Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisman glömde vapen och batong på restaurang

Polisen ryckte ut för att ta hand om en väska med vapen som hittats på en restaurang.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Väskan som polismannen glömde kvar innehöll ett vapenmagasin med ammunition och tillhörande pistol Sig Sauer samt en expanderbar batong. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: TOMMY PEDERSEN

En pistol och ett vapenmagasin med ammunition samt en expanderbar batong – det låg i en kvarglömd väska på en restaurang i Göteborg.

Personalen tillkallade polis och medan patrullen var på plats kom väskans ägare tillbaka: En polisman som varit där och ätit lunch.

Nu vill polisledningen att kollegan tilldelas en varning.

Personalen på en restaurang i centrala Göteborg upptäckte en väska som låg på en stol vid ett av borden. I väskan fanns ett tjänstevapen, ammunition och en expanderbar batong.

Efter fyndet kontaktades polisen och en patrull kom till restaurangen för att ta hand om väskan.

Samtidigt som patrullen befann sig på platsen kom ägaren tillbaka. Det visade sig vara en polisman som varit med en kollega på restaurangen och ätit lunch. Han hade just upptäckt att han saknade väskan och återvänt för att hämta den.

Polismannen har förklarat att både han och kollegan fick jobbrelaterade samtal under lunchen. Han säger att han blev splittrad och glömde väskan på stolen när de gav sig i väg på ett tjänsterelaterat ärende.

Föreslår en varning

När han insett sitt misstag och kom till restaurangen igen fick han identifiera sig för kollegerna, varpå de åkte tillsammans till polishuset för att rapportera händelsen. 

Detta framgår av en Hemställan om disciplinpåföljd som nu lämnats för prövning till Personalansvarsnämnden. Polisledningen i Region Väst anser att ”denna oaktsamhet inte är att bedöma som ringa” och vill att polismannen tilldelas en disciplinpåföljd i form av en varning. 

Anledningen till att han tillfälligt förvarade ”delar av sin polisiära utrustning” i väskan berodde på att han hade en skada i ryggslutet och höften på vänster sida, enligt egen utsago. Detta gjorde att han inte kunde ha batongen eller magasinhållaren på sin vänstra sida, där de normalt är placerade, eftersom det orsakade kraftig smärta när han rörde sig.