Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Politikern rasar mot Gothia Cups beslut

Jonas Ransgård rasar på Gothia Cups beslut. "Man stämplar en hel stadsdel som otrygg att vara i", säger han.
Foto: Göteborg stad
Inför årets Gothia Cup har ledningen för turneringen beslutat inte låta några ungdomar bo på Sjumilaskolan i Biskopsgården (bilden) på grund av de många skjutningarna i stadsdelen.
Foto: Åke Thim

– Man stämplar en hel stadsdel!

Det ryter kommunalrådet Jonas Ransgård (M) till om beslutet att inte låta ungdomar bo på Sjumilaskolan under Gothia Cup.

Och Gothia Cup-generalen Dennis Andersson håller egentligen med.

Inför årets Gothia Cup har ledningen för turneringen beslutat inte låta några ungdomar bo på Sjumilaskolan i Biskopsgården på grund av de många skjutningarna i stadsdelen.

– Jag tycker det är ett dåligt beslut som ger bilden av en stadsdel i belägring, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M). Jag tycker tvärtom att man borde lyfta fram allt positivt som händer i Biskopsgården. Man stämplar en hel stadsdel som otrygg att vara i.

Hur ska man i så fall skydda ungdomarna som kommer till Sjumilaskolan?

– De behöver inte mer skydd där än någon annanstans i Göteborg, säger Jonas Ransgård. Vi har haft lite problem med stölder i skolor under de här turneringarna, men det är ju i förhållande till mängden deltagare väldigt lite. Och jämförelsen att du stämplar en stadsdel på det här sättet. Jag tycker det är dåligt.

Jättesvårt beslut

Jonas Ransgård berättar att han för ett par veckor sedan besökte Sjumilahallen och tittade på en bokmässa som heter "Ung berättare".

– Massor av elever från västra Hisingen hade skrivit egna böcker som de visade och sålde, säger han. Lyft fram sådant, det händer jättemycket bra grejer. Och sen måste vi bekämpa skjutningarna, polisen, stan och familjerna. Men att säga att det inte går att övernatta i Sjumilahallen, det tycker jag är helt fel signal.

I sak håller Gothia Cup-generalen Dennis Andersson med Jonas Ransgård.

– Men det här är ett jättesvårt beslut, säger han. Hela Gothia Cup handlar ju om integration och möten och liknande. Vi vill öppna upp och visa att det finns något positivt. Det är ju den ena delen i vågskålen, den andra är ju på något sätt säkerhetstänket i detta här.

Eftersom det varit lite stök på skolan de senaste åren väljer därför Gothia Cup att avstå från Sjumilaskolan.

– Det är inget beslut man bara tar så där, det är jättesvårt, säger Dennis Andersson. Egentligen tycker vi ju att man ska var ute i sådana områden, men när lagen själva säger att de inte vill bo där, de vill bo någon annanstans, då måste man ta viss hänsyn. Men det är ju att man skjuter där ute, det är klart det är.