Foto: SVT
 Foto: SVT

Politiker avgår efter inlägg om "judesvin"

Publicerad

Palestinier blir "slaktade av judesvinen". Så skrev den Socialdemokratiske Omar Omeirat i en upprörd status på Facebook.

När han sedan ombads korrigera inlägget av partikamrater, ändrade han "judesvin" till "sionistsvin".

Nu har Omeirat, som kandiderar till kommunfullmäktige i Filipstad, hoppat av politiken,

– Han förstod konsekvenserna av sitt olämpliga uttalande, säger Åsa Hååkman Felth, ordförande för Socialdemokraterna i Filipstad till Värmlands Folkblad.

Omar Omeirat står som 21:a namn på Socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige i Filipstad - men han kandiderar inte längre. Anledningen är en upprörd status på Facebook som har fått stor uppmärksamhet och som har fått Omeirat att hoppa av politiken.

Statusen skrevs i helgen apropå en filmsekvens som Omeirat sett, där palestinier blir dödade i det pågående kriget i Gaza. "Hela den muslimska världen sitter och tittar på medan våra syskon i Palestina blir slaktade av judesvinen. Må Allah stärka alla som försöker försvara Palestina, må Allah vara barmhärtig mot dem döda muslimerna, amin", skrev Omeirat.

Hoppade av

Statusen fick stor uppmärksamhet och försatte Omeirat i blåsväder. När Socialdemokraternas ordförande i Filipstad, Åsa Hååkman Felth, gjorde honom uppmärksam på att uttalandet var olämpligt, ändrade Omeirat statusen - och skrev "sionistsvin" i stället för "judesvin".

Senare samma dag hoppade Omeirat av politiken.

– Han förstod konsekvenserna av sitt olämpliga uttalande, det är inte okej att göra så. Då valde han att kliva åt sidan och lämna partiet. Han är inte valbar i höst. Tyvärr är listorna redan tryckta, så namnet kommer att stå med, säger Åsa Hååkman Felth, ordförande för Socialdemokraterna i Filipstads kommun till VF.

Hon tar helt avstånd från Omeirats uttalande.

– Vi dementerar uttalandet fullständigt. Det är inte förenligt med socialdemokratin över huvudtaget, säger Åsa Hååkman Felth till VF.

"Ångrar det"

GT har sökt Omeirat som inte vill kommentera sitt uträde ur politiken. Men till Sveriges Television sa Omeirat tidigare i veckan att han är ångerfull.

– Ibland tar ilskan över och då skriver man saker som man kanske inte tänker på vad det blir för konsekvenser av, säger Omeirat till SVT och tillägger sedan:

– Jag ångrar ju det jag sade. Det var ju helt fel ordval och det borde inte sägas av någon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER