Politiker pekade falskt ut tiggare som rånare

Mannen på bilden har inget med artikeln att göra.

GÖTEBORG. En aktiv moderat anklagade tiggaren för rån och han satt anhållen i drygt två dagar.

Nu är han släppt och i stället är kvinnan som anmälde honom misstänkt för falsk angivelse och urkundsförfalskning, det skriver Göteborgs-Posten.

Det var i förra veckan som en kvinna anmälde tiggaren för att ha rånat henne på 7 000 kronor, kontokort, en iPad och körkort, det uppger Göteborgs-Posten. Kvinnan kandiderar för Moderaterna i provvalet som pågår nu.

– Kvinnan sa att mannen tryckte en mugg i bröstet på henne och drog våldsamt i hennes väska. De slogs i minst 30 sekunder. Till slut lyckades hon dra sig loss och springa i väg, säger spanare i citypolisens rångrupp till GP.

Mannen förstod ingenting när han greps.

– Jag blev oskyldigt anklagad och satt inlåst. Jag var jätterädd för att de skulle slå mig, säger han.

"Det är fruktansvärt"

Det var när polisen jämförde de uttagskvitton som kvinnan lämnat in med uppgifter från hennes bank. De stämde inte. Kvinnan påstod att hon tagit ut 7 000 kronor vid två olika tillfällen, alltså totalt 14 000 kronor. Det ena uttagskvittot visade sig vara falskt.

Mannen släpptes fri och är inte längre misstänkt för brott. I stället kallades kvinnan till förhör och misstänks nu för urkundsförfalskning, falsk angivelse och falskt larm.

– Vi tror helt enkelt att den här damen har lurats i något konstigt syfte. Det är fruktansvärt att försöka sätta dit en tiggare som redan har det svårt, säger polisen till GP.

Mannen kan nu ansöka om ersättning hos justitiekanslern eftersom han suttit anhållen mer än 24 timmar och förundersökningen har avslutats utan att åtal väckts.