Stiftelsen Osbeckska fonden ska bland annat ge bidrag till föreningar som förbättrar hälsan för barn. Göteborgs stad är förvaltare för stiftelsen. Men nu vägrar fritidspolitikerna i styrelsen att hantera ansökningarna. Anledningen - de kräver att de får arvode för 2013 först. Detta trots att det är förbjudet, enligt stiftelsens stadgar. Göteborgs-Posten var först med att skriva om detta.
– Vi som sitter i utdelningskommittén har rätt enligt lag att få ersättning. Vi har inte fått detta. Och tyvärr så kommer tredje man i kläm och det är mycket beklagligt, säger Jan Hågfeldt (m), ordförande i utdelningsstyrelsen, till GT.
Fick stiftelsens pengar
Men enligt stadsjurist i Göteborgs stads stadsjurist Jan Persson stämmer inte det.
– Enligt det här testamentet från slutet av 1800-talet så ska den här styrelsen som tillsätts inte ha rätt till arvode.
Jan Persson har försökt ändra i testamentet, så att de skulle kunna arvoderas, utan att lyckas.
– I det läget tyckte vi att det var rimligt för i andra utdelningsstyrelser så får man arvode. Men kommunstyrelsen sa nej, förklarar Jan Persson.
Han utredde detta i samband med att det framkom att styrelsen arvoderades med pengar från stiftelsen, vilket går emot fondens stadgar. I samband med att kommunstyrelsen sa nej till att ge dem arvode så beslutade de även om att styrelsen skulle betala tillbaka de pengar som de tidigare fått.
Jan Hågfeldt är kritisk till detta för han menar att allt var förvaltarens fel.
– De har felaktigt tagit pengar ur stiftelsen och gett till oss.
Erkänner att de gjort fel
Stadsledningskontoret medger att de gjorde fel. Men vill numera göra rätt för sig.
– Vi är förvaltare av det här och måste se till att verksamheten sköts enligt testamentet och så som stiftarna ville, säger Jan Persson.
Men Jan Hågfeldt tycker ändå att de har rätt till pengar, men menar att de aldrig har krävt att det är stiftelsens pengar de vill ha en del av.
– Det är ett vanligt arvoderat förtroendeuppdrag som kommunen tar ur skattekistan.
Men det fungerar inte så menar Jan Persson.
– Inte enligt de regler vi har just nu. Då får vi ha ett nytt kommunstyrelsebeslut att de ska få det.
Denna konflikt har nu lett till att föreningar som förbättrar hälsan för "medellösa barn" påverkas. Jan Hågfeldt anser att det är förvaltarens fel.
Är styrelsens arvode viktigare än pengarna som ska gå till barnen?
– Absolut inte. Vem har sagt det?
Du tycker inte att man kan tolka det så?
– Nej, absolut inte, säger Jan Hågfeldt.
"Inga pengar att bråka om"
Styrelsen kräver totalt 20 872 kronor, exklusive sociala avgifter, för 2013. Av dessa kräver Jan Hågfeldt 10 633 kronor, övriga begär runt 2 000 kronor med undantag en av som nöjer sig med 881 kronor.
– Det är inga pengar att bråka om. Det är principen. Det är oförskämt att klaga på oss, att straffa oss. Det är vi som har gjort allt rätt. Det är förvaltarna som har klantat till det.
Nu har styrelsen valt att avgå.
– Vi kommer ju ingen vidare vart, konstaterar Jan Hågfeldt.
Tar från bufferten
Det rör sig om ungefär 25 föreningar som drabbas av striden. De pengar som de brukar få under våren har nu uteblivit. En förening som ansökt är Boviks Seglarskola på Björkö.
– Vi har undrat varför inget har hänt. Vi hoppas att det händer något för vi har stipendier som vi ger ut till de som har ont om pengar som vi tar från just det, säger Janne Otterström, distriktskonsulent i föreningen.
Men i år fick de lösa stipendieutdelningen på andra sätt.
– Vi har en buffert så vi har kunnat betala ut stipendierna i år.
"Förvånande"
Ågrenska AB, som bedriver verksamheter för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning har tidigare fått bidrag från fonden, men i år ansökte de inte.
– Jag tycker att det är förvånande. Jag förstår inte hur de tänker, säger Anders Olauson, styrelseordförande, om politikerna som nu inte vill göra sitt jobb utan att bli arvoderade.
– Hur man löser arvodesdelen, det får kommunen göra som de vill. Den biten har jag inga synpunkter på. Men jag tycker inte att man ska låta tredje part få lida eller påverkas. Det är där jag inte förstår hur de tänker.