Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polistillslag mot gym – åtta brottsmisstänkta

Polisen har genomfört insatser mot flera gym i Göteborg.
Foto: Shutterstock
Tillslaget har resulterat i att stora mängder doping beslagtagits och att åtta personer misstänks för brott.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Polisen har genomfört insatser mot flera gym i Göteborg.

Tillslaget har resulterat i att stora mängder doping beslagtagits och att åtta personer misstänks för brott.

– Dopingpreparat utgör en stor inkomstkälla för kriminella nätverk, säger Christian, polisassistent vid lokalpolisområde Storgöteborg city, i ett pressmeddelande.

Polisen har kontrollerat 15 gym under tillslag som ägt rum under två kväller i de centrala delarna av Göteborg. Insatserna resulterade i att åtta personer rapporterades för brott mot dopinglagen.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att insatserna anses både brottsförebyggande och trygghetsskapande med tanke på kopplingen mellan dopingpreparat och våldsbrott – i både nära relation och i offentlig miljö – samt organiserad brottslighet.

Hittades även vapen

Vid insatserna fanns såväl uniformerad som civil polis med för att spana, kontrollera och samtala med personer vid misstanke om brott. 

– I flera fall genomfördes både kroppsbesiktningar och husrannsakningar där dopingpreparat påträffades, men även narkotika och vapen, säger Christian, som enbart omnämns med förnamn i polisens pressmeddelande.

Han säger vidare:

– Dopingpreparat utgör en stor inkomstkälla för kriminella nätverk. En annan farhåga är att unga som rör sig på gymen påverkas negativt när de omges av människor som använder doping och narkotika.

– Även fast vi har ett gott samarbete finns det gym som inte är lika vaksamma för problematiken.

Kan göras fler tillslag

Polisen beskrivs ha ett gott samarbete med antidopingorganisationer, kommun och gymkedjor i Göteborg. Man anser dock att inte alla aktörer inte lägger lika stor vikt vid problematiken.

Polisen flaggar också för att ytterligare insatser kan komma att bli aktuella. Det för att både ”avbryta pågående brottslighet men också förebyggande för både ökad trygghet och att minska risken att unga lockas till kriminalitet”, skriver man.


Ur arkivet: En av tidernas största idrottare och fuskare

En av tidernas största idrottare och fuskare.