Pontus stoppades av polisen när han pratade i sin mobiltelefon. Foto: PrivatPontus stoppades av polisen när han pratade i sin mobiltelefon. Foto: Privat
Pontus stoppades av polisen när han pratade i sin mobiltelefon.  Foto: Privat
Den nya lagen trädde i kraft den 1 februari. OBS: Genrebild Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅNDen nya lagen trädde i kraft den 1 februari. OBS: Genrebild Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Den nya lagen trädde i kraft den 1 februari. OBS: Genrebild  Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Pontus, 25, åkte fast – efter lagändringen

Publicerad

Sedan den 1 februari är det förbjudet att köra bil och hålla mobilen i handen samtidigt.

En av de första som åkte fast efter att den nya lagen trätt i kraft är Pontus Andersson, 25. 

– Man får ju sig en funderare så är det ju. Jag tycker att det är en bra lag, säger han.

Han har nu åtalats för brott mot trafikförordningen. 

Pontus Andersson, 25, körde på riksväg 40 i Borås i onsdags. Då ringde hans mobiltelefon.

– Av en ren reflex så svarade jag, och samtidigt så ser jag i backspegeln att en polisbil kommer i full fart, säger han. 

Pontus trodde att polisbilen var på utryckning och saktade därför in för att släppa förbi patrullen. Och vinkade till dem för att visa att de kunde köra förbi.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 

 

Sedan insåg han vem det faktiskt var som polisen var ute efter.

– Först förstod inte vad det var, men de saktade ner bakom mig och slog på blåljusen och då fattade jag: ”Det är mig de tar”, säger Pontus som först berättade om händelsen för Borås Tidning.

”Får sig en funderare”

Sedan den 1 februari är det förbjudet att sms:a, rattsurfa eller prata i telefon utan handsfree samtidigt som man kör bil.

Pontus hade läst om den nya lagen men säger att han inte hade en tanke på den när mobilen ringde.

– Man får sig verkligen en funderare. Jag tycker att det är en bra lag och jag har blivit mer uppmärksam på om andra bilister håller på med telefonen och det är fruktansvärt många som håller på med mobilerna.

Pontus har nu åtalats för brott mot trafikförordningen åklagaren föreslår ett bötesstraff enligt stämningsansökan. Att han är en av de första att åtalas enligt den nya lagen framgår av åklagarens skrivelse: 

Kommer inte att göra om det 

”Det saknas för närvarande vägledande avgöranden och riktlinjer avseende antalet penningböter. Åklagaren emotser därför domstolens prövning i påföljdsfrågan” 

Han berättar att det var första gången han stoppades av polisen och menar att han lärt sig läxan.

– För min egen del så tror jag inte att det kommer hända igen. Någon dag senare så åkte jag med kollegan, då fick han svara när det ringde. Det är lite oturligt att vara först, men så är det. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER