Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polischefens förslag – efter bilbränderna

Robert Karlsson, biträdande regionpolischef, vill porta kriminella från deras bostadsområden.
Foto: Polisen
Den som bryter mot förbudet ska omedelbart sättas i fängelse, föreslår Robert Karlsson.
Foto: PRIVAT
Under måndagskvällen sattes ett 80-tal bilar i brand och ytterligare 30-40 förstördes på olika platser i Västsverige.
Foto: LÄSARBILD

Bilbrännare och grovt kriminella ska kunna portas från sina bostadsområden.

Och den som bryter mot förbudet ska omedelbart sättas i fängelse.

Det förslaget kommer från Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i region Väst.

– Jag tycker det är rimligt, säger han.

Under måndagskvällen sattes ett 80-tal bilar i brand och ytterligare 30-40 förstördes på olika platser i Västsverige.

I Trollhättan – där polisen också utsattes för stenkastning – identifierades flera ungdomar under 15 år, som kördes hem till sina föräldrar. Efter bränderna i Västra Frölunda i Göteborg har polisen frihetsberövat tre unga män, alla i 20-årsåldern, som misstänks vara några av dem som orsakade brandkaoset.


LÄS MER: Misstänkt för bilbränder flydde – greps i Turkiet


Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i region Väst, vill se hårdare tag mot personer som är inblandade i brottslighet likt den som ägde rum i Västsverige i veckan. Förslaget: Att portförbjuda de kriminella från sina egna bostadsområden.

Liknande möjligheter finns redan i lagstiftningen, menar han.

Vill se lagändring

– Om du och jag går på fotboll och bär oss åt som idioter får vi ett förbud mot att tillträda en arena. Om jag terroriserar min andra hälft kan jag få besöksförbud. Om en person begår brott i Sverige kan den utvisas och få återresandeförbud, säger Robert Karlsson.

Under måndagskvällen sattes ett 80-tal bilar i brand och ytterligare 30-40 förstördes på olika platser i Västsverige. Bland annat vid Frölunda torg.
Foto: HENRIK JANSSON

Men, fortsätter han, om man "terroriserar sitt bostadsområde genom att bedriva narkotikaförsäljning, hantera vapen och elda upp grannarnas bilar", blir man inte förbjuden att bo och verka där.

Det vill han se en ändring på.

– Vid en viss grad av brottslighet som påverkar lokalsamhället i form av otrygghet, brott och elände ska man kunna få sig ett områdesförbud, ett kommunförbud eller ett länsförbud. Och då är mitt förslag att man omedelbart får tre månaders fängelse om man bryter mot det. Ovillkorligt. Där och då. "Du är påkommen på Frölunda Torg och åker med oss". Häktning, och så avtjänar man tre månader.


LÄS MER: Polismästarens tanke för att minska kriminaliteten


Även tidigare, efter en uppblossande gängkonflikt i Göteborg då bland annat en åttaårig pojke miste livet i ett sprängattentat mot den lägenhet pojken befann sig i, har Robert Karlsson berättat om sina funderingar. Det har han nu även gjort för SVT Nyheter Väst.

Handlar om en liten klick

Karlsson menar att hans förslag skulle öka tryggheten i utsatta områden och bidra till att färre unga killar hamnar på den kriminella banan.

– Det skulle vara bra ur ett brottsförebyggande perspektiv, ur ett trygghetsskapande perspektiv och förmodligen också minska brottsligheten i de svåraste områdena eftersom basen för dem är just geografiska områden.

Har du tänkt mycket på det här?

– Ja, det har jag gjort. Jag tycker det är rimligt. Man säger att det finns en hög integritet och att man ska bo var man vill. Nej. Man får inte jobba var man vill om man bär sig åt hursomhelst. Man får inte gå på fotboll om man bär sig åt hursomhelst.

Statsminister Stefan Löfven besökte under tisdagen Västra Frölunda och såg då den förödelse som bilbränderna skapat.
Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD/TT

Är det rimligt att tro att det blir verklighet av ditt förslag?

– Jag tänker så här: Särskilda situationer kräver särskilda beslut och vi har flyttat fram positionerna i ett antal andra frågor. Kameraövervakning var en väldigt svår fråga för några år sedan, men den finns det inte så mycket motstånd kring nu, säger Robert Karlsson och fortsätter:

– Det kan ju kännas orimligt att ta i med sådana här krafttag, men det handlar om en väldigt liten klick människor som begår väldigt grova brott. Det här handlar om upprepad grov brottslighet i ett visst område.

Stefan Löfven om förslaget

Statsminister Stefan Löfven (S) var under tisdagen på plats i Västra Frölunda och samtalade med polis och allmänhet om bilbränderna. Under onsdagen är han fortfarande kvar i Göteborg och när han får höra Robert Karlssons förslag säger han:

– Vi ska naturligtvis göra allt för att knäcka den här typen av brottslighet. Då får vi titta på olika åtgärder. Jag vet inte om det här är det rätta, men det är bra med förslag på vad som kan göras. Det är politikens uppgift att lyssna på förslagen som finns och sedan visa de kriminella att samhället alltid är starkare.

Kommunalrådet och vice ordförande i kommunstyrelsen, Jonas Ransgård (M), är positivt inställd till Karlssons utspel. 

- Det är en utmärkt idé. De här personerna har ett våldskapital inom sitt område, detta ger oss en möjlighet att plocka ut dem därifrån. Det är ett förslag som vi har lagt tidigare: att man i en dom ska kunna döma en person att inte vistas inom ett särskilt område, säger Jonas Ransgård.

Kritiker har ju tidigare fört fram att dagens kontaktförbud varit tandlöst, hur ska detta kunna efterlevas? 

- Dels handlar det om polisbristen. Vi har näst lägst antal poliser i förhållande till vår befolkning. Det vill vi ändra på. Samtidigt skulle man kunna kombinera detta med elektronisk fotboja.

Åkesson: Håller med i grunden 

Moderaterna stöder även det danska systemet med så kallat zonförbud, att polisen har möjlighet att förbjuda en person att uppehålla sig inom ett visst område. Även detta lyfter Jonas Ransgård fram som en möjlig väg efter de senaste händelserna. 

– Det ska naturligtvis gå att överklaga. Det har fungerat väldigt bra i Danmark.

Också SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterade under onsdagen:

– Det primära är väl förvisso att man sätts i fängelse redan när man sätter eld på bilen. Men sedan bör man kanske kunna portas från det här området, och sedan borde det få påföljder om man inte följer det. Jag håller med i grunden, men det är klart – sätter man eld på bilar ska man inte springa lös i samhället.