Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politikerns förslag: Ge ungdomar sovmorgon

Foto: / Identiteten på upphovsmannen
Under rusningstrafiken är det högtryck på bussarna och det är inte alltid alla passagerare får plats.
Foto: Shutterstock
Sovmorgon för kommunens gymnasieungdomar kan lösa trafiksituationen, menar Rune Backlund (C).
Foto: / SHUTTERSTOCK

Under rusningstrafiken är det högtryck på bussarna och det är inte alltid alla passagerare får plats.

Sovmorgon för kommunens gymnasieungdomar kan lösa trafiksituationen och samtidigt vara positivt för ungas hälsa, menar regionrådet Rune Backlund (C) som kommit med förslaget.

– En växande grupp unga klagar över sömnproblem, säger Rune Backlund.

En timmas sovmorgon för gymnasieelever i Jönköping. Det är regionrådet Rune Backlunds (C) förslag för att underlätta trafikkaoset under rusningstrafiken på morgnarna, som Jönköpings-Posten tidigare berättat.

– Vi börjar nå kapacitetstaket i trafiksystemet i Jönköping. Vi utnyttjar fullt ut den busskapacitet vi har på både stadsbussar och regionbussar, säger Rune Backlund.

Vill sprida ut resandet

Han ville få i gång en debatt om en möjlig lösning skulle kunna vara att sprida ut resandet under morgnarna. Om gymnasieskolorna började en timme senare skulle de inte krocka lika mycket med alla som åker kollektivt till jobbet, menar han. 

Eftersom biltrafiken också pikar under morgontimmarna är inte det helt lätt att bara sätta in fler bussar. 

– Skulle vi kunna använda den kapacitet vi har på bussar i dag bättre genom att sprida ut resandet så är det mer samhällsekonomiskt än att försöka peta in ännu fler bussar.

Kan vara positivt för ungas hälsa

Men förslaget skulle även kunna få en positiv påverkan för ungas hälsa, enligt Rune Backlund.

– Det finns undersökningar som visar att tonåringar mår bättre av att få sova lite längre på morgonen och starta dagen lite senare. Sen har vi ju en växande grupp unga som klagar över sömnproblem och har svårt at sova. 

Rune backlund säger att han har fått både positiva och negativa reaktioner på förslaget än så länge. 

Tveksamt om skolpersonal vill börja senare

Frågan kan komma att tas upp i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, skriver Jönköpings-Posten.

Utbildningsledare Magnus Runnvall på Erik Dahlbergsgymnasiet är tveksam till om skolpersonalen skulle vilja börja senare, skriver Jönköpings-Posten.

- Men gymnasieskolorna tenderar att bli mer trångbodda och av den anledningen kanske det kan vara en idé i framtiden att ha mer flexibla arbets- och studietider, säger han till tidningen.