"Politikerna har ingen lösning på hemlösheten"

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Peter Ahlborg, 41, har varit hemlös i tre år.
Vandrarhem och tält har varit hans tak över huvudet.
Ofta tillsammans med tolvåriga dottern.
Nu har han gjort en film om sitt liv och kampen mot myndigheterna.
– Varken sossarna eller moderaterna verkar ha en lösning på hemlösheten. De koncentrerar sig bara på skatterna, säger Peter Ahlborg.
– Utan hem faller hela världen samman. Detta är så svårt för politikerna att förstå.
Peter har dokumenterat sitt hemlösa liv med sig själv och dottern som fotografer. Hundra timmar inspelat material ligger hos ett bolag för redigering.
– Om någon är intresserad av att köpa den så sätter vi i gång, säger Per Rönnecke på Kvarnviken filmproduktion. Det är intressant att se att hemlöshet inte bara drabbar missbrukare.

18 olika ställen

Peter Ahlborg berättar att han och dottern bott på 18 olika ställen i sex olika städer de senaste tre åren.
Just nu är situationen hyfsad. I juni hittade Peter en andrahandstrea i Angered på Blocket. Socialen betalar hyran.
Om en månad löper kontraktet ut och ovissheten är tillbaka.
Peter är varken missbrukare eller psykiskt sjuk. I stället förklarar han sin situation med en smärtsam separation från dotterns mamma. På den tiden hade han eget företag inom telemarketing.

Mått väldigt dåligt

– Jag har mått väldigt dåligt sedan dess, för dåligt för att söka jobb, hävdar han.
Obetalda hyror gör att han omöjligt kan få ett eget lägenhetskontrakt. I stället har han bott på vandrarhem. I en månad tältade han tillsammans med dottern som bor hos honom på helgerna.
– Det fick socialtjänsten veta efteråt, men vi fick ingen bostad ändå.

Brutit ner honom

Peter Ahlborg ler snett. Kampen för en bostad har långsamt brutit ner honom, gjort honom extremt stresskänslig och gett honom högt blodtryck.
SDN Lundby har erbjudit honom olika slags boenden. Hem som inte passat.
– Det har handlat om ställen där missbrukare och psyksjuka bor och om konstiga lägenheter där någon legat död och där det luktat lik. Till sådana ställen kan jag inte ta min dotter...

Hoppas på musikkarriär

I dag lever han på socialbidrag. Skriver låtar och hoppas på en musikkarriär.
– Jag har gjort 70 stycken de senaste tre åren. Egentligen är jag gammal hårdrockare, men nu gör jag enkel rock med slagkraftiga melodier, trubadurlåtar.
Och kanske han bildar ett nytt parti. Ska något bli bättre måste man fixa det själv.
– Om (S) och (VP) fortsätter att skita i dem som har det sämst har de snart inga väljare kvar, menar han.
Marie Hebelius Svahn
Marie Hebelius Svahn

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER