Liberalernas Helene Odenjung läser upp ett anonymt citat. Foto: GTLiberalernas Helene Odenjung läser upp ett anonymt citat. Foto: GT
Liberalernas Helene Odenjung läser upp ett anonymt citat. Foto: GT
Caroline Karlsson är pressekreterare hos Moderaterna i Göteborg och en av initiativtagarna. Foto: ModeraternaCaroline Karlsson är pressekreterare hos Moderaterna i Göteborg och en av initiativtagarna. Foto: Moderaterna
Caroline Karlsson är pressekreterare hos Moderaterna i Göteborg och en av initiativtagarna.  Foto: Moderaterna

Politikerna läste upp vittnesmål om övergrepp: "Han våldtog mig"

Publicerad

Torsdagseftermiddagens kommunfullmäktige i Göteborg inleddes med en manifestation för att synliggöra sexuella övergrepp och trakasserier inom politiken.

Representanter från de olika partierna läste upp anonyma vittnesmål, hämtade från Facebookgruppen "I maktens korridorer".

"Han erbjöd olika fördelar för mig inom partiet och jag förstod direkt vilket sätt han ville ha betalt på", var ett av de anonyma citat som lästes upp.

Under torsdagseftermiddagen inleddes kommunfullmäktige med att en representant från varje parti läste upp en av de anonyma skildringar man hittat i Facebookgruppen, och var alltså inte deras egna personliga upplevelser.

Ann-Marie Palm, S:

"Jag var på konferens med partiet och var något överförfriskad. En ca 30 år äldre, högt uppsatt partimedlem uttryckte sin oro över min berusning och erbjöd mig en sängplats så jag skulle slippa åka ända vägen till min vän jag sov hos. Jag tackade ja. Han våldtog mig senare den kvällen. När han vägrade sluta bad jag honom att ta på en kondom, men han skrattade bara åt mig. Jag vågade inte konfrontera honom utan åkte tyst hem morgonen därpå."

"Förstod direkt vilket sätt han ville ha betalt på"

Karin Pleijel, MP:

”Jag är 17 år. Hade gått undan från ett större evenemang och en man lika gammal som min pappa som tidigare varit i samma arbetsgrupp med kom fram till mig och var mycket berusad. Han tryckte in mig i ett hörn, jag kunde inte stå upp rakt. Han påpekade alltid hur ung jag var, vilken liten stjärna och hur mycket gott han fått höra om mig. Han erbjöd olika fördelar för mig inom partiet och jag förstod direkt vilket sätt han ville ha betalt på."

Helene Odenjung, Liberalerna

"Hans armar är överallt, jag drar undan hans hand från mitt kön och säger "sluta, jag vill sova". Han fortsätter, jag säger det igen "lägg av, jag vill inte". Han tar strypgrepp om min hals från ingenstans och säger "jo det vill du visst det, jag vet att du vill det. På morgonen klär jag på mig och smyger därifrån. Senare får jag höra av en förbundskollega att han sagt att jag är opåläst och okunnig. Det tog ett bra tag för mig att reparera för de rykten han spridit om mig.” 

Oberoende av politisk tillhörighet

En av de som läste upp ett citat var Ann-Marie Palm, S-kvinnors ordförande i Göteborg, hon berättar om bakgrunden till varför man valt att hålla uppläsningen.

– Det handlar om att belysa de patriarkala strukturer som finns i vårt samhälle, där kvinnan mångt och mycket objektifieras fortfarande, så här långt in på 2000-talet, säger hon.

Ann-Marie Palm, S-kvinnors ordförande i Göteborg och en av de som läste upp ett vittnesmål.Foto: Socialdemokraterna

Caroline Karlsson, pressekreterare hos Moderaterna i Göteborg var en av initiativtagarna, enligt henne var det här en dag då alla kvinnor samlades, oavsett partitillhörighet.

– Det var viktigt för oss att inte göra partipolitik av det här, utan att belysa ett större problem. Det är allmängiltigt och allmänkvinnligt, säger Caroline Karlsson.

Relaterade ämnen
Alfred Dikalow
Alfred Dikalow

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER