Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är männen som attackerade polisen

Abdiwale Abdulle, 19.
Foto: POLISEN
Hussein Ahmed, 18.
Foto: Polisen
Michael Åkesson, 29
Foto: Polisen
John Andersson, 34.
Foto: POLISEN
Simon Misgna, 23.
Foto: POLISEN
Falah Fahed, 29.
Foto: POLISEN
Elva motdemonstranter får sina domar under måndagen efter våldsamma upploppen i Göteborg den 30 september.
Foto: / POLISEN
Elva motdemonstranter får sina domar under måndagen efter våldsamma upploppen i Göteborg den 30 september.
Foto: POLISEN
Elva motdemonstranter får sina domar under måndagen efter våldsamma upploppen i Göteborg den 30 september.
Foto: POLISEN
Elva motdemonstranter får sina domar under måndagen efter våldsamma upploppen i Göteborg den 30 september. Två av dem använde en stenslunga för att komma längre med sten och asfaltsbitar.
Foto: / POLISEN
1 / 12

Beväpnade med stenar, asfaltsbitar och knallskott gick maskerade motdemonstranter till våldsam attack mot poliser utanför nöjesparken Lisebergs entré. 

I fronten: två män med en egentillverkad slunga.

– Jag ville kasta på nazisterna, men polisen stod emellan, säger Abdiwale Abdulle, 19, en av de dömda slungmännen till GT.

Han dömdes till nio månaders fängelse då domarna mot elva motdemonstranter föll i Göteborg under måndagen.

Det blev fällande domar för alla elva åtalade efter våldsamheterna i samband med nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg den 30 september. 

Sex av dem döms till fem månader eller mer för våldsamt upplopp. 

Förutom Abdiwale Abdulle är det den andre slungmannen Hussein Ahmed, 18; samt John Andersson, 34; Michael Åkesson, 29; Falah Fahed, 29, och Simon Misgna, 24.

Tillsammans med ytterligare tre dömda för våldsamt upplopp - men till mildare straff - har de ingått i en folksamling som enligt åklagaren "med förenat våld" gått till angrepp mot poliser utkommenderade för att hålla nazister och våldsamma motdemonstranter åtskilda.

Som vapen användes enligt åklagaren stenar, flaskor, ägg och knallskott.

Ytterligare två döms i utredningen för annan brottslighet knuten till samma oroligheter. 

Åklagaren: "Ett stridsvapen"

De två huvudmännen, Abdiwale Abdulle och Hussein Ahmed, döms till nio respektive fem månaders fängelse och har medgett att de använt en hemtillverkad slunga som gav projektilerna extra kraft, men utan att erkänna brott.

– Som stridsvapen kan slungan orsaka människor allvarliga eller livshotande skador, sa åklagaren Mats Ihlbom då rättegången inleddes i slutet av november. 

Foto: / POLISEN

"Jag går ner i backen, en otrolig smärta"

Med på videolänk från Stockholm hördes då två polismän som träffades av stenarna från slungan.

– Jag går ner i backen, en otrolig smärta, sa en av polismännen som fick en sten rakt i skrevet.


LÄS MER: Stödet till slungmannen efter brutala polisattacken 


Abdiwale Abdulle har i en intervju med GT sagt att han var ute efter att nå nazisterna med stenar, drygt 200 meter bort.


19-årige Abdiwale Abdulle får längst straff, nio månaders fängelse.

Slungmannen: "De får skylla sig själva"

– Jag ville kasta på nazisterna, men polisen stod emellan, säger han och uppger att han inte hade för avsikt att träffa några poliser – och inte heller gjort det.

På frågan om vad han tror skulle ha skett om stenarna träffat nazisterna säger Abdiwale Abdulle:

– De får skylla sig själva. De sprider hat.

Poliser blev träffade av de här stenarna. Hur ser du på det i dag?

– Jag var inte den enda som använde slungan. Men jag påstår att jag inte har träffat någon.

Den andre slungmannen, Hussein Ahmed, som syns på filmklipp från våldsamheterna, medger också att han använt slungan, men nekar till brott.

18-årige Hussein Ahmed döms till fem månaders fängelse för våldsamt upplopp och försök till grovt våld mot tjänsteman.
Foto: Polisen

Både han och Abdiwale Abdulle döms för våldsamt upplopp, försök till grovt våld mot tjänsteman och för att ha brutit mot maskeringsförbudet.

– Han har använt en stenslunga en gång. Han kastade inte avsiktligen mot polisen. Han har aldrig försökt träffa någon, säger hans advokat Björn Breitfeld och har tidigare beskrivit det hela som att Hussein Ahmed "stilat sig lite":

– Det var naturligtvis förbannat dumt gjort men han fick väl vara hjälte i trettio sekunder.

Hussein Ahmed har uppgett att han är 17 år gammal, men tingsrätten gör bedömningen att han är åtminstone 18 år efter att åklagaren lagt fram åldersundersökningar. 

Däremot ogillades åklagarens yrkande om utvisning.

Hussein Ahmed har redan sedan tidigare ett utvisningsbeslut mot sig från Migrationsverket.

LÄS MER: Elva åtalas för våldsamheter under NMR-demonstration


Får stöd av anarkistisk fängelseorganisation

De elva åtalade har inga kända kopplingar till politiska rörelser. Men stenkastningen delar extremvänstern. De allra flesta betonar i stället de stora folkliga och fredliga manifestationerna en dryg kilometer därifrån som en seger över nazisterna - som inte fick hålla sin demonstration.

Men den anarkistiska fängelseorganisationen Anarchist Black Cross Raven, som samlar in pengar till den av slungmännen som suttit häktad har haft en radikalare linje. På sin hemsida har organisationen gått till de elva åtalades försvar:

"Händelserna i Göteborg har av vissa beskrivits som en seger. Men vem var det som ”vann”? Talet om vinst bygger på en förenklad analys av repressiva och fascistiska mekanismer. Det osynliggör det våld som nu riktas mot dessa 11 personer, och som varje dag drabbar vissa mer än andra".

LÄS MER: Extremvänsterns nattliga terror - kommer öka 


John Andersson, 34, döms för att ha ingått i våldsamt upplopp och för att ha kastat sten mot polisen under oroligheterna 30 september 2017.
Foto: / POLISEN

Nekar till brott

John Andersson, 34, har enligt åklagaren gestikulerat och på annat vis försökt få andra att agera mot polisen, såsom anförare av upploppet.

Men tingsrätten menar att gestikulerandet inte är nog för att bedöma honom som en anförare. Han döms därför till fem månaders fängelse som en vanlig deltagare i upploppet.

Hans advokat Rolf Skårman uppger att John Andersson medgett att han varit på platsen, men att han inte varit del av något våldsamt upplopp.

– Han ville bara demonstrera mot nazisterna, säger Rolf Skårman.

På filmsekvenser syns hur Michael Åkesson, 29, lämnar över föremål till en av de två dömda slungmännen att kasta mot polisen.
Foto: Polisen

• Michael Åkesson, 29, berättar i förhör att han åkte själv från Stockholm för att delta i demonstrationerna mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. 

Han har enligt tingsrätten gått i ledet längst fram och agerat tillsammans med de dömda slungmännen på platsen. Bland annat ska han ha överräckt ett föremål till en av slungmännen som i senare sekvenser kastar i väg sten och asfaltsbitar mot polisen.

– Inställningen är densamma som tidigare, han nekar till brott, sa Michael Åkessons advokat Jonas Tamm sent i förra veckan.

GT har sökt Michael Åkesson genom anhöriga, men han har inte ringt tillbaka.

Falah Fahed, 29, döms för våldsamt upplopp.
Foto: Polisen

• Falah Fahed, 29, beskriver i förhör hur han läst om nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i media. Att det verkade bli "århundradets grej". Därför sökte han sig in till centrum den 30 september.

Till GT beskrev han sig i samband med åtalet väcktes som helt opolitisk. 

– Jag är opolitisk, oengagerad. Jag var bara där för att kolla. Jag har bara medgivit att jag är på en bild, sa Falah Fahed.

Nu döms han till sex månaders fängelse för bland annat våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman, grov olovlig körning och brott mot maskeringsförbudet. 

Han står fast vid sitt förnekande och meddelar att han kommer överklaga domen.

Bakom en stenkastare i vit mask döljde sig Simon Misgna, 23, enligt tingsrätten som dömer honom till fem månaders fängelse.
Foto: Polisen

• Simon Misgna, 23, döms också för att ha ingått i folkmassan som gjort sig skyldig till våldsamt upplopp, och för att ha kastat sten mot polisen.

– Jag tycker inte om folk som hatar folk, säger han i förhör.

GT har flera gånger varit i kontakt med den person som svarar på Simon Misgnas telefon och själv presenterar sig med förnamnet Simon. 

Men denne har inte velat kommentera det anklagelserna.

– Han har varit på plats, det har han själv sagt. Men att han skulle ha kastat nåt, det förnekar han, säger hans advokat Tommy Petrov.

Även övriga åtalade nekar i de flesta fall till brott i samband med händelserna som skedde utanför nöjesparken Lisebergs stora entré, där polisen gjort en avspärrning runt nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration som stoppats av polisen. 


LÄS OCKSÅ: Nazister och poliser i stort tumult 


Detta sedan nazistmarschen valt att avvika från den överenskomna marschvägen för att gå i riktning mot motdemonstranterna.

Utredningarna om misstänkta brott bland NMR:s demonstranter pågår fortfarande. En av utredningarna, där 23 nazister satt anhållna misstänkta för våldsamt upplopp, lades dock ned i förra veckan. 


GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.


FAKTA: Domarna efter kravallerna i Göteborg 30 september 2017

Alla elva åtalade fälls i det uppmärksammade motdemonstrantmålet i Göteborgs tingsrätt.

Nio för våldsamt upplopp.


• Abdiwale Abdulle, 19. En av slungmännen som döms till nio månaders fängelse våldsamt upplopp, försök till grovt våld mot tjänsteman och brott mot maskeringsförbud

• Ahmed Hussein, 18. En av slungmännen som döms till fem månaders fängelse våldsamt upplopp, försök till grovt våld mot tjänsteman, brott mot maskeringsförbud.

• John Andersson. Pekades ut av åklagaren som anförare. Döms som vanlig deltagare i upploppet till fem månaders fängelse våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman och brott mot lagen om maskeringsförbud. 

• 19-åring som enligt tingsrätten hämtat ammunition åt stenslungemännen. Tre månaders fängelse för våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman och brott mot maskeringsförbudet.

• Michael Åkesson, 29, som enligt tingsrätten överlämnat någon form av föremål åt slungmännen innan de kastar i väg sina projektiler mot polisen. Fem månaders fängelse våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman och brott mot maskeringsförbud

• 19-åring. Skyddstillsyn och samhällstjänst 70 timmar för våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman och ringa narkotikabrott

• 18-åring. Skyddstillsyn med samhällstjänst 70 timmar för våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman, brott mot lagen om maskeringsförbud.

• Falah Fahed, 29. Sex månaders fängelse för våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman, grov olovlig körning, rattfylleri, ringa narkotikabrott samt brott mot maskeringsförbud

• Simon Misgna, 23. Fem månaders fängelse våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman, brott mot maskeringsförbud

• 25-åring. Villkorlig dom med samhällstjänst 100 timmar för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och skadegörelse.

• 26-åring. Tre månaders fängelse försök till våld mot tjänsteman, grov olovlig körning, brukande av falsk urkund.