Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisman: MP är en terroristorganisation

Värmlandspolisens Tommy Lindh har hamnat i kraftigt blåsväder efter att ha kallat Miljöpartiet för terroristorganisation på sin Facebook-sida.
Foto: SVT
"Jag tittade på Åsa Romsås på tv innan jag gick och lade mig i går kväll. Det gynnade ju inte nattsömnen. Den är inte riktigt riktig och hon företräder inget politiskt parti, utan en terroristorganisation i den bemärkelsen att man terroriserar folket utanför stan med nya utredningar," skriver Tommy Lind på sin Facebook-sida och syftar på partiets språkrör Åsa Romson.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Tommy Lindh, presstalesman för Värmlandspolisen, kallar på sin Facebooksida Miljöpartiet för en "terroristorganisation".

– Det är väldigt anmärkningsvärda uttalanden, säger Anders Wallner, partisekreterare för MP.

– Det slår mot hans roll som talesperson för polisen, säger Mats Nylén, kommunikationschef för polisen i region Bergslagen.

Värmlandspolisens Tommy Lindh har hamnat i kraftigt blåsväder efter att ha uttryckt sin syn på MP:s vargpolitik på Facebook.

Tommy Lindh skriver, enligt Värmlands Folkblad:

"Jag tittade på Åsa Romsås på tv innan jag gick och lade mig i går kväll. Det gynnade ju inte nattsömnen. Den är inte riktigt riktig och hon företräder inget politiskt parti, utan en terroristorganisation i den bemärkelsen att man terroriserar folket utanför stan med nya utredningar.", skriver Lindh om Åsa Romson, klimat- och miljöminister, vice statsminister, samt språkrör för Miljöpartiet.

"Skapat uppmärksamhet"

Mats Nylén, kommunikationschef för polisen i region Bergslagen:

– Det är uppenbart att det har skapat uppmärksamhet och att det slår mot hans roll som talesperson för polisen i region Bergslagen. Det är en uppmärksamhet som ingen av oss inom polisen har önskat.

Är det lämpligt att en presstalesman för polisen uttrycker sig så här?

– Vi får komma ihåg att han har skrivit på sin privata Facebooksida och som privatperson har ju även en polisanställd rättigheter enligt grundlagen att framföra politiska åsikter. Det där måste vi hålla isär. Samtidigt är det ju det där som gör att du ringer och frågar om det här. Men jag själv skulle inte ha uttryckt mig på det där sättet, säger Mats Nylén.

Jesper Johansson, språkrör för MP i Värmland, reagerar kraftigt mot vad Tommy Lindh skriver på Facebook.

– Det är ju helt befängt. Han kallar oss för en terroristorganisation. Det är en konstig användning av ordet terrorist, säger Jesper Johansson.

"Skadligt"

Särskilt allvarligt är det att en polis uttrycker sig så här grovt, menar Johansson.

– Jag förväntar mig nog mer av anställda inom polismyndigheten. Jag tycker att det är tråkigt med den tonen i samtalet. Jag är väldigt van och positiv till att det kommer kritik och att folk är missnöjda. Men att komma med den här typen av uttalanden och benämningar är skadligt för samtalet i samhället och för debattklimatet.

Anders Wallner är partisekreterare för Miljöpartiet.

– Jag kan väl säga att det är väldigt anmärkningsvärda uttalanden. Jag förväntar mig att polisen hanterar det här på ett korrekt sätt, säger Anders Wallner.

Hur känns det som ledande miljöpartist att ert parti kallas för terroristorganisation – av en polis?

– Det är förstås väldigt märkligt med den här typen av uttalanden. Det är väldigt anmärkningsvärt, säger Wallner.

Hur kommer ni följa upp detta?

– Vi har inte haft kontakt med polisen om det här än. Men jag kommer följa upp hur de går vidare med detta, säger Anders Wallner.

Ministern och MP:s språkrör Åsa Romson avböjer att kommentera Tommy Lindhs verbala påhopp på partiet.

– Åsa Romson vill inte uttala sig om den här typen av personangrepp. Vi nöjer oss med den kommentar som Anders Wallner har gett om detta, säger Helena Hellström Gefwert, pressekreterare hos Åsa Romson.

Kräver en ursäkt

Från Miljöpartiets ungdomsförbund kräver man nu en ursäkt från polismannen i fråga:

– Det är en helt bisarr jämförelse. Det verkar extra konstigt eftersom det är en polis som säger det, säger Lorentz Tovatt, språkrör för Grön Ungdom.

Borde polisen be om ursäkt?

– Inte myndigheten men den personen som skrev detta borde be om ursäkt tycker jag. Det är väl i affekt gällande vargfrågan, men det är en väldigt märklig inställning att ha till politiken. Det är konstigt, säger Lorentz Tovatt.

GT söker Tommy Lindh för en kommentar.