Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toppolitikerns dubbla stolar: ”Klockrent jäv”

Ida Balog (M).Foto: Pressbild: Johan Wingborg/Västra Götalandsregionen
"Det är ett klockrent jäv", säger Stadsrevisionens ordförande Lars Bergsten. Foto: CARINA GRAN

Kommunpolitikern Ida Balog (M) sökte - och fick - i höstas uppdraget som konsult vid förvaltningen Intraservice i Göteborg.

Det fanns bara en hake: 

Hon var samtidigt andre vice ordförande i nämnden för samma förvaltning. 

– Jag förstår inte kritiken mot mig, säger Ida Balog.

Ett klockrent jäv, enligt Stadsrevisionen.

Det var den 12 september förra året som Ida Balog, genom sitt konsultbolag, sökte uppdraget som förvaltningsledare inom IT-frågor på Intraservice.

I den medföljande cv:n beskrivs hur hon arbetat med IT-baserad verksamhetsutveckling "både som chef, konsult, projektledare och utbildare".

Vad som inte nämndes var att hon samtidigt satt i den högsta politiska ledningen för Intraservice - alltså samma organisation som hon sökte uppdraget från.

Uppgifterna framkommer i Stadsrevisionens hårt kritiska revisionsrapport om Intraservice som offentliggjordes under onsdagen. 

Ida Balog (M) ställer sig frågande till kritiken.Foto: Peter Wahlström/ Wahlström Image & Design AB

 

LÄS MER: Nämnden för Intraservice föreslås ingen ansvarsfrihet 

 

Stadsrevisionen: "Klockrent jäv"

Där nämns händelsen som ett exempel på jävssituationer och oklara roller inom förvaltningen. 

"Nämndens andre vice ordförande har genom att ansöka om uppdraget som konsult i den förvaltning i vars nämnd hon är ledamot, aktualiserat frågan om så kallat delikatessjäv", skriver Stadsrevisionen.

– Det är ett klockrent jäv, säger Stadsrevisionens ordförande Lars Bergsten. 

Men Ida Balog (M) själv, säger sig inte förstå kritiken. 

– Jag förstår kritiken gällande resorna, men jag förstår inte kritiken mot mig, säger Ida Balog och syftar på revisionens sedan tidigare kända kritik om Intraservice utlandsresor. 

– Jag har haft en fritidspolitikerroll. Jag har inte varit heltidsanställd som politiker så jag förstår inte kritiken vad gäller jävsproblematiken, säger Ida Balog.

Stadsrevisionen tar i sin granskning upp att Ida Balog även valde att delta på ett sammanträde i nämnden en dryg vecka efter att hon ansökt om uppdraget - men då utan att meddela nämnden.

– Då visste jag inte om jag skulle bli antagen eller inte, så det fanns ingenting att anmärka jäv på, säger Ida Balog. 

 

LÄS MER: "Dyngrak klockan 18" - topptjänsteman varnas efter mejl med storleverantör 

 

Förnekar dubbla stolar

Den 27 september beslutades att Ida Balog skulle anlitas som konsult. Först en dryg vecka senare, den 3 oktober mejlade hon sin avsägelse som andre vice ordförande och ledamot i nämnden till kommunen. 

Ida Balog menar att hon trots det aldrig satt på några dubbla stolar då hon avsade sig sina politiska uppdrag innan hon påbörjade konsultuppdraget. Och tycker inte att hon gjorde något fel.

– Jag har inte informerat förrän jag visste att jag skulle få uppdraget, säger hon och tillägger: 

– Precis i samma veva som jag fick uppdraget sa jag upp mig för jag visste att jag inte kunde sitta på två stolar samtidigt.  

Stadsrevisionen skriver att det också finns tveksamheter i hur Ida Balogs bolag utsågs. Bland annat var hon den ende som blev kallad till intervju för uppdraget, i strid med reglerna. En obehörig chef ska också ha undertecknat det formella avtalet, som gjordes via en så kallad konsultmäklare, den 13 oktober.

 

LÄS MER: Direktören får sparken efter skandalresorna 

 

Toppolitikern fick en förmån

Stadsrevisionen skriver i sin granskningsrapport:

"I och med att andre vice ordförande inte har påtalat detta förhållande i nämnden, och dessutom deltagit i nämndens möte, är det stadsrevisionens uppfattning att andre vice ordförande har utsatt nämnden och förvaltningen för en förtroenderisk".

Stadsrevisionens ordförande Lars Bergsten summerar felen i form av en trestegsraket:

– Hon borde ha insett jävet och sagt till: ”tyvärr jag har varit med och sökt här och är jävig". Den som fattade beslutet om hennes uppdrag var inte behörig att fatta beslutet och hon fick en förmån genom att muntligt redogöra och komplettera sin ansöka via en intervju. Det senare är inget fel, men då ska man erbjuda samma sak också till de andra. Denna kedja sammantaget är allvarlig.