Poliser attackerades i Göteborg

Publicerad
Uppdaterad
Flera polisbilar och polispatruller har attackerats av ungdomar i Göteborg under natten.
- Det här är extremt allvarligt.
Det säger Bertil Claesson, kommissarie och enhetschef för polisen i Angered.
– Det har varit lite stökigt i de östra stadsdelarna, säger Stefan Gustafsson, presstalesman vid polisen i Göteborg.
Det var mellan midnatt och flera timmar framåt ungdomar mellan 14 och 17 år angrep polisen. Flera polisbilar och polispatruller har attackerats av ungdomar i Göteborg under natten.
Attackerna kan ha utlösts efter att civilklädda poliser gripit två ungdomar efter en skadegörelse mot en spårvagn. De två ska ha kastat en sten genom rutan på spårvagnen vid Hjällbo centrum.

Skadade av grön laser

I Angered kastades molotovcocktails mot en polispatrull samtidigt som poliserna blev belysta med grön laser. Även en väktarbil blev attackerad av en molotovcocktail.
– De två polismännen har känt obehag i ögonen efter att ha belysts med grön laser, säger Stefan Gustafsson, presstalesman vid polisen i Göteborg.
I övrigt ska inte ingen annan ha skadats, uppger polisen.
Två polisbilar utsattes också för skadegörelse när de stod parkerade utanför polisstationen i Angered. I Backa på Hisingen kastade ungdomar sten mot en patrull.
– De kastningar som inträffat har varit på långt avstånd. Det är ingen direktkonfrontation, men det är ändå allvarligt att man beter sig på det här sättet, säger Stefan Gustafsson.

"En Londoneffekt"

Men polisen ser det inte som enbart ett polisiärt problem. Det finns ett samhällsansvar att stävja liknande problem och visa att det inte är acceptabelt.
– Det här är större än så. Det är lätt att det dyker upp en Londoneffekt, att det är intressant att efterapa det, säger han.
Bertil Claesson, kommissarie och enhetschef för polisen i Angered, är mycket bekymrad över nattens attacker mot både polisbilen och väktarbilen.
– Att kasta brandbomber, bensinbomber, mot polisen för upp det här till en nivå där vi absolut inte ska vara. Jag har aldrig i min poliskarriär varit med eller hört om något liknande, säger han till TT.
– Det här är extremt allvarligt.
Men polisen har förhoppningar om att kunna omhänderta de misstänkta ungdomarna.
– Det finns en god personkännedom bland de poliser som jobbar med ungdomar i de östra stadsdelarna. Jag tror säkert det finns polisen som vet vilka det är, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER