Polisen har gripit misstänkta rånare. Foto: Ludvig ThunmanPolisen har gripit misstänkta rånare. Foto: Ludvig Thunman
Polisen har gripit misstänkta rånare. Foto: Ludvig Thunman
Polishunden spårade fram pistolen som rånarna använde. (OBS: Bilden är från ett annat tillfälle). Foto: Roger SchederinPolishunden spårade fram pistolen som rånarna använde. (OBS: Bilden är från ett annat tillfälle). Foto: Roger Schederin

Polishunden spårade fram pistolen som rånarna använde. (OBS: Bilden är från ett annat tillfälle).

 Foto: Roger Schederin

Polishund nosade fram pistol efter rån

Publicerad

Den uppmärksammade vågen av personrån fortsätter skölja över Göteborg.

Men i natt tog det stopp för två misstänkta pistolrånare - efter att en polishund, som enligt uppgift var "på gång", nosade fram deras pistol nedgrävd i snön.

– Ett väldigt bra ingripande, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson.

Polisen gick nyligen ut och varnade för att antalet personrån i centrala Göteborg ökar kraftigt. Natten till söndag försökte först, strax före midnatt, en okänd man hota till sig en annan mans pengar vid en bankomat i centrala Göteborg. Vid det här tillfället misslyckades rånaren, enligt polis.

Värre gick det ett par timmar senare, klockan 02.16. Då säger sig en person ha blivit rånad och misshandlad, med flera slag mot huvudet, av flera okända personer. I det här fallet kom rånarna över kontanter.

Vågade bara lyda

– Han blev av med kontanter, cirka tusen kronor. I samband med rånet så har han blivit slagen och inte vågat göra annat än att lämna från sig pengarna. Vi var ganska snabbt på plats och sökte av närområdet men de var försvunna, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson.

På morgonkvisten var det dags igen, den gången i Kortedala. Vid 06-tiden uppger en person att han blivit rånad och pistolhotad av fem okända personer. De kom bland annat över en telefon.

Men en jobbsugen polishund verkar ha blivit två av de fem männens fall.

Hunden blev deras fall

– Hunden hittade pistolen nedgrävd i snön. Den har spårat hela vägen och i rapporten stod det att det var "bra drag i linan", alltså att hunden är på g och är exalterad och drar, säger Fuxborg och fortsätter:

– Det som är bra så dags på söndagsmorgonen är att inte så många är ute. Då blir det lättare för hunden att spåra.

Den rånade mannen hade gått av spårvagnen när pistolmännen slog till. Målsägaren tror att rånarna satt på samma spårvagn och därför ämnar polis att begära ut vagnens övervakningsfilm för att hitta fler gärningsmän.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER