Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Politiker döms efter att ha tittat i journal

Kommunpolitikern Petra Ojala (C) fälls för dataintrång.
Kerstin Göss-Lindh (S) är ordförande i socialnämnden i Svenljunga kommun som polisanmälde tre anställda för dataintrång.

Politikern tittade i en patientjournal som tillhörde en arbetskollegas släkting.

Foto: Dmitry Naumov

Nyfikenheten blev för stor för flera anställda i Svenljunga kommun när en av arbetskollegornas släkting togs in för vård.

Utan tillstånd – och uppenbarligen för att stilla den egna nyfikenheten – gick de in och läste om den unga kvinnan i patientjournalsystemet.

En av de tre som nu dömts för dataintrång har flera kommunala förtroendeuppdrag i Svenljunga.

– På något sätt har nyfikenheten tagit överhanden, säger socialnämndens ordförande Kerstin Göss Lindh (S).

Intrånget uppdagades då en anställd råkade avslöjade sig inför sin chef genom att ställa frågan:

– Har du sett att NN finns i (patientjournalsystemet)?

Chefen slog larm och en utredning inleddes som visade att tre anställda under kort tid varit inne och läst i arbetskollegans släktings journal.

Ingen av dem hade giltigt skäl och de dömdes nyligen för dataintrång.

– Jag kan inte förstå det. Inte trodde vi att de var så dumma att de läste andras journaler, säger Kerstin Göss Lindh (S), ordförande i socialnämnden i Svenljunga kommun.

Stängdes av under ett par veckor

Det var socialförvaltningen i samarbete med nämnden som gjorde anmälan mot de tre kommunanställda tidigare i år. De stängdes av under ett par veckor men har sedan fått återgå till sina tjänster.

Själva utredningsarbetet var ingen svår sak. Dataloggarna i systemet visade snabbt vilka som hade varit inne i journalen och alla har därefter erkänt och godtagit ett strafföreläggande om böter.

En av de dömda är Petra Ojala, mångårig kommunpolitiker för Centerpartiet i Svenljunga. Hon sitter i dag i kommunfullmäktige, hon är ersättare i kommunstyrelsen men har också ett uppdrag som ledamot i Barn- och utbildningsnämnden i kommunen. I sitt uppdrag, särskilt i Barn- och utbildningsnämnden, kan det förekomma punkter som är sekretessbelagda.

Enligt kommunens utredning hade hon vid två olika tillfällen aktivt sökt efter sekretessuppgifter om kollegans släkting.

Men hon vill inte kommentera hur det som skett kan påverka förtroendet för henne.

– Mitt parti har uttalat sig om att de har fullt förtroende för mig och vi har lagt detta bakom oss. Vi har fått veta från Centerpartiets riksorganisation att vi inte ska uttala oss om detta, säger Petra Ojala.

Kan du ge någon förklaring till varför det här kunde ske?

– Nej, det kan jag inte.

I ett brev som hon skickade till kommunen i samband med utredningen skriver Petra Ojala att "(jag) förstår mycket väl att jag gjort fel men jag anser att vi redan fått vårt straff genom avstängning, två allvarliga samtal med personalchef och vårdchef".

Petra Ojala vill inte heller kommentera sitt uppdrag i Barn- och utbildningsnämnden. Ordföranden i nämnden Monica Björsell säger till GT att hon inte informerats om händelsen.

– Det här är helt nya uppgifter för mig, säger Monica Björsell och bekräftar att det förekommer sekretessärenden då och då i nämnden, några gånger varje år.

Skärpt säkerheten

Efter att intrånget uppdagades har kommunen skärpt säkerheten än mer för att liknande händelser inte ska kunna ske igen, enligt Kerstin Göss Lindh.

– Vi har styrt upp det ännu mer nu, säger hon.

De skyldiga till dataintrånget har godkänt ett strafföreläggande som innebär att de ska betala mellan 8400 och 12800 kronor i böter.

GT har varit i kontakt med den kvinna som fick sin journal läst, men hon har inte velat uttala sig.