Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polispatrull tappade bort gängledaren

Det var här, på en gångbana vid Rymdtorget, som gängledarens rival besköts.
Hemma hos mellanbrodern, som tillsammans med en yngre och en äldre broder är ledare i Bergsjögänget, hittades vapen.
OBS! Varning för starkt innehåll i nästa bild.Den yngste av bröderna, som leder Bergsjögänget, ska ha blivit misshandlad av ett tiotal personer som tidigare tillhörde hans gäng. Misshandeln ska ha pågått i flera timmar.
Foto: Polisen
Någon stack in ett vasst föremål i mannens öra under misshandeln.
Edip Samuelsson, advokat till gängledaren som fick sin lägenhet buggad.
Foto: Jan Wiriden
Två vapen låg gömda i en tvättkorg hos den man som åtalas för mordförsök.

Polispatrullen hade uppdraget bevaka gängledaren i Bergsjön under den upptrappade gängkonflikten – då tappade man bort honom.

I polispatrullens frånvaro beväpnade sig gängledaren och sköt enligt åtalet, själv iförd skyddsväst, mot en 24-årig rival.

– Det här är naturligtvis inte bra, säger Sven Ahlbin, chef vid länskriminalpolisen, till SVT:s Västnytt som avslöjade polisens allvarliga misstag.

16 män står åtalade i den omfattande rättegången mot det så kallade Bergsjögänget som misstänks ligga bakom våldsvågen i Göteborg under vintern och våren.

Rättegången är nu inne på sin sista vecka och bland åtalspunkterna finns rubriceringarna mordförsök, grov misshandel och vapenbrott.

Det var den 19 mars som polisen begick misstaget som höll på att kosta en 24-årig man livet.

Var inte på plats

Polisen hade under vintern och våren kallat in extra resurser efter flera skottlossningar och bråk i området.

Bland annat hade man fått tillstånd att sätta in avlyssningsutrustning i misstänkta personers lägenheter, som GT tidigare har berättat om.

En av dessa lägenheter tillhörde gängledaren som alltså lyckades skaka av sig polisen för att genomföra en pistolattack mot en 24-årig rival.

Västnytt berättar att polispatrullen, trots att man hade som uppdrag att fysiskt bevaka gängledaren, nöjde sig med att följa hans förehavanden genom buggningsutrustningen i lägenheten.

Enligt Västnytt hade polisen ingen aning om var gängledaren befann sig mellan klockan 19:38 och 00:02 under den aktuella dagen.

Den ansvarige polisen beskriver agerandet i ett efterföljande PM:

”Jag gjorde bedömningen att i och med vi hade tekniskt stöd med hjälp av HRA, behövde vi inte hålla oss i direkt anslutning till lägenheten”.

Allvarligt misstag

Men då man inte var på plats missade patrullen när gängledaren tillsammans med en kamrat iklädde sig rånarluvor och skyddsvästar samt beväpnade sig med pistoler innan man lämnade lägenheten.

Länskriminalschefen Sven Ahlbin säger till Västnytt att man förstås önskar att misstaget aldrig skulle ha skett.

– Men det är ju inte säkert att vi hade kunnat förhindra den skjutningen som senare skedde, vi visste ju inte vad de skulle göra, säger han till Västnytt.

Såväl gängledaren som han kompis förnekar att man ska ha skjutit mot 24-åringen som själv säger att han inte vet vem som kan ha velat döda honom.

Åklagaren menar emellertid i åtalet att skjutningen ska ha varit en hämnd för att 24-åringen tidigare ska ha misshandlat hans bror. Dessutom menar åklagaren att 24-åringen och hans kompisar var ute efter att ta över makten i området, vilket inte skulle ha tolererats av gängledaren som tillsammans med sin kamrat nu misstänks för försök till mord.