Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD-politiker avgår – efter Aftonbladets granskning

KD-politikern Penilla Gunther.
Foto: TT

KD-politikern Penilla Gunther är den av riksdagsledamöterna som hyrt mest bil – och som i flera fall låtit skattebetalarna stå för notan.

Beloppet uppgår till närmare 200 000 kronor, visar en granskning gjord av Aftonbladet.  

Nu väljer Gunther att avstå sin riksdagskandidatur och lämnar sin plats under återstående delen av mandatperioden. 

– Jag är ledsen över om jag gjort fel, och är beredd att göra de åtgärder som riksdagsförvaltningen kan besluta, säger hon i ett pressmeddelande.

Sedan 2014 och fram till i våras har riksdagspolitikern Penilla Gunther (KD) från Trollhättan hyrt bil genom sitt ämbete vid riksdagen till ett belopp av närmare 200 000 kronor. Det visar en granskning gjord av Aftonbladet

Genom att sammanställa ledamotens alla reseräkningar har man kunnat konstatera att Gunther både rest i sin tjänst – men även privat. Det framgår även av flera inlägg på ledamotens privata Facebook-sida, där hon vid ett tillfälle bland annat skriver att "det är mycket julklappar och julmat som ska hem" och att det är "tur att hon har bil". 

I granskningen framkommer det att KD-politikern nyttjat sina förmåner via riksdagen lite allt för väl – vid flera tillfällen: 

Åkte 400 kilometer längre än redovisad sträcka

Gunther ska exempelvis hyrt en bil i Stockholm för att hälsa på en anhörig. Till riksdagsförvaltningen uppgav hon att bilen körts hem till Trollhättan, men i stället hade KD-politikern åkt 400 kilometer längre än sträckan hon själv uppgett.

Vid ett annat tillfälle hämtades en hyrbil ut i Stockholm och återlämnades närmare tre dagar senare – i Trollhättan. Kalaset kostade skattebetalarna 3 400 kronor.

Förra sommaren ska Gunther även gjort ett besök vid Gröna lund. Dagen efter hämtade hon ut en hyrbil, som hon sedan skjutsade hem sina anhöriga med tillbaka till Trollhättan.

Extra utgifter för hyrbilen har också hamnat på skattebetalarnas nota – som när politikern vid ett tillfälle lånat ut bilen till sin son, och vid ett annat till en annan närstående. Den sistnämnda resan ska ha hamnat på drygt 3 000 kronor. Gunther själv medger till Aftonbladet att hon agerat "fel" vid tidpunkten.  "Vill bara veta exakt hur jag ska göra"

Efter Aftonbladets granskning har KD-politikern uppgett för riksdagsförvaltningen att hon "utnyttjat fördelen med att ha bil emellanåt". Gunther har däremot bett att få betala tillbaka de kostnader som tillkommit i samband med de tillfällen då hon hyrt bil – men även för extra förare. 

När Aftonbladet konfronterade Gunther ställde hon sig först frågande till uppgifterna som presenterades – men medgav senare att hennes privata resor inte borde beblandas med hennes uppdrag vid riksdagen.

Tidningens reporter frågar vad hon har att säga till skattebetalarna:

– Ja, men det är ju inget konstigt med det. Jag betalar gärna det jag ska betala, säger hon och fortsätter: 

– Jag ber om ursäkt om jag inte redovisat det jag skulle och är ledsen för det.

Busch Thor: "Mycket allvarligt"

Samtidigt menar hon att riktlinjerna kring vad som gäller vid resor med hyrbil är otydliga från riksdagsförvaltningens sida.

I ett sms till GT skriver hon:

”Jag har gått igenom samtliga reseräkningar under perioden till riksdagsförvaltningen. Har ställt frågor utifrån det, och inväntar svar. Har jag gjort fel ska det förstås rättas till omgående”.

"Hennes agerande är som sagt mycket allvarligt", säger KD:s partiledare Ebba Busch Thor.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Till Aftonbladet säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor att hon ser mycket allvarligt på det inträffade.

– Hennes agerande är som sagt mycket allvarligt. Det är något vi hanterar just nu, säger Ebba Busch Thor till Aftonbladet.

På eftermiddagen meddelade Penilla Gunther att hon avstår sin riksdagskandidatur och hoppar av sitt uppdrag under resten av mandatperioden.

- Jag inväntar definitiva svar från riksdagsförvaltningen huruvida jag är betalningsskyldig eller inte, men inser behovet av lugn och ro för partiet och väljer därför att avstå vidare kandidatur till riksdagen, säger hon i ett pressmeddelande.