Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Poliser i blåljusprotest mot låga polislöner

En karavan av polispatruller lät blåljusen blinka på Avenyn.
Foto: Robin Aron
Poliserna ställde i en minut på Götaplatsen.
Foto: Robin Aron

GÖTEBORG. Missnöjet med lönerna kokar i poliskåren. Poliserna i Göteborg tar nu till drastiska metoder.

I natt lät en karavan av polispatruller blåljusen blinka på Avenyn.

– Vi vill offentligt visa vårt missnöje med lönerna, säger en av poliserna.

Men tilltaget får kritik av rättsexperten Sven-Erik Alhem.

På onsdagen avgjordes den segdragna förhandlingen mellan Polisförbundet och Rikspolisstyrelsen. Det blir ingen höjning av ingångslönen, som i dag är 21300 kronor.

– Nu kokar det inom poliskåren, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till GT.

Situationen är nu så allvarlig att polisen "rycker ut" för att lösa den. Strax efter midnatt rullade ett dussintal polisbilar med blåljusen på uppför Avenyn till Götaplatsen. Där lyste de under en tyst minut upp konstmuseets fasad och Poseidonstatyn.

Sirenerna sattes inte i gång.

"Vill visa missnöje med lönerna"

– Vi poliser vill offentligt visa vårt missnöje med lönerna. Dels mot den låga ingångslönen och mot sättet som polisledningen har skött löneförhandlingen på. Vi har inte drägliga löner, säger en polis som inte vill figurera i tidningen med namn.

– Det bubblar inom poliskåren, det är inte en enskild polis som protesterar, säger han.

Om något händer under tiden då? – De här bilarna var inte på larm. Det jobbades i kväll också, de som var på larm kunde inte vara med. 

Protestaktionen får kritik av rättsexperten Sven-Erik Alhem.

– Det är synnerligen konstigt, långt utanför ramen för vad som kan anses tillåtet. All form av blåljuskörning måste ha till ändamål att påkalla fri väg eller varning, det får enligt min bedömning inte användas för någon intern protest, det får man göra på ett annat sätt, säger han.

Kan det ses som tjänstefel?

– Jag vill inte uttala mig om var gränserna går, detta är tämligen unikt. En viss försummelse är det, och minsta försummelse ska prövas av åklagare som bedömer om det är brottsligt, och även prövas arbetsrättslighet.

Kan få oönskad effekt

Sven-Erik Alhem tror att protesten kan få oönskad effekt.

– Förtroendet för polisen kan urholkas om man använder sig av sådana medel, däremot tror jag att allmänheten har mycket stor förståelse för att polisen vill ha högre lön. Den debatten vill jag inte lägga mig i.

Kroggäster som GT träffade var kluvna. Cindy Ssenkubuge och Nanette Svarre trodde först att något allvarligt hänt.

– Människor blev oroliga och trodde det hade varit skottlossning. Det var väl smart tänkt, de fick en reaktion, men frågan är om folk förstod vad de ville, säger Nanette Svarre.

– De förtjänar en bra lön men jag tycker att de borde ha gjort det på dagen i stället, nu trodde man bara att något hade hänt, säger Cindy Ssenkubuge.

Polisens lönebråk

Ingsångslönen för poliser är 21300 kronor i månaden. Polisförbundet ville ha 25 000 i ingångslön - Rikspolisstyrelsen föreslog 23000.

En opartisk lönenämnd lade nyligen ett medlarbud, som förbundet ändå sade nej till. Därmed höjs inte ingångslönen. Polisförbundet anser sig kunna hitta bättre lösningar för nästa lönerevision.

Lönenämnden fördelar nu två procent i individuella löneökningar.

De 18 551 poliser som företrätts av Polisförbundet har nu 32300 kronor per månad i medellön.


På en Facebookgrupp hotar en grupp poliser med massjukskrivning den 25 juni:

"Den 25 juni sjukskriver sig alla tjänstgörande poliser. Detta blir en en-dagsaktion! Sverige blir i stora drag polistomt på gator och torg från 25 juni dagpasset start 26 juni dagspasset start. Poliser som inte tjänstgör (fridagar) gör sig oanträffbara"

Polisförbundet stöder inte aktionen.


Källa: Polisen och Polisförbundet