Värmlandspolisens Tommy Lindh har hamnat i kraftigt blåsväder efter att ha kallat Miljöpartiet för terroristorganisation på sin Facebook-sida. Foto: SVTVärmlandspolisens Tommy Lindh har hamnat i kraftigt blåsväder efter att ha kallat Miljöpartiet för terroristorganisation på sin Facebook-sida. Foto: SVT
Värmlandspolisens Tommy Lindh har hamnat i kraftigt blåsväder efter att ha kallat Miljöpartiet för terroristorganisation på sin Facebook-sida. Foto: SVT
"Jag tittade på Åsa Romsås på tv innan jag gick och lade mig i går kväll. Det gynnade ju inte nattsömnen. Den är inte riktigt riktig och hon företräder inget politiskt parti, utan en terroristorganisation i den bemärkelsen att man terroriserar folket utanför stan med nya utredningar," skriver Tommy Lind på sin Facebook-sida och syftar på partiets språkrör Åsa Romson. Foto: Lisa Mattisson Exp"Jag tittade på Åsa Romsås på tv innan jag gick och lade mig i går kväll. Det gynnade ju inte nattsömnen. Den är inte riktigt riktig och hon företräder inget politiskt parti, utan en terroristorganisation i den bemärkelsen att man terroriserar folket utanför stan med nya utredningar," skriver Tommy Lind på sin Facebook-sida och syftar på partiets språkrör Åsa Romson. Foto: Lisa Mattisson Exp
"Jag tittade på Åsa Romsås på tv innan jag gick och lade mig i går kväll. Det gynnade ju inte nattsömnen. Den är inte riktigt riktig och hon företräder inget politiskt parti, utan en terroristorganisation i den bemärkelsen att man terroriserar folket utanför stan med nya utredningar," skriver Tommy Lind på sin Facebook-sida och syftar på partiets språkrör Åsa Romson. Foto: Lisa Mattisson Exp

Polisman: MP är en terroristorganisation

Publicerad

Tommy Lindh, presstalesman för Värmlandspolisen, kallar på sin Facebooksida Miljöpartiet för en "terroristorganisation".

– Det är väldigt anmärkningsvärda uttalanden, säger Anders Wallner, partisekreterare för MP.

– Det slår mot hans roll som talesperson för polisen, säger Mats Nylén, kommunikationschef för polisen i region Bergslagen.

Värmlandspolisens Tommy Lindh har hamnat i kraftigt blåsväder efter att ha uttryckt sin syn på MP:s vargpolitik på Facebook.

Tommy Lindh skriver, enligt Värmlands Folkblad:

"Jag tittade på Åsa Romsås på tv innan jag gick och lade mig i går kväll. Det gynnade ju inte nattsömnen. Den är inte riktigt riktig och hon företräder inget politiskt parti, utan en terroristorganisation i den bemärkelsen att man terroriserar folket utanför stan med nya utredningar.", skriver Lindh om Åsa Romson, klimat- och miljöminister, vice statsminister, samt språkrör för Miljöpartiet.

"Skapat uppmärksamhet"

Mats Nylén, kommunikationschef för polisen i region Bergslagen:

– Det är uppenbart att det har skapat uppmärksamhet och att det slår mot hans roll som talesperson för polisen i region Bergslagen. Det är en uppmärksamhet som ingen av oss inom polisen har önskat.

Är det lämpligt att en presstalesman för polisen uttrycker sig så här?

– Vi får komma ihåg att han har skrivit på sin privata Facebooksida och som privatperson har ju även en polisanställd rättigheter enligt grundlagen att framföra politiska åsikter. Det där måste vi hålla isär. Samtidigt är det ju det där som gör att du ringer och frågar om det här. Men jag själv skulle inte ha uttryckt mig på det där sättet, säger Mats Nylén.

Jesper Johansson, språkrör för MP i Värmland, reagerar kraftigt mot vad Tommy Lindh skriver på Facebook.

– Det är ju helt befängt. Han kallar oss för en terroristorganisation. Det är en konstig användning av ordet terrorist, säger Jesper Johansson.

"Skadligt"

Särskilt allvarligt är det att en polis uttrycker sig så här grovt, menar Johansson.

– Jag förväntar mig nog mer av anställda inom polismyndigheten. Jag tycker att det är tråkigt med den tonen i samtalet. Jag är väldigt van och positiv till att det kommer kritik och att folk är missnöjda. Men att komma med den här typen av uttalanden och benämningar är skadligt för samtalet i samhället och för debattklimatet.

Anders Wallner är partisekreterare för Miljöpartiet.

– Jag kan väl säga att det är väldigt anmärkningsvärda uttalanden. Jag förväntar mig att polisen hanterar det här på ett korrekt sätt, säger Anders Wallner.

Hur känns det som ledande miljöpartist att ert parti kallas för terroristorganisation – av en polis?

– Det är förstås väldigt märkligt med den här typen av uttalanden. Det är väldigt anmärkningsvärt, säger Wallner.

Hur kommer ni följa upp detta?

– Vi har inte haft kontakt med polisen om det här än. Men jag kommer följa upp hur de går vidare med detta, säger Anders Wallner.

Ministern och MP:s språkrör Åsa Romson avböjer att kommentera Tommy Lindhs verbala påhopp på partiet.

– Åsa Romson vill inte uttala sig om den här typen av personangrepp. Vi nöjer oss med den kommentar som Anders Wallner har gett om detta, säger Helena Hellström Gefwert, pressekreterare hos Åsa Romson.

Kräver en ursäkt

Från Miljöpartiets ungdomsförbund kräver man nu en ursäkt från polismannen i fråga:

– Det är en helt bisarr jämförelse. Det verkar extra konstigt eftersom det är en polis som säger det, säger Lorentz Tovatt, språkrör för Grön Ungdom.

Borde polisen be om ursäkt?

– Inte myndigheten men den personen som skrev detta borde be om ursäkt tycker jag. Det är väl i affekt gällande vargfrågan, men det är en väldigt märklig inställning att ha till politiken. Det är konstigt, säger Lorentz Tovatt.

GT söker Tommy Lindh för en kommentar.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER