis. Å anda sidan får man ett jättestöd av regeringen med krispaket och permitteringsstöd och allt möjligt. Det känns ju som att vi har ett gediget stöd och det är jag jättetacksam för. Men ändå är man orolig över framtiden, säger Eva.

För de nio anställda, inklusive Eva, har man infört permitteringstid på 40 procent. 

– Man tar en dag i sänder. Jag har inte funderat särskilt långt fram. Jag tror att permitteringsstödet är två månader och just nu känner vi att stödet fungerar. Men om det håller på för länge vet vi inte vad som händer.

Just nu håller hon på att planera sommarschemat tillsammans med sina anställda.

– Vi ska ha möte om vi ska ha öppet i sommar. Jag är fortfarande osäker. Vi har många som vill jobba och som räknar med att jobba och vi ska börja planera ett sommarjobb. Men det är svårt att planera, säger Eva Nylén.

Josef Garis, 54, äger och driver Café Husaren tillsammans med sin fru Simone.Foto: Privat / Privat
Simone Garis, 53, äger och driver Café Husaren tillsammans med sin man Josef.Foto: Privat / Privat

”Hoppas på inhemsk turism”

Hos det familjedrivna Café Husaren förklarar ägaren Josef Garis, 54, om vad man kan förvänta sig av den kommande högsäsongen. 

– Man kan säga att vi har märkt att vi har varit turistboende när turismen upphört helt och omsättningen gått ner med 70 procent. Samtidigt är det en del av de vanliga kunderna som slutat komma, också. Vi har påverkats som alla andra med minskad omsättning och vi har försökt behålla alla fasta tjänster med hjälp av permitteringar som vi ansökt om, säger Josef.

Han hoppas på en inhemsk turism.

– Vi hoppar på att det blir lite inhemsk turism trots att alla stora evenemang ställs in på löpande band. Vi hoppas på lite turism i staden eftersom vi tror att det kommer bli ganska dåligt på sommaren också. Och även resten av året.

I nuläget talas det inte om att göra vinster – utan att hålla sig flytande.

– Vi får hoppas att krispaketet hjälper oss att hålla oss flytande. Men det är inte tal om vinster utan mer att uthärda perioden. Vi har också svårt att planera arbetsdagar, personal och varor. Man får försöka improvisera lite varje dag, säger Josef Garis. 

 

TV: Caféägaren Christina Pispas är orolig för företagets framtid