På onsdagen avgjordes den segdragna förhandlingen mellan Polisförbundet och Rikspolisstyrelsen. Det blir ingen höjning av ingångslönen, som i dag är 21300 kronor.
– Nu kokar det inom poliskåren, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till GT.
Situationen är nu så allvarlig att polisen "rycker ut" för att lösa den. Strax efter midnatt rullade ett dussintal polisbilar med blåljusen på uppför Avenyn till Götaplatsen. Där lyste de under en tyst minut upp konstmuseets fasad och Poseidonstatyn.
Sirenerna sattes inte i gång.
"Vill visa missnöje med lönerna"
– Vi poliser vill offentligt visa vårt missnöje med lönerna. Dels mot den låga ingångslönen och mot sättet som polisledningen har skött löneförhandlingen på. Vi har inte drägliga löner, säger en polis som inte vill figurera i tidningen med namn.
– Det bubblar inom poliskåren, det är inte en enskild polis som protesterar, säger han.
Om något händer under tiden då? – De här bilarna var inte på larm. Det jobbades i kväll också, de som var på larm kunde inte vara med.
Protestaktionen får kritik av rättsexperten Sven-Erik Alhem.
– Det är synnerligen konstigt, långt utanför ramen för vad som kan anses tillåtet. All form av blåljuskörning måste ha till ändamål att påkalla fri väg eller varning, det får enligt min bedömning inte användas för någon intern protest, det får man göra på ett annat sätt, säger han.
Kan det ses som tjänstefel?
– Jag vill inte uttala mig om var gränserna går, detta är tämligen unikt. En viss försummelse är det, och minsta försummelse ska prövas av åklagare som bedömer om det är brottsligt, och även prövas arbetsrättslighet.
Kan få oönskad effekt
Sven-Erik Alhem tror att protesten kan få oönskad effekt.
– Förtroendet för polisen kan urholkas om man använder sig av sådana medel, däremot tror jag att allmänheten har mycket stor förståelse för att polisen vill ha högre lön. Den debatten vill jag inte lägga mig i.
Kroggäster som GT träffade var kluvna. Cindy Ssenkubuge och Nanette Svarre trodde först att något allvarligt hänt.
– Människor blev oroliga och trodde det hade varit skottlossning. Det var väl smart tänkt, de fick en reaktion, men frågan är om folk förstod vad de ville, säger Nanette Svarre.
– De förtjänar en bra lön men jag tycker att de borde ha gjort det på dagen i stället, nu trodde man bara att något hade hänt, säger Cindy Ssenkubuge.