Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern om bilbränderna: ”De hör hemma i fängelse”

Justitieminister Morgan Johansson.Foto: Expressen/KVP
"Alla de här låtsasförklaringarna om att det är synd om människor och att det är därför de sätter eld på bilar, det tycker jag är nonsens", säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.Foto: ADAM IHSE/TT
Jonas Sjöstedt (V).Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gustav Fridolin, partiledare för Miljöpartiet.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

I en film som skickades till Expressen innan bilbränderna i Västsverige förklarar en maskerad man det som ska komma att ske med att polisen är "brutal och trakasserar människor utan grund".

Något som totalsågas av politikerna.

– De här personerna hör hemma i fängelse. De ska buras in, säger nu justitieminister Morgan Johansson.

Justitieminister Morgan Johansson (S) kommenterar på torsdagseftermiddagen förklaringarna från den maskerade mannen i Expressens reportage i dag.

– Om de nu upplever att de är jagade av myndigheterna så är det bara bra. Det är som det ska vara. Och jag vet att de har inget som helst stöd av de övriga som bor i området, tvärtom. Polisen får nu mycket information och tips av allmänheten om gärningsmännen. De boende är på polisens sida, emot de kriminella.

Vad behöver göras för att vända utvecklingen?

– De mest brottsaktiva, såväl ungdomar som vuxna, måste bort från gatorna. Det sker genom att de döms för sina brott eller att de omhändertas av sociala myndigheter. Vi behöver fler tvångsvårdsplatser för unga, och en ny påföljd, ungdomsövervakning, där den unge beläggs med husarrest kvällar och helger övervakat med fotboja. På längre sikt är naturligtvis lösningen minskade klyftor och bättre skolor. Men man kan inte längre skylla på arbetslöshet, när ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 16 år.

Vad tycker ni om kravet på att man ska kunna portförbjuda?

– Om polismyndigheten skulle anse att det vore en effektiv metod, så kan vi överväga det. Det har emellertid prövats i andra länder med begränsad framgång och det finns betydande grundlagsmässiga problem.

Moderatledaren Ulf Kristersson är också upprörd över mannens förklaring till bilbränderna. 

– Uppriktigt sagt, jag bryr mig inte om ordförklaringarna. Det har ingen som helst betydelse. Den som sätter eld på ett 80-tal bilar och som gör det här organiserat och förstör för sina grannar och medmänniskor begår ett allvarligt brott. Jag är inte ett dugg intresserad av vilka orsaker han har bakom detta. Det ska stoppas helt enkelt, säger Moderatledaren.

 

Moderatledaren kallar budskapet för "låtsasförklaringar" och "nonsens". 

– De blir inte förtryckta av polisen. Vi ska statuera exempel. Vi accepterar inte detta. Då handlar det om att den som begår den här typen av brott ska inte ha rätt att vara kvar i området. De ska tvingas därifrån. Om inte föräldrarna kan hålla ordning på sina ungdomar då måste socialtjänsten gripa in och ta över det ansvaret.

– Alla de här låtsasförklaringarna om att det är synd om människor och att det är därför de sätter eld på bilar, det tycker jag är nonsens. 

Upp emot hundra bilar brann i Västsverige under måndagskvällen.Foto: PRIVAT

Jonas Sjöstedt om budskapet

Liknande omdömen kommer från fler partiledare.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt: 

– Jag tycker att det är fullständiga dumheter. Det här är kriminalitet, ingenting annat. De flesta människor som bor i det här området de avskyr den här typen av brott och vill bara att det ska sluta och det är den enda rimliga hållningen.

 

LÄS MER: Maskerade mannen i video: En hämnd mot polisen

 

Vad behöver göras för att vända utvecklingen?

– På kort sikt behövs saker som områdespoliser som har bra kontakt i stadsdelen, ibland är det bra med fler kameror. Jag tror också på sådant som sommarjobb och att renovera och rusta upp områden. På längre sikt handlar det om att det är områden som har låga inkomster och mycket trångboddhet där de kriminella gängen kan bita sig fast. Det handlar om att Sverige har blivit ojämlikt.

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.Foto: ADAM IHSE/TT

Men Jonas Sjöstedt vill inte gå lika långt som Ulf Kristersson och kasta ut bilbrännarna från deras bostadsområden. 

– Det är inget som vi har föreslagit för det är svårt att genomföra i praktiken och det är viktigare att lägga tyngden på sådant som utslussning ur kriminalvården.

 

LÄS MER: Ytterligare tre personer stoppade i Turkiet

 

Vad tänker du om de spekulationer som har varit kring att politiskt motiverade grupper skulle ligga bakom bränderna?

– Jag tror att det är väldigt oklokt att spekulera. Polisen har gjort flera gripanden och det är väldigt glädjande. Tids nog får vi veta vad som ligger bakom det här, säger Jonas Sjöstedt. 

Gustav Fridolin: "Inga ursäkter"

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin konstaterar samtidigt: 

– Det finns inga ursäkter för att bränna bilar. Världen blir inte det minsta bättre för att du sätter fyr på andra medmänniskors bilar och för att du är med och sliter sönder Sverige och skapar otrygghet, säger han.

Vad tycker du om kravet på att man ska kunna portförbjuda kriminella personer från vissa områden?

– Kriminella som döms ska sitta i fängelse.

 

Polisen är brutal och trakasserar människor utan grund, säger den maskerade mannen i klippet som Expressen publicerade under torsdagen.

Fridolin varnar också för de spekulationer som nu sprids i till exempel sociala medier. 

– Jag är orolig för att det drar igång en massa spekulationer när sånt här händer. Vi vet att det finns krafter som vill försöka styra hur vi diskuterar olika saker. Då ska man inte ryckas med i olika typer av spekulationer. Var och en måste klara sina källkritik, i det ligger att inte sprida rykte eller fria spekulationer.

Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin håller med. 

– Vi har ingen anledning att spekulera om vem som ligger bakom. Det är polisens uppgift att ta reda på och det är jag övertygad om att de jobbar hårt med just nu.

Han konstaterar samtidigt att allianspartierna är överens om att införa en ny form av påföljd – vistelseförbud.

– Det innebär ett förbud att vistas i ett visst geografiskt område under en viss tid efter ett avtjänat fängelsestraff.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf:

– Det är helt förkastligt. Det finns överhuvudtaget inga ursäkter för att bete sig på detta kriminella sätt. Han ska veta att rättsstaten finns på alla platser. Det är viktigt att sätta hårt mot hårt mot både en sådan attityd och för att upprätta trygghet för alla de vanliga, hederliga människorna som bor i de här områdena.

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad kallar bilbrännarna för "grovt kriminella personer". 

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad uppmanar föräldrarna att ta ansvar. Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

– De förstör för andra människor, de utsätter hela områden för livsfarliga situationer, omfattningen är närmast att likna vid ett terrorattentat - att förstöra så mycket så möjligt, att bidra till att skada så mycket som möjligt samt injaga fruktan hos befolkningen, säger Haddad och fortsätter:

– Det är obegripligt att misstänkta personer, om uppgifterna i media stämmer, i avvaktan på att avtjäna sitt tidigare straff är ute och begår nya hänsynslösa brott. Lagen måste ändras och skärpas. Därför inlämnar jag nu en fråga i riksdagen till regeringen hur detta kan förändras

Han riktar samtidigt en uppmaning till bilbrännarnas anhöriga: 

– Föräldrarna måste väckas upp - de måste ta hela ansvaret för sina barn och ungdomar.

”Finns ett förakt” 

Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna:

– Det är dessvärre ingen ny bild. Den här typen av uttryck när socialtjänsten eller polisen gör sitt jobb ute i samhället har vi ju sett tidigare. Det finns ett förakt mot det etablerade samhället i de här särskilt utsatta områdena, där man tycker att polisen inte har rätt att göra sitt arbete.

Vad behöver göras för att vända utvecklingen?

– Framför allt så måste detta få konsekvenser för alla som ägnar sig åt brottsliga handlingar. I samband med bilbränder har kameraövervakningar visat sig vara effektivt. Vi har en uppklarningsprocent kring de här brotten, som tidigare har varit väldigt svårutredda. Så vi ser med förhoppning på att vi kan få en utökad kameraövervakning av parkeringsplatser i första hand.

Vad tycker ni om kravet på att man ska kunna portförbjuda kriminella personer från vissa områden?

– Vi utesluter ingenting. Sedan har vi olika politik mellan de enskilda partierna. Vi får efter valet se vad som går att få igenom. Är det så att förslaget om att portförbjuda får en majoritet i riksdagen, så kommer vi att överväga att gå med på det. Men vi har lite olika ingångsvinklar hur vi bryter ner kriminella strukturer i Sverige.

Vad tänker ni om de spekulationer som har varit kring att politiskt motiverade grupper skulle ligga bakom bränderna?

– Jag har sett uttalande om att detta skulle vara regisserat som en påverkanskampanj på valrörelsen. Då har man inte riktigt förstått hur samhället ser ut; att Sverige är ett enormt segregerat land där bilbränder är vardagsmat i väldigt många kommuner. Att det sker i den här omfattningen borde inte komma som en överraskning för någon politiker som är förankrad i verkligheten.

”Ingenting som ursäktar brott”

Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna har inte tagit del av filmen. 

– Jag måste nästan få lov att se det här klippet först innan jag på allvar kan kommentera det men det finns ingenting som ursäktar brott, säger hon.

Vad behöver göras för att vända utvecklingen?

– Jag tror att det är två delar. På kort sikt behövs fler poliser. Den här sortens bilbränder, även om de som skedde nu var ganska extrema och välorganiserade, sker återkommande i alldeles för många bostadsområden där vanliga, hederliga människor upplever att man en del gånger inte kan bo kvar i sitt eget bostadsområde. För att komma åt det krävs fler poliser.

– På längre sikt är det en fråga om att faktiskt också stötta föräldrarna i deras roll i att kunna stötta och stödja sina barn. 16-åriga barn ska inte vara ute och bränna bilar om nätterna. De ska vara hemma, de ska sova.

Vad tycker du om Moderaternas förslag att man ska kunna portförbjuda kriminella personer från vissa områden?

– KD driver förslaget om vistelseförbud: Att man som påföljd till ett brott man gjort ska kunna dömas till att inte få lov att komma tillbaka till ett område där man återkommande utsätter andra för brott och trakasserier. Vi tycker också att om man utsätter en butik för snatterier eller stölder ska en följd kunna vara man också portas från den specifika butiken.

Vad tänker ni om de spekulationer som har varit kring att politiskt motiverade grupper skulle ligga bakom bränderna?

– Jag tror att det är otroligt viktigt att inte spekulera. Polisen måste få det utrymme de behöver för att faktiskt kunna utföra sitt jobb här. Det sista vi behöver är att bilda konspirationsteorier. Vi behöver en polis som faktiskt har utrymme att beivra brotten först.