Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiker rasar mot nya skolan utan klassrum

Efter SVT:s inslag om skolans inriktning – en vision utan korridorer och klassrum, utan klassföreståndare och med åldersblandade grupper som kommunicerar med digitala verktyg – rasar nu både föräldrar och ledande politiker.
Till hösten slår lågstadiedelen, årskurserna F–3, av den nya Kvibergsskolan upp portarna.
Foto: HENRIK JANSSON
Ännu är skolorna bara byggarbetsplatser.
Foto: HENRIK JANSSON

För över 300 miljoner byggs de nya Kvibergsskolorna i Göteborg. 

Men efter att ha sett ett inslag på tv om skolans inriktning – en vision utan korridorer och klassrum, utan klassföreståndare och med åldersblandade grupper som kommunicerar med digitala verktyg – rasar nu både föräldrar och ledande politiker.

– Vi är helt tagna på sängen. Jag tänkte: Vad är detta? Det här är inte den skola vi beställt, säger Özgur Tasbas (MP), ordförande för stadsdelen Östra Göteborg.

Rektorn varnar för ryktesspridning.

Till hösten slår lågstadiedelen, årskurserna F–3, av den nya Kvibergsskolan upp portarna. En efterlängtad skola som färdigbyggd ska ta emot närmare 1 000 elever i ett barntätt och till stora delar nybyggt område i östra Göteborg.

Men efter att SVT Väst i början av mars sände ett inslag om skolan där rektorn Mikael Parknäs intervjuades om dess moderna inriktning har både ledande politiker och föräldrar reagerat starkt.

– Detta är en skola som är byggd i digitaliseringens tidevarv, säger Mikael Parknäs i intervjun och slår fast att klassrum och traditionell katederundervisning hör historien till.

Lärare som pionjärer

SVT Väst berättar om ett så kallat maker-space, en "it-verkstad", där eleverna ska lära sig arbeta med 3D-skrivare och egna personliga surfplattor ska användas för att kommunicera med lärare och andra elever. Flera av dagens kollektiva lösningar ska ersättas av individuella lösningar, berättar Mikael Parknäs i intervjun och beskriver hur de kommer arbeta i åldersblandade grupper utan den äldre tidens klassrum att gå till – och varje elev ska ha ett eget personligt schema.

Lärarna som nu rekryteras ska vara sugna på att vara pionjärer, enligt Parknäs.

Och hos politikerna går telefonerna nu varma.

– Det ringer föräldrar och undrar vad som händer. Och jag vet inte själv, säger stadsdelsnämndens ordförande Özgur Tasbas (MP) som själv har lärarbakgrund.

Özgur Tasbas (MP), ordförande stadsdelsnämnden Östra Göteborg.
Foto: Pressbild/Catharina Fyrberg

Özgur Tasbas (MP): Finns inga klassrum

– Föräldrarna upplever att deras barn blir experiment och försökskaniner, säger Tasbas och tycker att mycket av det han får höra om skolan verkar rimma illa med modern forskning.

– Som jag uppfattat det finns det inga klasser. Det finns inga klassrum, tydligen finns det någon form av arbetsrum. Det finns inga klassföreståndare, det är några lärare som, utan att vara klassföreståndare, jobbar runt eleverna.

Enligt Özgur Tasbas finns det inga beslut som han kunnat finna där stadsdelen tar beslutar om någon annorlunda inriktning på skolan. 

– Vi har gått igenom besluten och man har bara beställt en skola och det gör man utifrån befolkningsprognosen. 

GT har också tagit del av både beslut och den förstudie som gjordes för skolan 2015. Ingenstans finns uppgifter i linje med vad som senare kommit att beskrivas som skolans inriktning. Å andra sidan är det inte så självklart att en skolas pedagogiska inriktning ska framgå i några beslutsunderlag om ett nytt skolbygge. 

Foto: HENRIK JANSSON

Mikael Parknäs: "Rykten i omlopp"

Rektor ges en ganska självständig roll att organisera undervisningen och det pedagogiska arbetet.  

Och rektorn Mikael Parknäs säger att det är mycket rykten i omlopp i stadsdelen och lyfter nu hellre fram likheterna med andra skolor, än olikheterna. Till skillnad från hur han formulerat sig i tidigare intervjuer. Han menar att mycket handlar om vilka begrepp som används – klassrum eller basrum, klasser eller arbetsgrupper.

– Vi har en organisation som består av olika grupper, sedan vad man kallar grupperna är en annan sak. Vi har en åldersblandad organisation, men det är inte samma sak som att det inte finns grupper av elever. De har mentorer och basrum, säger Mikael Parknäs och avfärdar helt stadsdelsnämndsordförandens bild av att det han förespråkar skulle vara i strid med forskningen. 

– Det är helt fel. Riksdag och regering är överens om digitaliseringen. Det finns en ny läroplan från den 1 juli där vi är skyldiga att jobba med digital kompetens och programmering. Vi lyder bara styrdokumenten, säger Mikael Parknäs och menar att de inte på något vis uppfinner hjulet på nytt.

– Vi har saker som redan finns på många olika skolor och har satt ihop det till en bra blandning av pedagogik, läromiljöer och organisation.

Kalle Bäck, KD.
Foto: LENNART MOLIN / PRESSBILD

Gärdsåsskolan mer digitaliserad

Laila Svensson är sektorschef med ansvar för utbildningen i stadsdelen Östra Göteborg. Enligt henne har politikerna blivit informerade kontinuerligt om skolan och då även fått dragningar av rektorn om innehållet.

Det skedde så sent som under förra året.

– Min bild av det som kom upp där va att man sa: "Å vad intressant! Vad spännande!" Jag vet inte riktigt vad det är som gör att man nu säger så här. Jag står frågande inför det, säger Laila Svensson. 

Enligt både henne och rektorn Mikael Parknäs går den nybyggda Gärdsåsskolan ännu längre i digitalisering än Kvibergsskolan.

Andre vice ordförande i stadsdelsnämnden, Kalle Bäck (KD), menar att ordförandes uttalanden får stå för honom.

– Vi har fått information i utbildningsutskottet, vi har blivit informerade. Sedan är det inte vi som beslutar exakt om innehållet. Det är rektors roll att organisera undervisningen och det pedagogiska arbetet, men vi har blivit informerade, säger han.

Enligt ett investeringsbeslut 2015 ska hela skolbygget kosta 327 miljoner kronor. Lågstadieskolan, F-3, ska stå klar till skolstarten i höst. Den andra delen, årskurserna 4-9, kommer enligt plan starta under 2019.