Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polishunden Jilla vet hur tjuvarna ska tas

Fångade tjuvarna. Tack vare polishunden Jilla, 10, kunde polisen gripa tre misstänkta inbrottstjuvar under måndagen. Jillas avgörande prestation kan ha varit en av hennes sista i karriären då hon snart ska gå i pension efter lång och trogen tjänst.
Foto: Mikael Berglund

Polishunden Jilla, 10, ska snart gå i pension.

Det stoppade henne inte från att på måndagen gripa tre misstänkta inbrottstjuvar som fångades på bild av en övervakningskamera mitt under det pågående inbrottet.

– Hundarna är ett fantastiskt hjälpmedel som vi har, säger polisens presstalesman Peter Adlersson.

Vid 12-tiden på måndagen larmades polisen till ett pågående villainbrott i Jörlanda utanför Stenungsund.

Polisen larmades till huset efter att villaägaren via en övervakningskamera, kopplad till sin mobiltelefon, själv såg hur minst två personer hade brutit sig in i huset.

Polisen åkte till platsen med flera enheter och hundpatruller.

Ska snart gå i pension

En av hundarna som snabbt fick upp ett spår efter de misstänkta tjuvarna var den rutinerade schäferhunden Jilla, tio år.

En hund som efter lång och trogen tjänst snart ska gå i pension - men som fortfarande vet hur en tjuv ska tas.

Mindre än en timme efter att polisen larmades om inbrottet kunde tre personer gripas tack vare Jilla och hennes expertis.

– Första personen kunde gripas efter bara en kvart tack vare att hundarna fick upp ett väldigt bra spår, säger Peter Adlersson.

Greps i skogen

Kort där efter kunde ytterligare två misstänkta inbrottstjuvar gripas efter att jakten fortsatte in ett skogsområde och över ett vattendrag.

– Hundarna är ett fantastiskt hjälpmedel som vi har. Jag vet faktiskt inte hur långt ifrån huset personerna greps men de har tagit sig över en bäck eller å och var blöta när vi tog dem, säger Peter Adlersson.

Om tjuvarna fick med sig något under inbrottet är oklart.

– Jag kan inte se det, men det är ju initialt rubricerat som en stöld, säger Peter Adlersson.

Värd en belöning

Huvudrollsinnehavaren Jillas hundförare vill inte själv ställa upp på en intervju. Han låter i stället hennes insats att tala för sig.

Polisen presstalesman Peter Adlersson tycker däremot att Jilla är värd en ordentlig belöning efter sitt gedigna dagsverk.

– Det tycker jag absolut att hon är. Ett saftigt köttben och lite lugn och ro hemma i soffan tycker jag låter som en bra belöning, säger Peter Adlersson.