Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polishunden Max, 2, räddade livet på man

Max spelade en avgörande roll i fredagens drama. Foto: Polisen
Magnus Setthagen är stolt över sin hund, Max. Foto: Polisen

Polishunden Max gjorde en livsavgörande insats i fredags.

Med sin nos lyckades han rädda en äldre man – som varit försvunnen i nästan ett dygn.

– Det är ju en otroligt skön känsla att hitta någon som är så nödställd som han är i det här läget, säger hans hundförare, Magnus Setthagen.

Den äldre mannen är hemmahörande i trakterna kring Skövde och försvann redan på torsdagen den 8 december. Under fredagen var polis, militär och Missing people inblandade i sökandet, men när kvällen kom hade han ännu inte påträffats. Hundföraren Magnus Setthagen och hans hund Max – en snart tre år gammal schäfer – erbjöd sig att jobba extra under kvällen.

– Då var det ju kolsvart ute, berättar Magnus Setthagen.

De blev tilldelade ett område som de skulle genomsöka tillsammans med en kollega och de två hundteamen delade upp sig. Max och Magnus Setthagen tog den östra delen av området. När de skulle vända för att börja gå norrut händer något.

– I det läget får Max vädring på någonting. Han är tydlig med det, för han ställer sig på bakbenen och drar jättedjupt med nosen och upp i luften. Han talar om för mig att här finns det någonting, säger Magnus Setthagen.

Max fick vädring på försvunna mannen

Max satte sig ner på marken och visade att han ville få ett sökkommande. Magnus Setthagen släppte i väg honom och sprang efter.

– Rätt vad det är så går han i igenskällning och när jag kommer fram så ser jag att där ligger ju den här personen som vi letar efter, säger Magnus Setthagen.

 

Max lyckades få vittring på mannen.

Mannen var nedkyld och låg delvis i vatten. Magnus Setthagen tog sig fram till mannen och kallade på hjälp.

– Det är ju en otroligt skön känsla att hitta någon som är så nödställd som han är i det här läget. Och veta att vi kanske kommer att göra skillnad på liv och död här, säger han.

Polishunden Max hyllas på Facebook

Den äldre mannen fick föras till sjukhus och enligt det senaste som Magnus Setthagen hört så ska han efter omständigheterna må bra.

På sin Facebook-sida har hundförarna i väst skrivit om det lyckade arbetet, vilket Skövde Nyheter skrivit om tidigare. Det är många som hyllat Max insats i inläggets kommentarer, även om Magnus Setthagen vill berömma alla inblandade i insatsen.

– Det är klart att det är hans näsa och vittringsförmåga, min träning som jag lagt i timmar på hunden, det är det som gör utdelning. Han är ju direkt avgörande för fyndet av den här personen. Men att vi överhuvudtaget hamnar på den här platsen, det beror ju på att hela alla inblandade i den här insatsen har gjort det här arbetet innan, säger Magnus Setthagen.

 

Det är många som hyllat Max på Facebook.

Max belönades med märgben

Max har ändå fått både godis och märgben som belöning för lyckat jobb. Han verkar nu gå en lysande poliskarriär till mötes.

– Han är ett piggt och glatt energipaket som gillar att jobba. Han är nyfiken på allt, jag brukar skämta och säga att han räknar löven som faller, för han registrerar allt. Samtidigt så kan han vara väldigt fokuserad när han får en arbetsuppgift. Det är den typen av hundar vi vill ha inom polisen, säger Magnus Setthagen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!