Hundföraren Jörgen Björnstedt var för en vecka sedan inblandade i att fånga in en misstänkt tjuv. Foto: PolisenHundföraren Jörgen Björnstedt var för en vecka sedan inblandade i att fånga in en misstänkt tjuv. Foto: Polisen
Hundföraren Jörgen Björnstedt var för en vecka sedan inblandade i att fånga in en misstänkt tjuv. Foto: Polisen
Kungbackapolisen brottas med en massiv stöldvåg som slår mot shoppingcentren Hede Fashion Outlet. Foto: Hede Fashion OutletKungbackapolisen brottas med en massiv stöldvåg som slår mot shoppingcentren Hede Fashion Outlet. Foto: Hede Fashion Outlet
Kungbackapolisen brottas med en massiv stöldvåg som slår mot shoppingcentren Hede Fashion Outlet. Foto: Hede Fashion Outlet
Även Kungsmässan i centrala Kungsbacka är hårt drabbad. Foto: Kungsbacka kommunÄven Kungsmässan i centrala Kungsbacka är hårt drabbad. Foto: Kungsbacka kommun
Även Kungsmässan i centrala Kungsbacka är hårt drabbad. Foto: Kungsbacka kommun

Polislarmet: Massiv brottsvåg i gallerior

Publicerad

Kungbackapolisen brottas med en massiv stöldvåg som slår mot shoppingcentren Hede Fashion Outlet och Kungsmässan.

Polisen säger att vågen är så intensiv att den i princip slukar alla resurser.

– Det är nästan det enda vi gör. Det är hela tiden och vi griper någon varje dag, säger ett av Kungsbackas stationsbefäl.

Under sommaren har polisen i Kungsbacka fått jobba hårt. Och det som har krävt allra mest resurser är den stöldvåg som drabbat två stora gallerior i kommunen – Hede Fashion Outlet i stadsdelen Hede och Kungsmässan i centrala staden.

– Vi har extremt mycket stölder där borta. Vi har märkt en väldigt stor ökning av det under sommaren, även om jag inte kan ge någon exakt statistik. Det gäller främst Hede Fashion Outlet och kringliggande butiker där, säger Anna-Karin Ringdahl, stationsbefäl vid Kungsbackapolisen.

Hundförare kallas in 

Hundföraren Jörgen Björnstedt var för en vecka sedan inblandade i att fånga in en misstänkt tjuv som sprungit från väktare på just Hede Fashion Outlet.

– Vi hundförare kallas ju bara in när det är en gärningsman som har lyckats smita och ligger och gömmer sig någonstans. Men även jag har ju hört på radion att det är väldigt mycket brott av det här slaget på Hede och även på Kungsmässan, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Gallerian togs över – av ungdomsgäng 

 

Tjuven som Jörgen Björnstedt, med hjälp av polishunden Nisse, kunde gripa i söndags hade  lyckats skaka av sig varuhusets väktare och sedan flytt över ett järnvägsspår och ut i en kohage.

– Vi anlände efter ungefär 20 minuter och fick utpekat var väktarna senast såg mannen. Nisse sökte spår och fick omgående upp ett som gick ut i kohagen.

Efter en stund lokaliserade de tjuven som låg och tryckte i ett buskage.

– Gripandet gick lugnt till, de burkar inte göra något större motstånd när de ser att det är en hund som kommer, säger Jörgen Björnstedt.

Tjuvarna är medvetna

Mannen är nu gripen misstänkt för stöld, narkotikabrott och våldsamt motstånd.


LÄS OCKSÅ: Brottsplats Nordstan – så ser vardagen ut 

 

– Jag tror att ett av problemen är att många kriminella ser stölder och snatterier som väldigt lätta byten. Det är bara att gå in och ta det man vill ha – och är man bara tillräckligt snabbfotad så kan man komma undan med det, säger Björnstedt och tillägger:

– Sedan är ju tjuvarna medvetna om att det är en ganska låg straffskala som gäller vi den här typen av brott.

Kungsbackapolisen ser i nuläget ingen annan lösning på problemet än att försöka ta fast och lagföra de personer som ligger bakom den ökade frekvensen av butiksstölder.

– Det handlar allra oftast om utländska medborgare utan känd hemvist. De vi griper blir oftast häktade, så det är ju positivt, säger stationsbefälet Anna-Karin Ringdahl.

 

Antalet anmälda butiksstölder har minskat

Under 2016 anmäldes 48 800 stölder och snatterier från butik, vilket är en minskning med 3 procent sedan 2015 och med 17 procent jämfört med för tio år sedan (2007).

Mellan 2007 och 2009 ökade antalet anmälda butiksstölder, men därefter har trenden varit tydligt nedåtgående fram till 2014, för att sedan avstanna.

Antalet anmälda butiksstölder påverkas i hög grad av butikernas kontrollåtgärder och interna riktlinjer för att polisanmäla butiksstölder och snatteri.  

 

Källa: BRÅ

Relaterade ämnen
Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER