Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oro för brottsvåg: "Blir vansinnigt förbannad"

Två äldre kvinnor utsattes för stölder i sina hem på lördagen.Foto: SHUTTERSTOCK
Polisen befarar nu att en våg av åldringsbrott är på gång.Foto: Shutterstock

Tre äldre kvinnor har utsatts för stöld och stöldförsök i sina hem under lördagsförmiddagen.

Polisen är oroad – och uppmanar allmänheten att prata med sina äldre. 

– Jag befarar att vi har en våg av åldringsbrott på ingång. Vi har två fall nu under förmiddagen och det finns garanterat ett stort mörkertal, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst.

En äldre kvinna i Varberg fick besök av två okända kvinnor som bad om papper och vatten vid 11-tiden på lördagsförmiddagen, meddelar polisen.

– Kvinnorna tog sig in i bostaden – den ena gick in i köket och den andra smög in i sovrummet. Men när den äldre kvinnan märkte detta så blev hon arg och kastade ut båda två, säger Stefan Gustafsson.

Välkänt modus

Polisen meddelar att moduset är välkänt av polisen och att man misstänker att de båda kvinnorna varit ute efter att stjäla värdesaker.

– Nu var ju den här kvinnan förhållandevis ung, drygt 70, år och agerade väldigt rådigt. Men alla äldre kommer inte klara sig lika bra – det finns stor anledning att gå ut och varna, säger Gustafsson.

Kvinna chockad

Vid 12.30-tiden, bara en och en halv timme senare, skedde ett liknande åldringsbrott i Lidköping.

 

LÄS OCKSÅ: Stöldturné mot äldre: "Öppna inte dörren"

 

– En kvinna i 80-årsåldern uppgav att två okända kvinnor ringde på hemma hos henne. De ska därefter ha trängt sig in i bostaden.

De okända kvinnorna ska ha börjat klappa och krama den äldre damen – som i samband med detta blev av med sitt guldhalsband.

– Först efteråt märkte hon att hon blivit bestulen. Hon blev chockad och av den anledningen dröjde det något innan hon ringde polis.

Varnar för ligor

Polisen går nu ut med en skarp varning för organiserade ligor som ger sig på äldre.

– Jag befarar att vi har en våg av åldringsbrott på ingång. Vi har två fall nu under förmiddagen och det finns garanterat ett stort mörkertal, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst och fortsätter:

– Det här är ofta många när de arbetar – för det här är tyvärr deras arbete. De täcker stora ytor och de förflyttar sig snabbt. De begår ett antal sådana här brott och drar vidare till nästa ort. Och det ä extremt uträknat, de vet vilka offer de ska ge sig på.

Han exemplifierar:

– Såhär inför jul så tar många äldre ut kontanter för att ge bort till sina anhöriga. Det är de här gärningspersonerna väl medvetna om.

Polisen uppmanar allmänheten att vara vaksam.

– Vi är helt beroende av tips från allmänheten för att kunna kartlägga och lagföra de här personerna. Höll ögonen öppna efter personer som stämmer överens på de signalement som finns och på personer som verkar intressera sig för äldre.

Stefan GustafssonFoto: POLISEN

Polisen: "Vansinnigt förbannad"

De två kvinnorna som slog till i Varberg uppges båda ha varit mörkhåriga och talade tyska. De uppges ha varit välklädda i färgen beige.

I Lidköping ska kvinnorna ha burit täckkappor eller täckjackor i svart. Den ena kvinnan ska ha varit större till storleken och en av dem hade två guldtänder, enligt signalementet. Kvinnorna talade dålig svenska.

– Det finns all anledning att varna sina äldre anhöriga. Man blir vansinnigt förbannad. Alla har vi en mamma eller pappa och kan föreställa oss hur det skulle vara om de drabbades, säger Stefan Gustafsson.

Ett tredje offer

Vid 14-tiden på lördagen uppdagades att ännu en äldre kvinna varit med om en liknande händelse. När hemtjänsten besökte en kvinna i 90-årsåldern i Falkenberg så berättade hon att hon haft besök av två okända kvinnor som varit inne i bostaden och troligtvis genomsökt den.

Kvinnorna beskrivs vara i medelåldern med normal kroppsbyggnad, de talade inte svenska.

"Detta är det tredje kända så kallade åldringsbrottet i region väst under lördagen. Två av dessa har inträffat i Halland. Troligen finns det ett mörkertal. Polisen är mycket intresserad av tips som kan leda fram till att gärningsmännen/kvinnorna kan gripas", skriver polisen på sin hemsida.