Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Politiker avgår efter inlägg om "judesvin"

Foto: SVT

Palestinier blir "slaktade av judesvinen". Så skrev den Socialdemokratiske Omar Omeirat i en upprörd status på Facebook.

När han sedan ombads korrigera inlägget av partikamrater, ändrade han "judesvin" till "sionistsvin".

Nu har Omeirat, som kandiderar till kommunfullmäktige i Filipstad, hoppat av politiken,

– Han förstod konsekvenserna av sitt olämpliga uttalande, säger Åsa Hååkman Felth, ordförande för Socialdemokraterna i Filipstad till Värmlands Folkblad.

Omar Omeirat står som 21:a namn på Socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige i Filipstad - men han kandiderar inte längre. Anledningen är en upprörd status på Facebook som har fått stor uppmärksamhet och som har fått Omeirat att hoppa av politiken.

Statusen skrevs i helgen apropå en filmsekvens som Omeirat sett, där palestinier blir dödade i det pågående kriget i Gaza. "Hela den muslimska världen sitter och tittar på medan våra syskon i Palestina blir slaktade av judesvinen. Må Allah stärka alla som försöker försvara Palestina, må Allah vara barmhärtig mot dem döda muslimerna, amin", skrev Omeirat.

Hoppade av

Statusen fick stor uppmärksamhet och försatte Omeirat i blåsväder. När Socialdemokraternas ordförande i Filipstad, Åsa Hååkman Felth, gjorde honom uppmärksam på att uttalandet var olämpligt, ändrade Omeirat statusen - och skrev "sionistsvin" i stället för "judesvin".

Senare samma dag hoppade Omeirat av politiken.

– Han förstod konsekvenserna av sitt olämpliga uttalande, det är inte okej att göra så. Då valde han att kliva åt sidan och lämna partiet. Han är inte valbar i höst. Tyvärr är listorna redan tryckta, så namnet kommer att stå med, säger Åsa Hååkman Felth, ordförande för Socialdemokraterna i Filipstads kommun till VF.

Hon tar helt avstånd från Omeirats uttalande.

– Vi dementerar uttalandet fullständigt. Det är inte förenligt med socialdemokratin över huvudtaget, säger Åsa Hååkman Felth till VF.

"Ångrar det"

GT har sökt Omeirat som inte vill kommentera sitt uträde ur politiken. Men till Sveriges Television sa Omeirat tidigare i veckan att han är ångerfull.

– Ibland tar ilskan över och då skriver man saker som man kanske inte tänker på vad det blir för konsekvenser av, säger Omeirat till SVT och tillägger sedan:

– Jag ångrar ju det jag sade. Det var ju helt fel ordval och det borde inte sägas av någon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!