Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politikerna har fått nog – av skolbarnens föräldrar

Johan Abrahamsson, M, kommunstyrelsens ordförande i Mariestad.Foto: Stefan Svensson/Pressbild
Kommunpolitiker i Mariestad har fått nog av att stökiga barn förstör i klassrummen. Nu vill de att föräldrarna ska ta sitt ansvar på allvar.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Föräldrar måste börja ta ansvar för sina barn och inte skylla alla problem på skolan.

Det menar kommunpolitiker från flera partier i Mariestad.

Nu har man bjudit in föräldrarna till ett möte, för att lyfta frågan på allvar.

– Egentligen är det rätt bedrövligt att man ska behöva använda skattepengar för att fostra föräldrar, sätter man ett barn till jorden har man ju faktiskt ansvar för det hela livet, säger Johan Abrahamsson, M, kommunstyrelsens ordförande i Mariestad.

Skyller föräldrar för ofta på skolan?

Mötet, som ska hållas i Vadsbohallen i Mariestad under söndag eftermiddag, syftar till att prata med de föräldrar som har barn i skolåldern och upplysa dem om deras ansvar.

Kommunstyrelsens ordförande i Mariestad, Johan Abrahamsson, M, berättar att beslutet vuxit fram genom bemötandet från vissa föräldrar i kommunen. 

Det påverkar också skötsamma barn i skolan, menar Abrahamsson.

– Oftast kan ett fåtal förstöra för väldigt många, som är där för att lära sig. Tyvärr får både lärare och rektorer i dag lägga alldeles mycket tid på att täcka upp för föräldrarnas bristande engagemang. 

Frågan om föräldraansvar engagerar också företrädare från andra partier. Ida Ekeroth, S, är andre viceordförande i kommunstyrelsen.

– V i måste ordna en bättre studiero. Där kommer föräldrarnas ansvar in att sätta gränser. Du får ta telefonen från ditt barn. Du får sätta upp regler för vad som är okej och vad som inte är okej, säger Ekeroth, till SVT Nyheter Väst. 

Ida Ekeroth, S, andre viceordförande i kommunstyrelsen i Mariestad.Foto: Pressbild

Satsningen fortsätter hela hösten

Under mötet kommer föreläsaren Peter Rylander att framföra sin utbildning ”Värdegympa” och artisten Mendez att uppträda. Arbetet med att engagera föräldrarna fortsätter sedan under hösten.

– Egentligen är det rätt bedrövligt att man ska behöva använda skattepengar för att fostra föräldrar, sätter man ett barn till jorden har man ju faktiskt ansvar för det hela livet, säger Abrahamsson och fortsätter:

– Om det går snett finns vi där för att stötta upp från den kommunala sidan, men då måste faktiskt föräldrarna hjälpa till.