Fångade tjuvarna. Tack vare polishunden Jilla, 10, kunde polisen gripa tre misstänkta inbrottstjuvar under måndagen. Jillas avgörande prestation kan ha varit en av hennes sista i karriären då hon snart ska gå i pension efter lång och trogen tjänst. Foto: Mikael Berglund
Fångade tjuvarna. Tack vare polishunden Jilla, 10, kunde polisen gripa tre misstänkta inbrottstjuvar under måndagen. Jillas avgörande prestation kan ha varit en av hennes sista i karriären då hon snart ska gå i pension efter lång och trogen tjänst.  Foto: Mikael Berglund

Polishunden Jilla vet hur tjuvarna ska tas

Publicerad

Polishunden Jilla, 10, ska snart gå i pension.

Det stoppade henne inte från att på måndagen gripa tre misstänkta inbrottstjuvar som fångades på bild av en övervakningskamera mitt under det pågående inbrottet.

– Hundarna är ett fantastiskt hjälpmedel som vi har, säger polisens presstalesman Peter Adlersson.

Vid 12-tiden på måndagen larmades polisen till ett pågående villainbrott i Jörlanda utanför Stenungsund.

Polisen larmades till huset efter att villaägaren via en övervakningskamera, kopplad till sin mobiltelefon, själv såg hur minst två personer hade brutit sig in i huset.

Polisen åkte till platsen med flera enheter och hundpatruller.

Ska snart gå i pension

En av hundarna som snabbt fick upp ett spår efter de misstänkta tjuvarna var den rutinerade schäferhunden Jilla, tio år.

En hund som efter lång och trogen tjänst snart ska gå i pension - men som fortfarande vet hur en tjuv ska tas.

Mindre än en timme efter att polisen larmades om inbrottet kunde tre personer gripas tack vare Jilla och hennes expertis.

– Första personen kunde gripas efter bara en kvart tack vare att hundarna fick upp ett väldigt bra spår, säger Peter Adlersson.

Greps i skogen

Kort där efter kunde ytterligare två misstänkta inbrottstjuvar gripas efter att jakten fortsatte in ett skogsområde och över ett vattendrag.

– Hundarna är ett fantastiskt hjälpmedel som vi har. Jag vet faktiskt inte hur långt ifrån huset personerna greps men de har tagit sig över en bäck eller å och var blöta när vi tog dem, säger Peter Adlersson.

Om tjuvarna fick med sig något under inbrottet är oklart.

– Jag kan inte se det, men det är ju initialt rubricerat som en stöld, säger Peter Adlersson.

Värd en belöning

Huvudrollsinnehavaren Jillas hundförare vill inte själv ställa upp på en intervju. Han låter i stället hennes insats att tala för sig.

Polisen presstalesman Peter Adlersson tycker däremot att Jilla är värd en ordentlig belöning efter sitt gedigna dagsverk.

– Det tycker jag absolut att hon är. Ett saftigt köttben och lite lugn och ro hemma i soffan tycker jag låter som en bra belöning, säger Peter Adlersson.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER