Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiskt kaos hotar nu Göteborg

KAOS I POLITIKEN? Nästan 90 procent av de röstande på GT.se säger att trängselskatten kan få dem att rösta annorlunda.
Foto: JAN WIRIDÉN

GÖTEBORG. Trängselskatten hotar att skapa politiskt kaos i Göteborg.

Enligt en omröstning på GT.se kan 88 procent tänka sig att rösta annorlunda i nästa kommunalval på grund av den nya skatten.

- Frågan är känslig. Det finns ett politiskt pris att betala om man klantar sig, säger Ulf Bjereld, socialdemokratisk statsvetare på Göteborgs universitet.

Först sågade GT:s läsare införandet av trängselskatten. Några dagar senare tyckte en klar majoritet av de som deltog i en omröstning på GT.se att en överkryssad geting var mest talande för hur bra det är att Göteborg inför trängselskatt. I helgen visade GT.se:s nya enkät att nästan 90 procent kan tänka sig att byta parti i kommunalvalet 2014 - allt på grund av trängselskatten.

- Det är en väldigt hög siffra, säger Johan Martinsson, statsvetare på Göteborgs universitet som driver ett forskningsprojekt om hur opinionen kring trängselskatten förändras över tid.

Stöd i kommunfullmäktige

I dag stöds trängselskatterna av alla partier i kommunfullmäktige, förutom Vägvalet och Sverigedemokraterna. Enligt Johan Martinsson kan en konsekvens därför bli att dessa partier får fler röster än de hade fått i vanliga fall.

- Det kan också leda till att det blir ett lägre valdeltagande och att misstron mot politiker och politiken som sådan ökar. Breda majoriteter för ofta negativa konsekvenser med sig, säger han.

Trots den starka opinionen mot trängselskatten tror inte statsvetaren Ulf Bjereld att partierna kommer att backa. Enligt honom har det gått prestige i frågan och partierna kan inte bara byta åsikt.

- Alla har investerat i detta och om man byter fot riskerar man att framstå som en vindflöjel. Då finns det säkert andra som inte vill rösta på ett "vindflöjelparti", säger han.

"Låter sig inte påverkas"

Folke Johansson är professor emeritus i statsvetenskap och är inte förvånad över att nästan 90 procent kan tänka sig att rösta annorlunda.

- Det är ett problem att politikerna tycker att de har begripit frågan bättre än väljarna och räknar med att de ska acceptera det, säger han och fortsätter:

- Det vill till ett våldsamt motstånd om politikerna ska dra öronen åt sig. De har bundit upp sig så hårt att de varken kan eller vill låta sig påverkas.

Enligt Folke Johansson har det flera gånger i mindre kommuner hänt att lokala partibildningar har fått egen majoritet. Ofta till följd av en konkret fråga.

De tre statsvetare GT har pratat med tror att den starka opinionen kommer att avta i takt med att man vänjer sig vid skatten. I Stockholm var opinionen mot skatten också stark i början.