Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiker åtalas för bedrägeri – kvitterade ut halv miljon

Thomas Olson kvitterade ut arbetsinkomst för bolag där sista anställde dog 2017.
Enligt åklagaren har den liberala politikern Thomas Olson under lång tid kvitterat ut förlorad arbetsinkomst för ett arbete han aldrig haft.
Foto: Åmåls kommun
Thomas Olson har, enligt åklagaren, kvitterat ut förlorad arbetsinkomst för över en halv miljon som han inte är berättigad för.
Olson tog en ”time out” i samband med att han polisanmäldes.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Liberalernas mångårige kommunpolitiker Thomas Olson åtalas för att ha bedragit skattebetalarna på över en halv miljon kronor. 

Enligt åklagaren har Thomas Olson kvitterat ut förlorad arbetsinkomst för ett arbete han inte haft.

Ägaren till företaget som politikern påstått sig arbeta för uppger att hans siste anställde dog 2017.

– Åklagaren har helt fel, säger Thomas Olson.

Thomas Olson har under de senaste åtta åren haft en lång rad tunga uppdrag i Säffle och Åmåls kommuner, samt i Västra Götalandsregionen för Liberalerna. Han har bland annat suttit som ledamot av kommunstyrelsen, i kommunfullmäktige och arvodesberedningen – det utskott inom kommunen som föreslår hur arvoden för politikerna ska utformas och kontrolleras.

Han har än i dag uppdrag som nämndeman i Förvaltningsrätten i Göteborg.

Men kort före valet 2018 började det dyka upp frågetecken kring Thomas Olsons ersättningar för de politiska uppdragen.

Enligt åklagaren har han sedan 2010 tagit ut 540 395 kronor i förlorar arbetsinkomst som han inte är berättigad till.

Sista anställde dog

– Han har lämnat in papper till de olika kommunerna och regionen där han haft olika uppdrag, där han uppgett sig vara anställd på ett företag, ett företag som inte haft så mycket verksamhet någonsin och att han inte haft så mycket inkomst därifrån sedan han blev anställd där, säger åklagaren Petter Lundgren.

Enligt bolagets ägare anställdes Thomas Olson som ”resurskonsult inom ekonomi och kvalité” 2010, ett uppdrag han snart tog tjänstledigt från för att ägna sig åt politiska uppdrag. Ägaren berättar att bara ”någon tusenlapp” gått ut i lön från bolaget efter 2011 och att den sista anställde i bolaget dog 2017. 

Däremot uppger ägaren i förhör att Thomas Olson kan ha ägnat några timmar i månaden åt bokföringen fram till samma år. 

Thomas Olson åtalas nu, mot sitt nekande, för tre fall av grovt bedrägeri för uttag i Åmåls kommun, Säffle kommun och Västra Götalandsregionen. 

De första påstådda bedrägerierna inleddes redan 2010. Då begärde Thomas Olson ut pengar från bland annat arvodesberedningen där han satt.
Foto: Polisens förundersökning

Åklagaren: ”Skadar politikerna”

Åklagaren beskriver anklagelserna som allvarliga. 

– Det är klart att det är allvarligt. Det är en politiker och man ställer kanske höga krav på dem att de ska följa de regler som finns då de själva är med och skapar regler, säger Petter Lundgren.

– Det skadar politikerna när det sker sånt här.

När GT når Thomas Olson säger han att åklagaren har fel. Han uppger att han tagit tjänstledigt från det aktuella bolaget för många år sedan för att kunna ägna sig åt sina politiska uppdrag. 

– Det är en reglementsfråga, säger han. 

Kommunen polisanmälde

Om de stora beloppen, säger Thomas Olson:

– Slutsumman blir naturligtvis stor, men det beror ju på att det är utspritt på en väldigt lång period. Per år blir det ju naturligtvis mindre än på totalen.

Det var Åmåls kommun som i april förra året polisanmälde Thomas Olson. Enligt uppgifter i förundersökningen skedde det efter att Thomas Olsons parti Liberalerna krävt att partikollegan lade korten på bordet. 

En relativt nytillträdd ordförande i lokalföreningen berättar i förhör med polisen att han nåddes av rykten om att Thomas Olson inte gjorde rätt för sig när det gällde redovisade arbetsinkomster. Ordföranden uppger för polisen att han först trodde det var elakt förtal och därför inte valde att lyssna ”på ryktena”.

Tog ”time out”

Men i mars förra året krävde partiföreningen en total redovisning från Thomas Olson. Och efter den redovisningen krävdes att han skulle kontakta Åmåls kommun. 

Det ledde till att kommunen gjorde en polisanmälan om grovt bedrägeri.

Samtidigt tog Thomas Olson en så kallad ”time out”.

Han valde även att inte kandidera i valet, enligt honom själv. 

– Det var ju inte aktuellt att kandidera under de här förutsättningarna, säger Thomas Olson och är kritisk till att utredningen inte gått snabbare. 

– Jag har inga uppdrag kvar, säger han. 

Uppdrag som nämndeman

På frågan om uppdraget han har kvar, som nämndeman i Förvaltningsrätten i Göteborg, säger Thomas Olson: 

– De har en annan mandatperiod och jag har inte under den här tiden deltagit i något. 

Enligt stämningsansökan misstänks Thomas Olson för att ha tagit ut 418 905 kronor i felaktig förlorad arbetsinkomst från Åmåls kommun, 41 800 kronor från Säffle kommun och 79 690 kronor från Västra Götalandsregionen.