Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kravet: ”Sätt in fler poliser i området”

Stor rädsla i Hjällbo efter dödsskjutningen
Det var vid halv två-tiden, mitt på dagen på söndagen, som en man sköts till döds utanför ett köpcentrum i Hjällbo.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen inledde en särskild händelse i helgen med anledning av våldsamheterna.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sedan i fredags, då ett våldsamt upplopp ägde rum i Hjällbo, har polisen ökat sin närvaro där (bild tagen på söndagen).
Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN
Axel Darvik (L).
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

En man blev på söndagen skjuten till döds på öppen gata på torget i Hjällbo.

Mordet har sin bakgrund i Göteborgs gängkriminella miljöer, och polisen befarar att skotten kan vara starten på en större konflikt.

Göteborgs politiker ser allvarligt på händelsen. Efteråt har kommunalrådet Axel Darvik (L) besökt Hjällbo för att möta skolpersonal och invånare och få sig en bild av läget.

– Det görs inte tillräckligt. Så är det ju.

– Det är ju förfärligt alltså. Det skapar en väldig otrygghet för alla som bor i Hjällbo framför allt, men också för alla som är göteborgare naturligtvis, säger Axel Darvik (L), om de skott som dödade en 44-årig man på söndagen, och den gängkonflikt som tros vara bakgrunden.

Darvik är kommunalråd i Göteborg och kommunstyrelsens förste vice ordförande. Efter helgens våldsamheter åkte han till Hjällbo, för att prata med skolans rektor och bilda sig en uppfattning av hur Hjällboskolan och lokalsamhället påverkas.

Han vill se att det trygghetsskapande arbetet skalas upp. Att en ”extra växel” läggs in för att få stopp på den organiserade brottsligheten.

– Tillsynsmyndigheter har funkat bra i andra kommuner, för att stoppa och försvåra hela värdekedjan som man har. Det är därför vi jobbar med till exempel miljöinspektioner, för att se till lokaler där det kan misstänkas finnas narkotika, att verksamheter följer reglerna och hur man jobbar med att hantera lägenhetsförråd i bostadsområden, ger han som exempel.

Jenny Broman (V).
Foto: PRESSBILD

Jenny Broman (V): ”Tävling bland vissa partier”

Uppenbarligen görs det inte tillräckligt? 

– Nej, det görs ju inte tillräckligt. Så är det ju. Utan det behöver göras mer insatser. Det här är ju ett antal släktbaserade klaner som är på väg att bygga upp en maffiaverksamhet i Sverige, och då är det inte längre någon ensam galning som polisen ska stoppa utan det finns ju också en ekonomi bakom detta som vi måste se till att knäcka.

Det gör man, enligt Axel Darvik, bäst genom att samordna myndigheterna, för att göra det svårt och dyrt att vara kriminell i Göteborg.

Kommunalrådet Jenny Broman (V), ser själv ingen mening i att åka till ett område ”när det har exploderat”.

– Vi vet att det här är saker som pågår hela tiden. Att jag tar spårvagnen och går av i Hjällbo, vad gör det för skillnad? 

Hon tycker sig på sistone kunna se ”en tävling mellan vissa partier i att lägga mängder av yrkanden och idéer om gängkriminalitet”, och att det uppstår en spretighet som blir svår att samordna.

– Som vi ser det i Vänsterpartiet handlar arbetet vi behöver göra om våldsförebyggande åtgärder i skolan, där behöver man jobba för att lösa situationen. Det löser inte just den här situationen, den är det ju polisen som behöver lösa.

Karin Pleijel (MP).
Foto: CATHARINA FYRBERG / PRESSBILD

Karin Pleijel (MP): ”Ingenting som är en quick fix”

Karin Pleijel är kommunalråd för Miljöpartiet, och är inne på samma linje. Hon reagerade på mordet i Hjällbo ”med stor förfäran”, och menar att det långsiktiga arbetet är det enda sättet att komma till rätta med gängkriminaliteten.

Hon tar Gårdsten som exempel, som lyckades vända utvecklingen från att tillhöra polisens lista över utsatta områden till att bli det första området i Sverige som ströks från listan, 2019. Mycket tack vare bildandet av Gårdstensbostäder, som ett sätt att samordna de kommunalt ägda bostäderna.

– Det visar vad som krävs. Det är ett långsiktigt arbete med att just skapa ett förtroende mellan det offentliga och människorna som bor där. Det är ingenting som är en ”quick fix”, säger Karin Pleijel.

Axel Josefson (M).
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Axel Josefson (M): ”För klen lagstiftning”

Axel Josefson (M) är kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd. Han kallar konflikten i Hjällbo för ”oacceptabel”, och konstaterar att det behövs fler polisresurser.

– Vi har i dag en skriande polisbrist, i Sverige och Göteborg. Här behöver riksdag och regering säkerställa att vi får fler poliser. Om vi jämför oss med genomsnittet i Europa så har vi betydligt färre antal poliser per invånare.

Kriminella ska löpa större risk att lagföras och bestraffas, tycker han, samtidigt som integrationen behöver förbättras.

– Vi har både för klen lagstiftning och för klena straff för det här, säger han och pekar på Gamlestadsmordet, där 16 män står åtalade i en av de största gängrättegångarna i Sverige.

– Konsekvenserna har blivit att det är betydigt lugnare i området i dag, när de här kriminella personerna försvinner från gatan. Det är viktigt som ett första steg, både att de kommer bort men också visa för människor som bor i de här områdena att samhället tar deras situation på allvar.

Elisabet Lann (KD).
Foto: HENRIK JANSSON

Elisabet Lann (KD): ”Fungerar inte tillräckligt väl”

Allianskollegan Elisabet Lann (KD) har svårt att formulera känslorna efter mordet.

– Jag blir ursinnig. Fruktansvärt, fruktansvärt arg. Det handlar mest om att det finns människor som tycker att de står över vårt samhällskontrakt och går runt principerna som samhället ska bygga på.

Hon menar att arbetet mot gängkriminaliteten i Göteborg ”uppenbarligen inte fungerar tillräckligt väl”, samtidigt som hon konstaterar att det är för att lösningarna inte är enkla.

– Vi måste stärka och mobilisera lokalsamhället mot de här krafterna, det går inte att flyga in utifrån med räddningspatruller som ska styra upp det här, på nåt sätt måste hela staden ta ansvar.

Hon menar att det på lång sikt måste handla om hur staden byggs, för en fungerande integration, och hur man organiserar den.

– Bostadsbolagen har en väldigt viktig roll, det är också något vi jobbar med i staden nu, liksom att ha en dialog med boenden, att låta dem ha inflytande över sin boendemiljö.

Jörgen Fogelklou (SD).
Foto: SD GÖTEBORG / PRESSBILD

Jörgen Fogelklou (SD): ”Lås in buset”

Jörgen Fogelklou (SD), är kommunalråd och fortfarande i tjänst medan han utreds för kopplingen till det anonyma hatkontot ”afghan” på Flashback, som skrivit hotfulla kommentarer om invandrare, politiker och judar.

Han erkänner att han inte ”vet så mycket om” våldsamheterna i Hjällbo, men att det han vet ”tyder på att man nånstans har tappat respekten för människoliv och det svenska samhället”.

– Det viktigaste är att vi politiker ger polisen och de rättsvårdande myndigheterna, alla som är där ute och jobbar, rätt verktyg och mandat att låsa in buset. Vi måste låsa in buset, det är så enkelt.

Det långsiktiga arbetet innebär för honom att ge ungdomar en jämlik skolgång, och möjligheten med bra förebilder.

– Det är ingen ”quick fix”. Vi kan inte ösa pengar som vi gjort i 30-40 år och tro att mer pengar är lösningen, så är det inte. Vi måste också se till att människor i utsatta områden vågar lite på samhället, vågar gå till polisen, vågar gå och anmäla brott. Att stärka den rättsvårdande kedjan så att säga. 

Jonas Attenius (S).
Foto: Socialdemokraterna

Jonas Attenius (S): ”Det är ju hemma hos dig det här händer”. 

– Den spontana reaktionen är att det är åt helsike, på ren svenska. Det här verkar ha varit en ren avrättning. Och då finns det alltid anhöriga – familjer, syskon, föräldrar, barn – runtomkring.

Så säger kommunalrådet Jonas Attenius (S), om söndagens skjutning. Han ser arbetet mot gängmiljön i Göteborg som en ”oförtruten kamp för att bryta segregationen”, som inte sover mellan skjutningarna och de uppenbara konflikterna.

Den kortsiktiga lösningen, menar Attenius, är fler poliser på Göteborgs gator. En satsning på lokalpolisområdena och hur kommunen jobbar med föräldradialog.

Förra veckan lade Socialdemokraterna i Göteborg fram ett förslag om att nyanlända invandrare ska placeras utanför de särskilt utsatta områdena.

– Vi behöver verkligen på riktigt släppa in de här frågorna och verkligen på riktigt tänka vad det är konkret som kan göra skillnad. Där behöver vi alltid vara ständigt aktiva i tanken, och lyssna på socialtjänst, skola och så vidare men också samverka med polisen givetvis. Fråga: ”Vad är det som behövs? Vad kan vi göra?” Självklart ska du kunna känna dig trygg i Göteborg. Oavsett vem du är, var du bor. Det är ju hemma hos dig det här händer. I ditt bostadsområde.

GT har sökt Martin Wannholt, gruppledare och kommunalråd i Demokraterna.

 SE MER:

En man sköts till döds på söndagsförmiddagen i Hjällbo – tre häktade för våldsamt upplopp på fredagen.