Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: Inget belägg för hot mot skolan

Polis med vapen finns på plats på Katrinelundsgymnasiet under fredagen.
Foto: Lovisa Waldeck
På Katrinelundsgymnasiet pågår en polisinsats på förmiddagen på fredagen.
Foto: Lovisa Waldeck

Det har under fredagen pågått en stor polisinsats på Katrinelundsgymnasiet i centrala Göteborg och insatsstyrkan kallades in.

Detta efter att polisen nåtts av uppgifter om att en person – förmodligen en tidigare elev – skulle ha framfört hot via sociala medier.

Skolan utrymdes och omkring 1 000 elever har fick avsluta skoldagen.

– Vi har utrett under dagen och det finns inget som ger belägg för att det har varit något hot mot skolan, eller någon annan plats, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson vid 17-tiden. 

Polisen larmades till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg strax efter klockan tio på fredagsförmiddagen.

Skolan är belägen mitt i stan, mellan Ullevi och Scandinavium.

– Vi har fått uppgifter om att det ska befinna sig en hotfull person på skolan, förklarade Peter Adlersson, presstalesperson i region Väst.

– Vi är där med flera patruller och har upprättat en kontakt med skolledningen. Vi letar också efter den här personen.

Det pågår en polisinsats på Katrinelundsgymnasiet i centrala Göteborg.
Foto: Lovisa Waldeck

Polisens insatsstyrka på plats

Personen, som polisen först uppgav är en elev på skolan som inte mår bra, eftersöks både i skolans lokaler och på andra platser. Senare förklarar man att det troligen handlar om en tidigare elev.

Personen skulle enligt polisen ha yttrat någon form av hot via sociala medier och och har setts vid skolan under morgonen.

Polisen uppger att det är en anhörig som kontaktat polisen och varnat.

Vid 17-tiden på fredagen kom polisen med nya uppgifter och det finns inget som tyder på att det funnits något hot.

– Vi har utrett under dagen och hållit förhör och nu finns det inget som ger belägg för att det har varit något hot mot skolan eller någon annan plats, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Polisen tog det misstänkta hotet på stort allvar och vid 10.30-tiden beslutade polisen att inleda en så kallad särskild händelse och ett stort antal polispatruller sattes in i sökandet. Även polisens insatsstyrka kallades in. 

Polisen skrev på sin hemsida att den primära uppgiften för insatsen var att förhindra våldsbrott, samt hitta och frihetsberöva den misstänkta eleven.

Eleverna skickas hem från skolan

Skolledningen beslutade att tömma skolan på elever och att skicka hem dem för dagen. Det handlar om drygt 1 000 elever, skriver polisen på sin hemsida.

– Vi har utrymt skolan på polisens begäran och det har gått lugnt och städat till. Vi har genomsökt lokalerna och fattat beslut att skicka hem eleverna för dagen. De får hämta sina saker och sedan ta helg, säger Stefan Öhman, utbildningschef för gymnasieområde Skånegatan som inkluderar fyra gymnasier, däribland Katrinelundsgymnasiet.

Han fortsätter:

– Vi kommer sedan träffa personalen och gå igenom dagens händelse. Men det har inte visats några tecken på oro. Jag har ingen direkt bild av hoten.

Vid 11.15-tiden var polisen kvar med flera patruller på skolan, också i trygghetsskapande syfte förklarar Peter Adlersson.

– Vi tar det här på stort allvar. Men det verkar inte som om personen är kvar på skolan utan har tagit sig till annat ställe. Men vi är kvar där och söker personen, och vi söker även på andra platser, säger Peter Adlersson.

Händelse utreddes initialt som grovt olaga hot mot grupp.

Polisen hade vid 17-tiden på fredagseftermiddagen ännu inte hittat den eftersökta personen som de fortfarande vill komma i kontakt med.

Vid 22.45 meddelade polisen att personen hittats och hämtats in till förhör. Denne har senare anhållits.