Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiker misshandlad  utanför sitt eget hem

Mats Green (M) misshandlades utanför sitt hem - enligt kollegan Anders Karlgren hänger händelsen ihop med en politisk fråga i Jönköping.

Kommunstyrelsens ordförande i Jönköping, Mats Green (M), ska ha blivit slagen och sparkad utanför sitt hem.
– Vi ser en tydlig koppling till en politisk fråga i Jönköping, säger Anders Karlgren, Moderaternas länsordförande.

Den här veckan ska Mats Green (M), kommunstyrelsens ordförande i Jönköping, ha blivit slagen och sparkad utanför sitt hem.
– Det är ju allvarligt när man går till attack med kriminella medel i politiska frågor. Vi ser en tydlig koppling till en politisk fråga i Jönköping. Det är ett kulturhus som man vill ändra inriktning på, politiken är missnöjd med en del som förekommer där och det finns ett ganska tydligt samband med detta, säger Anders Karlgren, Moderaternas länsordförande till GT.
Har Mats Green haft en ledande roll i debatten?
– Ja, han är ju kommunstyrelsens ordförande och tillsammans med kommunalråd som sköter kulturfrågorna är det ju han som har gått i bräschen för detta, säger Anders Karlgren.
Mats Green ska enligt Anders Karlgren ha utsatts för hot tidigare.
– Inte så grovt som den här gången, men det har hänt tidigare, säger han.
Vad är det som har hänt nu?
– Han har blivit nersparkad och slagen utanför sitt hem, säger Anders Karlgren.

"Kommer att påverka"

Han har själv pratat med Mats Green efter händelsen.
– Han mår relativt bra. Han arbetar. Han hade först tänkt att inte polisanmäla detta, men när han träffat övriga i kommunledning och kommunens säkerhetssamordnare så rekommenderade de honom att anmäla. För annars så blir det här okej på något sätt, med politiska budskap tillsammans med kriminella handlingar, säger Anders Karlgren.
Enligt honom har Mats Green nu personskydd. Och Anders Karlgren är säker på att den här typen av händelse får konsekvenser.
– Vi kan ju vara säkra på att det här kommer att påverka diskussionen om öppenhet gentemot allmänheten, i kommunhuset, landstingets kansli. Över huvud taget kommer säkerheten att ses över efter något sånt här. Vi vill ju gärna ha öppenhet från politikens sida gentemot medborgarna men när sånt här händer blir det ju försvårande. Och dessutom, om vi ska behöva ha personskydd för ledande politiker så är detta allvarligt, säger han.

Polisen kommenterar inte

Polisen i Jönköping vill i nuläget inte kommentera det inträffade.
– När det gäller Mats Green och något misshandelsfall så kan jag varken bekräfta eller dementera de uppgifterna, av det skälet att enskilda individer i sin myndighetsutövning pratar vi nästan aldrig om, säger Mikael Ehne, chef för utredningsenheten hos polisen i Jönköping.
Generellt sett, hur vanligt är det med hot mot politiker?
– Det förekommer men det är inte ofta det händer. Och det är ju lite grann demokratins stöttepelare, man ska kunna säga och tycka och ha en åsiktsfrihet utan att bli attackerad, säger Anders Karlgren.
Och inträffar hot så har polisen rutiner.
– Vilken person det än må vara som upplever att man har en hotbild mot sig, har vi åtgärder för. Om inte annat så inventerar vi skyddsbehovet. Så det skiljer inte mellan politiker och någon annan, säger Mikael Ehne.
GT har inte kunnat nå Mats Green för en kommentar.