Ravefesten pågick i mer än ett dygn. Vid middagstid kämpade fortfarande flera tappra mot tröttheten. Foto: Lennart Rehnman
Ravefesten pågick i mer än ett dygn. Vid middagstid kämpade fortfarande flera tappra mot tröttheten.  Foto: Lennart Rehnman

Politiker rasar mot ravefest

Publicerad
Uppdaterad
Helgens ravefest i Rya skog blir en het politisk potatis. Tunga moderaten Kristina Tharing stördes av oväsendet och upprörs av det öppna drogmissbruket.
I morgon drar hon i gång maskineriet.
Midsommarnattens sömn blev svår för heltidspolitikern Kristina Tharing. Det dunkade som om någon granne i huset hade vild fest.
Kristina Tharing ringde polisen och gjorde anmälan om oljud. Det var då hon fick veta att det kommit klagomål om oväsendet från Rya skog en bit från hennes bostad vid Eriksberg.
Skogen är naturreservat som förvaltas av Göteborgs stad.

Ringde polisen från skogen

Kristina Tharing tog sig till skogen i går förmiddag och ringde polisen därifrån.
- Jag påstår att det var narkotikapåverkade ungdomar jag såg även om jag inte kan bevisa det, säger hon.
Kristina Tharing är inte vilken medborgare som helst. Hon sitter i stadsfullmäktige för moderaterna, är ersättare i kommunstyrelsen, vice ordförande i vuxenutbildningsnämnden och ledamot i utbildningsnämnden (som har hand om gymnasieskolorna).

Upprörd över drogerna

I morgon kommer hon att ta kontakt med chefstjänstemän och partikamrater.
- Jag är inte bara förbaskad över att de förstörde min nattsömn, säger Kristina Tharing. Nu är jag mer upprörd över att det förekommer drogmissbruk så öppet.
- Det sker på kommunal mark, det krävs inget tillstånd, det är okej att spela hög musik, man får vara narkotikapåverkad, och polisen vet om detta. Är det så här vi vill ha det? undrar Kristina Tharing.
Polisen på Hisingen bekräftar att patruller varit på plats mer än en gång. Men ingen person har gripits eller tagits om hand. Ingen narkotika har tagits i beslag.

Tänker på fåglarna

När GT besökte Rya skog under midsommardagen pågick ravefesten fortfarande.
GT:s reporter blev uppbjuden till dans men tackade nej.
I skogsgläntan överröstades fågelsången av musiken flera gånger om.
Alexander Warnberg, talesman för ravekulturen bekräftar att polisen varit på plats men inte ingripit.
- Vi är miljömedvetna, hävdade han en smula middagstrött. Fågeläggen kläcks i maj. Vi har festerna i juni, så då stör vi inte.
Droger?
- Lika mycket eller lika lite som på krogen. På Avenyn sker missbruk öppet.
Börje Andersson
Börje Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER