Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter stora polistillslaget: ”Kansliet blev skärrat”

Under onsdagen slog som polisen till mot fyra fotbollsklubbar i Göteborg. Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Bakgrunden är en förundersökning om misstänkt bokföringsbrott och skattebrott. Foto: TOMAS LEPRINCE

Polisen har slagit till mot tre fotbollsklubbar samt Göteborgs fotbollförbund – bakgrunden är en förundersökning om misstänkt bokföringsbrott och skattebrott på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Från Gunnilses lokaler ska två kartonger med bokföringsmaterial tagits med av polisen, enligt ett vittne.

– Vi har ingen aning om vad detta är, säger Jörgen Frohm, ordförande i Gunnilse IS.

På lördagen säger Göteborgs fotbollförbunds ordförande Bert Andersson:

– När vi vet vad det gäller så är jag, med min begränsade kunskap, övertygad om att vi gjort rätt.

Det var under onsdagen som polisen, ledd av åklagaren vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg Gustav Nyström, slog till mot flera fotbollsklubbar i Göteborg.

– Jag leder en förundersökning som gäller bokföringsbrott och skattebrott. I samband med det har vi hämtat in bokföringen från Gunnilse och ytterligare tre fotbollsklubbar, säger åklagaren Gustav Nyström.

Alla klubbarna, eller föreningarna, är enligt åklagaren hemmahörande i Göteborg. Ingen är delgiven någon misstanke om brott.

Det handlar om tre fotbollsklubbar samt Göteborgs fotbollförbund. 

– Jag har extremt lite information. Vårt kansli ringde upp mig i onsdags och berättade att Ekobrottsmyndigheten varit på besök och bett att få titta på bokföringen från 2015-2016, säger Bert Andersson, ordförande i Göteborgs fotbollförbund under lördagen.

Hur reagerade du?

– Jag blev otroligt förvånad, det är inget man förväntar sig. Hela gänget på kansliet blev lite skärrade. 

Bert Andersson, ordförande i Göteborgs fotbollförbund. Foto: SIMON HASTEGÅRD/BILDBYRÅN

Tillslag mot Göteborgs fotbollförbund

Bert Andersson berättar vidare att det handlar om perioden mellan 2015 och 2016 då klubbarnas kubbhus gjordes om till flyktingboenden, och att man under fredagen också fick detta bekräftat från myndigheten.

– I går på eftermiddagen kom polisen tillbaka och berättade att det handlade om det här och misstanke om skattebrott och bokföringsbrott, mer ville de inte säga. Vi har bara varit en samordnare av den här verksamheten, vill de titta på det så får de göra det, säger han och fortsätter: 

– Det var panik och väldigt bråttom när så många flyktingar kom in. Det var i princip bara att lösa det här, annars hade folk hamnat på gatan. Inte nog med att allting kändes rätt och riktigt, vi var också stolta med att kunna bidra till en samhällsinsats. Den tanken gällde fram till i onsdags, då jag blev jäkligt förvånad. Sedan rannsakade vi oss själva. Men nu när vi vet vad det gäller så är jag, med min begränsade kunskap, övertygad om att vi gjort rätt.

”Litar på revisorn”

Bokföringarna i de tre klubbarna och förbundet kommer att gås igenom i utredningen.

– Både bokföringen och avtalen är naturligtvis granskat av våra revisorer. Vi har gjort vad myndigheten bett oss om och det är också granskat av auktoriserad revisor, så i det perspektivet är jag ganska lugn. Men uppenbarligen finns det någon skit i systemet som jag inte har kompetens att förstå, säger Bert Andersson.

Känner du dig lugn, sett från förbundets sida? 

– Ja, tills motsatsen bevisats. Jag litar på myndigheten att de gett oss rätt och riktiga förutsättningar och jag litar på vår auktoriserade revisor som gått igenom det här. 

Uppgifter som påstods tyda på skattebrott och bokföringsbrott inom just den flyktingverksamhet som Bert Andersson talar om lämnades över till Ekobrottsmyndigheten och åklagaren Gustav Nyström i en anmälan 2017. Det rörde stora belopp som inte påstods ha redovisats korrekt, såväl bokföringsmässigt som skattemässigt, i den av fotbollförbundet koordinerade verksamheten. 

Det handlade också om beloppsgränser för när en ideell förening ska anses vara skattebefriad eller inte. 

Två kartonger bokföringsmaterial

Enligt ett vittne som var med vid tillslaget på Gunnilse IS under onsdagen frågade poliserna var bokföringen fanns. De visades till ett säkerhetsskåp i lokalerna. Därifrån packade de ner pärmar med bokföringspapper i kartonger. 

Enligt vittnet lämnade polisen med två kartonger bokföringsmaterial och utan att besvara varför beslaget gjordes.

– Det är ganska tidigt i förundersökningen men vi vill ta in bokföringarna för att granska om det begåtts något brott eller inte. Jag tyckte att det fanns tillräckliga skäl för att göra detta, säger åklagaren Gustav Nyström.

"Har ingen aning om vad detta är"

Hos Gunnilse IS bekräftar ordföranden Jörgen Frohm att polisen varit hos dem under onsdagen. 

Och han beskriver det som att alla i föreningen är som frågetecken inför det som skett.

– Vi har ingen aning om vad detta är. Jag har varit i kontakt med styrelsen och ingen vet något, säger Jörgen Frohm.

Enligt Jörgen Frohm sa inte heller polisen någonting om varför de tog bokföringen i beslag.

Förutom Göteborgs fotbollförbund och Gunnilse IS ingick två fotbollsklubbar i Göteborg i samma verksamhet som åklagare nu utreder: Proletären FF och Västra Frölunda IF.

Proletären FF, vill inte kommentera något kring händelserna, men flera källor uppger att ett av tillslagen ägt rum där. Västra Frölunda IF har GT sökt. 

Åklagaren Gustav Nyström vill inte kommentera vilken tidsperiod brottsmisstankarna omfattar. Inte heller vilka föreningar utredningen omfattar, om de föreningarna som fick besök under onsdagen utreds för eventuella fel eller om bokföringshandlingarna tagits i beslag för att utreda en annan part.  

Föreningar dementerar

På en rak fråga förnekar han dock något som helst samband med de uppgifter som aktualiserades under förra året mot två tidigare ledande företrädare för Gunnilse: de båda dåvarande socialdemokratiska politikerna Abbas Zarrinpour och Frank Andersson.

– Det har ingen koppling till det, säger Gustav Nyström.

Företrädare för elitföreningarna i Göteborg – IFK Göteborg, BK Häcken, Gais, Örgryte IS, Göteborg FC och Utsikten – meddelar att ingen av deras klubbar ingår i utredningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!