Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politikern efter beskedet: Jag tänker anmäla Norge

Norges besked: Öppnar för resor till Gotland – inte till resten av Sverige
Daniel Schützer, socialdemokratiskt kommunalråd i Årjäng, är upprörd över Norges senaste besked. Han kommer nu att anmäla Norge.
Foto: Caroline Frankesjo
Erna Solberg, Norges statsminister, meddelade under fredagen att Norge håller sina gränser stänga mot Sverige.
Foto: FREDRIK HAGEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Norska flaggan.
Foto: Pedersen, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Under fredagen meddelade Norges statsminister Erna Solberg att de fortsatt håller gränsen stängd mot Sverige – med undantag för Gotland.

Beslutet har fått Daniel Schützer, socialdemokratiskt kommunalråd i Årjäng, att rasa.

– Det är besvikelse och katastrof. Jag kommer att anmäla Norge på måndag, säger Daniel Schützer.

Sedan den 16 mars har Norge hållit sin gräns stängd mot Sverige på grund av coronapandemin. Under fredagen höll Norges statsminister Erna Solberg en presskonferens och många hoppades på glädjebeskedet att Norge nu skulle öppna sin gräns.

Så blev inte fallet. I stället meddelade Norge att de endast öppnar upp sin gräns för regioner som uppfyller landets krav, och i Sverige är det bara Gotland som gör det.

– Det är en stor besvikelse eftersom man har så dålig grund för det beslutet man har fattat. Det är katastrof för gränshandeln och jag är övertygad om att vi kommer se flera konkurser på grund av Norges beslut, säger Daniel Schützer (S) som tidigare berättat för P4 Värmland.

”Ett sätt att hålla pengarna i Norge”

Daniel Schützer berättar att han är upprörd över beslutet och att han inte förstår resonemanget bakom. Samtidigt menar han att beslutet är ett sätt för Norge att hålla pengarna inom landet.

– Jag kan inte se det på något annat sätt. Vi har ett stort antal företag på vår sida som blivit av med stora delar av sina intäkter, och de pengarna hamnar så klart någon annanstans, säger Daniel Schützer.

Är det inte Norges beslut att själva fatta?

– De hänvisar till objektiva grunder, men det stämmer inte. De har valt att fokusera på antal smittade i förhållande till folkmängd, och vem som helst fattar att den siffran kommer att öka i Sverige när fler nu provtas. De borde i stället fokusera på antal liggande på sjukhus som vårdas, och använda det som ett mått. Då hade det varit objektivt.

Anmäler Norge

Han planerar nu att anmäla Norge och den norska regeringen för att ha brutit mot EU:s och medlemsländernas EES-avtal (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet).

– Eftersom de inte har en objektiv grund för beslutet så är det ett brott mot EES-avtalet. De hindrar människor från fri rörlighet men också fri rörlighet av varor, säger Daniel Schützer.

Vad hoppas du få ut av detta?

– I grund och botten handlar det om att peka på det orimliga i beslutet. Jag har aldrig gjort en sådan anmälan tidigare, så jag har ingen aning vad det får för följd och hur myndigheten hanterar det. Men jag är otroligt irriterad över sättet Norge har hanterat detta på.

Gotlands smittskyddsläkare är överraskad över Norges beslut.