Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Politikerns larm: Skenande kostnader för nyanlända

Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Foto: Niklas Eriksson / Bengtsfors kommun

Stora kostnader förknippade med mottagandet av nyanlända riskerar att försätta Bengtsfors kommun i konkurs. 

Det hävdar Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är inte rimligt att vi ska ta den smällen, säger han.

Flera medier har rapporterat om det brev, adresserat till ett antal ministrar i regeringen, som Stig Bertilsson författat.

Brevet är flera sidor långt, med budskapet går lätt att sammanfatta: Ekonomin i Bengtsfors är i gungning när alltmer av kostnaderna för nyanlända invandrare övergår från staten till kommunen.

Bertilsson menar att staten lämnat Bengtsfors i sticket.

– Ett tydligt exempel är att staten svarar för etableringsstöd i två år, samtidigt som vi vet att det i snitt tar sju år för en nyanländ att komma i arbete, säger Stig Bertilsson.

Till det kommer ett ökat behov av försörjningsstöd och kommunal service, som gräver djupa hål i kommunens fickor. I år beräknas budgetunderskottet uppgå till 20 miljoner kronor, och 2020 kommer den siffran öka med ytterligare 10 miljoner. 

”Kommer kommunens arbetsföra invånare att klara av den uppgift som många kommuner står inför? Det är tveksamt”, skriver Bertilsson i sitt brev.

Kommunen mot konkurs

Han är tydlig med att han inte vänder sig emot flyktinginvandringen – det är viktigt att få in fler medborgare till avfolkningsbygder. Men samtidigt menar Bertilsson att små landsbygdskommuner, sådana som Bengtfors, tvingats ta ett oproportionerligt stort ansvar för sådant som större och betydligt rikare kommuner duckat för. 

– Det är inte rimligt att vi ska ta den smällen. Vi är inte en utarmad kommun men vi har en svag ekonomi och i nuläget går vi dagligen med förlust. Det är en långsiktig utveckling som är helt oacceptabel, säger Stig Bertilsson.

I brevet till regeringen målar Stig Bertilsson upp en mörk bild av framtiden. Om inget görs snart går kommunen går mot konkurs, skriver han.

”Vår kommun har tillsammans med många andra mindre landsbygdskommuner tagit ett (alltför) stort ansvar för samhällsutvecklingen, långt utöver vad man kan begära. Det är varken rimligt eller rättvist att staten säger ”hej och tack” till kommuner som bär stora kostnader för att upprätthålla samhällsfunktioner i tider när stora strukturella förändringar äger rum.”

Bengtsfors kommun går mot konkurs, varnar kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson.
Foto: Google Maps / Google Maos

Vill se rättvisare utjämningssystem

För att komma tillrätta med situationen vill Stig Bertilsson bland annat att staten ser över det kommunala utjämningssystemet.

– Vi har en relativt låg medelinkomst i kommunen. Vi har betydligt fler äldre. Det är naturligt att det blir så i våra bygder. Det kan ett förändrat inkomst- och kostnadsutjämningssystem rätta till. Då blir det likvärdiga villkor oavsett om man är en stor kommun i Stockholmstrakten eller en liten kommun på landsbygden, säger Bertilsson till SVT Väst.

Det pågår en utredning om hur utjämningssystemet kan stöpas om.

– Det är bra, men ingen vet hur förslaget kommer att se ut och under alla omständigheter borde det ha kommit för länge sedan, säger Bertilsson.