Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiker lägger känsliga Florida-resan på is

Stadsrevisionens kritik mot Intraservice i Göteborg var stenhård 2018.Foto: Göteborgs stad

Så sent som förra året stormade det hårt kring Intraservice i Göteborgs resor till bland annat Orlando, Florida. 

Skandaler som fick både direktören och nämndens ordförande att lämna sina poster.

Nu vill tjänstemän på samma förvaltning göra en ny konferensresa till Orlando – för 70 000 kronor. 

Men efter att en av politikerna i nämnden googlat – och funnit att en konferens med samma namn arrangeras i Stockholm – har resan lagts på is.

Punkten om att skicka två tjänstemän till Orlando, i amerikanska Florida, för 70 000 kronor var uppe på förra veckans möte i Nämnden för Intraservice, Göteborgs stads organisation för interna tjänster.

Men beslutet sköts upp efter att Demokraternas ledamot Pelle Bokedal hade sökt på internet på konferensens namn.

Pelle Bokedal hade upptäckt att samma konferens verkade finnas på betydligt närmre håll.

Närmare bestämt i Stockholm. 

– Det var en googling bort, det var inte svårare än så, säger Pelle Bokedal, D.

Världsturné till Stockholm

Konferensen det gäller är Microsoft Ignite, en årlig stor internationell konferens där IT-jätten Microsoft presenterar vad de anser är det senaste inom digital teknik och kunnande. Årets konferens äger rum i Orlando, Florida den 4–8 november.

Och dit ville två tjänstemän vid Intraservice åka för att, som de skriver i underlaget, ”Ignite ger oss en mycket välbehövlig kompetensutveckling”. Dessutom skulle konferensen främja möten mellan verksamheter av samma storlek som Göteborgs stad, enligt tjänstemännen.

Det har stormat kring Intraservice resor till Orlanda, Florida. Foto: Wikimedia commons

Men vad som inte framkom var att Microsoft under hösten och våren genomför en ”världsturné” med Ignite-konferenser till en mängd storstäder – däribland till London, Köpenhamn och Stockholm.

”Brukar kolla upp dem”

Det var den turnén Pelle Bokedal fann genom en enkel googling, som han säger.

– Jag brukar kolla upp resorna lite snabbt. Och i det här fallet så är Ignite något som Microsoft åker världen runt med. Jag tror de var i Paris veckan efter, Köpenhamn lite senare och i Stockholm i maj, säger Pelle Bokedal.

Pelle Bokedal sitter för Demokraterna i Intraservice styrelse.Foto: Pressbild

När det stod klart att konferensen skulle kunna lösas på betydligt närmre håll, med till exempel tåg till Stockholm, valde politikerna att skicka tillbaka frågan till förvaltningen för att få veta mer om alternativ till konferensen.

Göteborgs stads resepolicy säger att miljövänligaste och billigaste resvägen ska väljas. Därför är staden sedan flera år mycket restriktiv med flygresor.

Alternativ ska alltid undersökas och kostnader och miljöhänsyn ställas mot nyttan av varje alternativ.

Intraservice nämndesekreterare Daniel Klaminder medger att det borde funnits mer information i underlagen som politikerna fick.

– De som begärde resan var inte på mötet och det uppstod frågor under sammanträdet som inte var så lätt att besvara, säger Daniel Klaminder. 

Men om det går att googla sig fram att det finns alternativ. Hade inte gått att fixa som underlag inför nämndens möte?

– Ja, kanske. Men för de som skrev det här underlaget och skulle åka på det är det nog helt solklart för dem att Ignite är väldigt speciellt just i Florida.

Oklart vad som skiljer dem åt

Det är fortfarande inte klart vad som skiljer Orlandokonferensen från de konferenser som arrangeras i Europa och det kanske inte heller kommer utredas.

Enligt Daniel Klaminder kan det nu bli svårt att hinna fatta ett nytt beslut om att delta då konferensen äger rum redan i början av november. 

– Det är inte så många nämndsammanträden kvar före resan och jag tänker att en sådan resa med bokningar och allting ska ske i ganska god tid, så jag vet inte om frågan kommer komma upp igen, säger Daniel Klaminder.

För just Intraservice är resandet en känslig fråga.

Under 2017 och 2018 skakades förvaltningen av en serie skandaler kring just höga chefer och politikers utlandsresor. En av de kritiserade resorna, som bland annat Stadsrevisionen nämnde i en senare granskning, gick just till Orlando 2015.

Skandalen fick Stadsrevisionen att avstyrka ansvarsfrihet för Intraservice nämnd och ordföranden Tord Karlsson, S, tvingades gå kort före granskningen blev klar.

På samma möte i förra veckan godkände nämnden för Intraservice dock en resa till London för två personer för en utbildning. Den resan med boende beräknas kosta 14 000 kronor.